Fotografisanje nekih znamenitosti je kršenje zakona

Kada smo na odmoru slikamo sve i svašta, od poznatih kulturnih znamenitosti do potpuno nebitnih objekata koje su nama kao strancima zanimljivi.

Putovanja 04.12.2018 | 12:37
 Fotografisanje nekih znamenitosti je kršenje zakona
Ipak, svako malo čak i nešto nevino može vam napraviti problem. Prošle nedelje britanski turista uhapšen je u Egiptu nakon što je snimio video na kom se video vojni avion u pozadini.

Devetnaestogodišnji Muhamet Fati Abulkasem iz Mančestera uhapšen je nedugo pošto je stigao u Aleksandriju i proglašen je špijunom od strane egipatske vojske.

U mnogim zemljama je kažnjivo snimati ili slikati vojna vozila, tenkove, brodove i druga prevozna sredstva, uniforme, baze, skladišta i sve drugo što je povezano sa tim.

Ipak, postoje neki zakoni koje smo očigledno svi prekršili, pa tako imajte na umu koji su lokaliteti zabranjeni za slikanje.

Ajfelov toranj noću

Najpoznatija građevina ne samo u Francuskoj već u čitavoj Evropi ujedno je i jedna od najslikanijih na svetu. Ipak, svako ko bude slikao Ajfelovu kulu noću, tehnički je prekršio zakon.

Evo i zašto. Zakon o zaštiti autorskih prava u Evropskoj Uniji doživotno štiti umetnika, pa još dodatnih 70 godina nakon što umre. Gustav Ajfel je preminuo 1923., a zgrada je postala javna tek 1993. godine. Međutim, svetla i projektori na tornju nisu postavljeni sve do 1985. godine, pa njihov tvorac Pjer Bide polaže pravo na „noćnog Ajfela“ do kraja života i 70 godina nakon toga.

Golden Gai District, Tokio

Nije se desilo ako nemate sliku, ali vaši prijatelji će u ovom slučaju morati da vam veruju na reč. Golden Gai, u srcu opštine Šinjuku je mali blok u kom se nalazi 200 minijaturnih barova, a neki su veliki tek toliko da u njih stane petoro ljudi, uključujući i konobara. Ipak, znakovi upozoravaju da je fotografisanje strogo zabranjeno kao i da će svako ko to pokuša biti kažnjen.

Sikstinska kapela 

Da, toliko bliceva može da šteti umetničkim delima koja se unutra nalaze i obezbeđenje ima pravo da vam pregleda telefon i obriše fotografije. Ipak, nije zato zabranjeno slikanje u Sikstinskoj kapeli. Radi se o tome da ekskluzivno pravo na fotografisanje i snimanje ima samo jedna japanska TV kompanija. Naime, između 1980. i 1994. godine odrađena je prva restauracija kada su freske prvi put profesionalno očišćene. Za tako skup projekat Vatikan je morao da pronađe sponzora, a na tenderu je pobedila televizijska mreža Nippon iz Japana koja je ponudila 4,2 miliona dolara u zamenu za ekskulzivna prava na snimanje. Televizija je od tada proizvela seriju dokumentaraca i knjiga iz ovog dogovora. 

Kineske pande 

Loše vesti za ljubitelje pandi. Još u oktobru vlasti provincije Sečuan zabranile su turistima da slikaju pande. Ovo je samo još jedna mera koja ima za cilj da spreči preterano zbližavanje ljudi sa pandama i tako im obezbedi opstanak.

Severna Koreja 

Još u septembru fotograf sajta Getty Images Karl Kort proveo je nedelju dana u ovoj zemlji fotografišući ljude na poslu i kako se zabavljaju. Objasnio je šta je bilo, a šta nije bilo dozvoljeno da slika. Jedno od najvažnijih pravila je da morate uslikati isključivo celokupnu statuu Kima II-sunga ili Kima Džonga-ila u kadru. Turisti smeju da uđu u zemlju samo ako su u okviru grupe i sa dva vodiča koji će ih navoditi gde se sme, gde se ne sme. 

Šta je još zabranjeno slikati?

-Dijamante na kraljičinoj kruni u Londonskoj kuli
-Muzej Westminster Abbey u Londonu
-Unutrašnjost Tadž-Mahala
-Dolinu kraljeva u Luksoru u Egiptu
-Amiše u SAD
-Kapelu Rosslyn u kojoj je sniman „Da Vinčijev kod“
-Određene oblasti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u kojima se nalaze palate, mostovi i zgrade vlade. Mnogi turisti su zbog ovakvih fotografija bili uhapšeni, pa čak uključujući sedamdesetogodišnjeg američkog turistu.

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

modricanin

04.12.2018 15:56

Sliku Monalize u Luvru.

ODGOVORITE