ŠPA - Jasno je kao dan: Grizman je Atletiko, a Mesi Barsa!

Crnogorac pomogao Atletiku – Grizman "slomio" Levante sa penala.  Fudbaleri Atletiko Madrida uz dosta muke savladali su Levante 1:0 (0:0) u prvom nedeljnom meču 19. kola španske LaLige.  Francuz u poslednjih nekoliko utakmica sam "vuče" Atletiko Madrid. Trka za Barsom se nastavlja.  400 golova Mesija u Primeri: Od Albasetea do Eibara! I teško da će se na tome zaustaviti. . .

Fudbal 13.01.2019 | 21:00
ŠPA - Jasno je kao dan: Grizman je Atletiko, a Mesi Barsa!
"Jorgandžije" su do minimalne pobede na svojoj "Vandi Metropolitano" stigle golom Antoana Grizmana iz penala u 57. minutu susreta.

Domaćina je do pobede "pogurao" crnogorski reprezentativac Nikola Vukčević koga je lopta pogodila u ruku prilikom uklizavanja u svom kaznenom prostoru, a sudije su nakon konsultovanja VAR tehnologije svirale jedanaesterac.

U vrlo zanimljivom meču Madriđani su dominirali od prvog minuta, ređale su se šanse, ali Grizman, Korea i Vitolo nisu uspevali da probiju odbrambeni bedem Levantea. 

Atletiko je zatresao mrežu gostiju iz predgrađa Valensije već u desetom minutu, Vitolo je pogodio donji desni ugao, ali je pogodak poništen nakon konsultovanja VAR tehnologije, zbog faula u napadu. 

Bitnu pobedu Atletiku je umnogome pokvarila povreda štopera Stefana Savića koji je zamenjen već u devetom minutu susreta. 

"Jorgandžije" su desetom pobedom u sezoni nastavile da pritiskaju lidera LaLige Barselonu. 

S druge strane, Levante je trećim porazom u poslednja četiri kola ostao u sredini tabele, ali na samo četiri boda od zone ispadanja. 

U sledećem kolu Atletiko gostuje "fenjerašu" Ueski, dok Levante čeka direktnog rivala u borbi za opstanak Real Valjadolid.

Do početka decembra samo tri gola, a od tada već šest!

Antoan Grizman u ovim trenucima samo "vuče" Atletiko Madrid u Primeri pošto je i ovog vikenda, u "matine" terminu protiv Levantea (1:0), postigao "viner" za pobedu svog tima kojim su nastavili trku za Barselonom.

Francuz je tako produžio seriju golova na pet uzastopnih mečeva u La Ligi, šest u svim takmičenjima, ali će Atletiko morati da pronađe još neki oslonac u ofanzivi pored njega...

Možda je to baš Alvaro Morata koji se spominje da bi mogao da dođe iz Čelsija?

POTENCIJALNI PROBLEM

Crnogorski reprezentativac Stefan Savić povredio se na startu meča i zamenio ga je Himenez, a ukoliko je njegova povreda teže prirode - teško da ćemo videti da Lukas Ernandez napušta "jorgandžije". Čak nije isključeno da Atleti dobije pojačanje na toj poziciji!

Na današnjem meču Atletiko je jedini gol postigao nakon greške Vukčevića, kada je Grizman bio precizan sa "bele tačke" u 57. minutu, dok su domaći imali i poništen gol Kokea, i to nakon asistencije iz VAR sobe kada je naknadno signaliziran ofsajd.

Kada je u pitanju Levante, oni su imali dve šanse preko makedonskog reprezentativca Bardija, ali to je bilo premalo da bi se naštetilo najvažnijem delu Čolovog tima - odbrani.

Dobru vest čuli su iz Baskije gde je Bilbao slavio kod kuće protiv Sevilje (2:0) golovima Injakija Vilijamsa, koji je posle dve godine postigao golove na "San Mamesu", i tako izvukao svoju ekipu iz opasne zone.

Barsa rutinski izašla na kraj sa Eibarom. Fudbaleri Barselone pobedili su Eibar sa 3:0 u meču 19. kola LaLige na svom stadionu Kamp Nou.

Barsa je povela u 19. minutu golom Luisa Suaresa posle sjajne kombinacije i duplog pasa sa Brazilcem Filipe Kutinjom posle čega je golman Eibara ostavljen na milost i nemilost Urugvajcu.

Blaugrana za šest minuta drugog poluvremena i definitivno rešava pitanje pobednika. Prvo u 53. minutu Mesi solo akciju završava udarcem u donji levi ugao gola protivnika za 2:0.

U 59. minutu Suares utrčava sa desnog krila u kazneni prostor posle brzo izvedenog auta i vrlo vešto gura loptu pored Rijesha čime postavlja konačan rezultat. 

Eibar je tokom meča imao čak 14 udaraca ka golu Barselone, ali je samo jedan išao ka Mark Andre Ter Štegenu. Razlika u kvalitetu je na kraju presudila i čim je Barselona "dodala gas" utakmica je postala rutinska za Mesija i drugove. 

Barsa se sada sa 43 boda odvojila na prvom mestu LaLige. Prati je Atletiko Madrid sa 38 bodova, dok Eibar zauzima 16. mesto sa svega 22 boda.

400 golova Mesija u Primeri: Od Albasetea do Eibara! I teško da će se na tome zaustaviti...

Tog 1. maja 2005. godine počelo je ispisivanje istorije!

Igrao se 87. minut kada je publika na "Nou Kampu" aplauzima iz igre isplatila Samuela Etoa, da bi samo minut kasnije njegova zamena, golobradi Lionel Mesi najavio klasu lobovanjem golmana Albasetea, no pogodak je neopravdano poništen zbog ofsajda.

