Фотографисање неких знаменитости је кршење закона

Када смо на одмору сликамо све и свашта, од познатих културних знаменитости до потпуно небитних објеката које су нама као странцима занимљиви.

Путовања 04.12.2018 | 12:37
 Фотографисање неких знаменитости је кршење закона
Ипак, свако мало чак и нешто невино може вам направити проблем. Прошле недеље британски туриста ухапшен је у Египту након што је снимио видео на ком се видео војни авион у позадини.

Деветнаестогодишњи Мухамет Фати Абулкасем из Манчестера ухапшен је недуго пошто је стигао у Александрију и проглашен је шпијуном од стране египатске војске.

У многим земљама је кажњиво снимати или сликати војна возила, тенкове, бродове и друга превозна средства, униформе, базе, складишта и све друго што је повезано са тим.

Ипак, постоје неки закони које смо очигледно сви прекршили, па тако имајте на уму који су локалитети забрањени за сликање.

Ајфелов торањ ноћу

Најпознатија грађевина не само у Француској већ у читавој Европи уједно је и једна од најсликанијих на свету. Ипак, свако ко буде сликао Ајфелову кулу ноћу, технички је прекршио закон.

Ево и зашто. Закон о заштити ауторских права у Европској Унији доживотно штити уметника, па још додатних 70 година након што умре. Густав Ајфел је преминуо 1923., а зграда је постала јавна тек 1993. године. Међутим, светла и пројектори на торњу нису постављени све до 1985. године, па њихов творац Пјер Биде полаже право на „ноћног Ајфела“ до краја живота и 70 година након тога.

Голден Гаи Дистрицт, Токио

Није се десило ако немате слику, али ваши пријатељи ће у овом случају морати да вам верују на реч. Голден Гаи, у срцу општине Шињуку је мали блок у ком се налази 200 минијатурних барова, а неки су велики тек толико да у њих стане петоро људи, укључујући и конобара. Ипак, знакови упозоравају да је фотографисање строго забрањено као и да ће свако ко то покуша бити кажњен.

Сикстинска капела 

Да, толико блицева може да штети уметничким делима која се унутра налазе и обезбеђење има право да вам прегледа телефон и обрише фотографије. Ипак, није зато забрањено сликање у Сикстинској капели. Ради се о томе да ексклузивно право на фотографисање и снимање има само једна јапанска ТВ компанија. Наиме, између 1980. и 1994. године одрађена је прва рестаурација када су фреске први пут професионално очишћене. За тако скуп пројекат Ватикан је морао да пронађе спонзора, а на тендеру је победила телевизијска мрежа Ниппон из Јапана која је понудила 4,2 милиона долара у замену за екскулзивна права на снимање. Телевизија је од тада произвела серију документараца и књига из овог договора. 

Кинеске панде 

Лоше вести за љубитеље панди. Још у октобру власти провинције Сечуан забраниле су туристима да сликају панде. Ово је само још једна мера која има за циљ да спречи претерано зближавање људи са пандама и тако им обезбеди опстанак.

Северна Кореја 

Још у септембру фотограф сајта Геттy Имагес Карл Корт провео је недељу дана у овој земљи фотографишући људе на послу и како се забављају. Објаснио је шта је било, а шта није било дозвољено да слика. Једно од најважнијих правила је да морате усликати искључиво целокупну статуу Кима ИИ-сунга или Кима Џонга-ила у кадру. Туристи смеју да уђу у земљу само ако су у оквиру групе и са два водича који ће их наводити где се сме, где се не сме. 

Шта је још забрањено сликати?

-Дијаманте на краљичиној круни у Лондонској кули
-Музеј Wестминстер Аббеy у Лондону
-Унутрашњост Таџ-Махала
-Долину краљева у Луксору у Египту
-Амише у САД
-Капелу Росслyн у којој је сниман „Да Винчијев код“
-Одређене области у Уједињеним Арапским Емиратима у којима се налазе палате, мостови и зграде владе. Многи туристи су због оваквих фотографија били ухапшени, па чак укључујући седамдесетогодишњег америчког туристу.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

модрицанин

04.12.2018 15:56

Слику Монализе у Лувру.

ОДГОВОРИТЕ