Ali, nije se na tome zaustavio mladi Argentinac...

Stotinak sekundi kasnije, ponovo ga je pronašao Ronaldinjo, a Mesi je OPET probao lob preko Rafaela Valbuene i pogodio, za svoj prvenac u dresu Katalonaca.

I potvrdu pobede protiv Albasetea.



Skoro 14 godina kasnije - proslavio je svoj 400. ligaški gol za Barsu!

Ove večeri na "Nou Kampu" završio je odličnu akciju Luisa Suareza u 53. minutu, kada je lako izbacio dvojicu čuvara driblingom ulevo, a onda šutirao u dalji ugao golmana Eibara, kojim je prvi "probio" magičnu brojku španskog šampionata.

Bio je to njegov 17. gol ove sezone u Primeri, a teško da će se zaustaviti na "samo" aktuelnih 400 golova, ko bi se iznenadio da vidimo još stotinu u njegovoj režiji?

Nije to bila njegova najbolja partija ove sezone, bio je netipično "nevidljiv" u prvom delu igre, ali kada se Eibar u nastavku otvorio, i njegova uloga je postajala sve veća. Ipak, igrač utakmice bio je Luis Suarez koji je s dva gola i asistencijom (3:0) održao Barsu na vrhu tabele.

Sjajnu predstavu Urugvajca, takođe izuzetno efikasan ove sezone (14 golova), ipak je "pojeo" Mesi postavljanjem rekorda, a mogao je da postigne još neki gol u nastavku...

Suarez mu je, posle fenomenalne akcije Kutinja sa leve strane, bez gledanja petom ostavio loptu za "poklon gol", ali kao da je Mesi previše opušteno ušao u šansu i veoma slabo je zahvatio "fudbal", što je omogućilo Rijesgu da uhvati "živu".

A sad da se vratimo rekordu!

Ispostavilo se da je od 40 timova protiv kojih je igrao u La Ligi, Albasete, tim protiv kog je "otvorio" račun, bio jedini kome je dao SAMO jedan gol, dok su sreće da ih Mesi poštedi imali samo Kserez, Mursija i Kadiz, što se ne može reći za one najveće...

Od aktivnih igrača samo je još Kristijano Ronaldo postigao više od 400 ligaških golova (preciznije 409), ali u četiri različite zemlje i u 63 utakmice više.

SVI GOLOVI MESIJA U LA LIGI:

Sevilja - 25 golova
Atletiko Madrid - 23
Valensija - 22
Osasuna - 21
Espanjol i Deportivo - 20
Levante - 19
Real Madrid - 18
Betis i Rajo Valjekano - 16
Atletik Bilbao - 15
Hetafe, Vljareal, Sosijedad, Saragosa i Eibar - 13
Rasing Santander - 12
Malaga, Almerija, Majorka i Granada - 11
Selta - 8
Alaves i Leganes - 7
Sporting Hihon - 6
Tenerife - 5
Valjadolid, Las Palmas, Elče i Kordoba - 4
Rekreativo i Đirona - 3
Erkules, Numansija, Ueska i Himnastik - 2
Albasete - 1

Bilbao nastavio pozitivan niz i beg iz "opasne zone"! Fudbaleri Atletika pobedili su na svom terenu u Bilbau Sevilju sa 2:0, u utakmici 19. kola španskog prvenstva.

Dvostruki strelac na stadionu San Mames bio je Injaki Vilijams, u 23. i 83. minutu.

Bilbao je neporažen u petoj uzastopnoj utakmici. Ekipa je ostvarila četvrtu pobedu u prvenstvu i važnu u borbi za opstanak, pa sada na 16. mestu ima 22 boda, tri više od Rajo Valjekana, koji je prvi ispod crte, u zoni ispadanja.

Sevilja je pretrpela četvrti prvenstveni poraz, zadržala je treće mesto na tabeli sa 33 boda, ali joj se četvrtoplasirani Alaves primakao na bod. 

Atletiko Madrid je drugi na tabeli sa 38 bodova, a prvoplasirana Barselona ima 40 bodova, ali i utakmicu manje, pošto večeras dočekuje Eibar.

PRIMERA, 19. kolo:

Atletiko Madrid - Levante 1:0 (0:0)
/Grizman 57p/

Atletik Bilbao - Sevilja 2:0 (1:0)
/Vilijams 23, 83/

Barselona - Eibar 3:0 (1:0)
/Suarez 19, 59, Mesi 53/

Betis - Real Madrid 20.45

subota

Leganes - Ueska 1:0 (0:0)
/Nesri 72/

Valensija - Valjadolid 1:1 (0:0)
/Pareho 71 - Alkaraz 83/

Đirona - Alaves 1:1 (1:0)
/Stuani 12 - Baston 50/

Viljareal - Hetafe 1:2 (0:0)
/Kabrera ag 75 - Molina 52, Anhel 89/

petak

Rajo Valjekano - Selta 4:2 (2:2) 
/Raul de Tomas 4, 38, 76, Bebe 90+1 - Arauho 12, Maksi Gomez 17p/

ponedeljak

Real Sosijedad - Espanjol 21.00

TABELA: Barselona 43, Atletiko Madrid 38, Sevilja 33, Alaves 32, Real Madrid (-1) 30, Hetafe 28, Betis (-1) 26, Espanjol (-1) 24, Đirona 24, Levante 23, Valensija 23, Real Sosijedad (-1) 22, Eibar 22, Leganes 22, Valjadolid 22, Atletik Bilbao 22, Selta 21, Rajo Valjekano 19, Viljareal 17, Ueska 11.

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar