Virusi i prehlade vode do ozbiljnih problema

Prehladu, pa i respiratorne infekcije izazvane virusima mnogi olako shvataju, a ova stanja mogu da budu okidač za mnoge ozbiljne bolesti: razvoj reumatske groznice, pogoršanje alergije, slabljenje srca. . . Prehlada udružena sa slabim imunitetom po pravilu znači pojavu bakterija. One su glavni razlog da se obično virusno zapaljenje iskomplikuje i da dođe do infekcije uva, hronične upale sinusa, dugotrajnog kašlja i upale pluća.

Zdravlje 01.12.2018 | 10:38
Virusi i prehlade vode do ozbiljnih problema
Profesor Petar Otašević, kardiolog Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", kaže da respiratorne infekcije, a pre svega grip, nekoliko puta povećavaju mogućnost da dođe i do slabosti srca. 

"Ukoliko se tegobe ne povlače posle tri do četiri dana ili ukoliko dođe do njihovog pogoršanja u smislu otežanog disanja, bola u grudima ili malaksalosti, neophodna je pomoć lekara", kaže on za Novosti. 

"Znaci koji ukazuju da je došlo do znatnog oštećenja srca jesu bol u grudima, nepravilan srčani rad, malaksalost, oticanje nogu ili nemogućnost ležanja na ravnom. Jer, ukoliko se ozbiljno zapaljenje srčanog mišića ne otkrije na vreme i ne leči na odgovarajući način, dolazi do trajnog oštećenja srca u smislu hronične srčane insuficijencije, pa i smrtnog ishoda", objašnjava profesor Otašević. 

Bakterijska upala grla takođe se smatra ozbiljnom komplikacijom prehlade jer uzrokuje pojavu reumatske groznice. 

"Reumatska groznica zahvata najčešće srčane zaliske i javlja se kod oko tri odsto pacijenata koji nisu lečili streptokoknu infekciju grla odgovarajućim antibiotikom. Kod ovih pacijenata može da dođe do ozbiljnog oštećenja zalistaka koje zahteva operativno lečenje i njihovu zamenu", ističe profesor. 

Pulmolog dr Tatjana Radosavljević kaže da kada bakterije napadnu sinuse dolazi do pojave glavobolje, stalnog slivanja sekreta niz gušu, što uzrokuje jak i uporan kašalj. 

"Infekcije sinusa, ukoliko se ne prepoznaju i leče, mogu da pređu u hronične upale. Česta posledica prehlade je i upala uha, koja se najčešće razvija kod dece", objasnila je ona. 

Dr Radosavljević kaže i da se upala pluća svrstava u ozbiljne komplikacije prehlade. Obično do nje dolazi posle početnog oporavka, kada pacijent iznenada dobije veoma visoku temperaturu, praćenu malaksalošću i kašljem. 

"Treba istaći da virusna infekcija može da otvori širom vrata već prisutnim alergijama koje mogu da se ispolje u jačem stepenu, naročito kada je reč o alergijskom rinitisu i astmi. Nije retko ni da posle prehlade zaostane suv, uporan kašalj sa zacenjivanjem, koji je posledica svojevrsne upale glavne disajne cevi. Naime, u ovakvim slučajevima virus sljušti sluzokožu glavne disajne cevi, tako da nervni završeci koji su odgovorni za započinjanje refleksa kašlja bivaju direktno izloženi struji vazduha, a sve to dovodi do upornog kašlja, koji može trajati više nedelja", objasnila je ona. 

I lečenje uzrokuje komplikacije 

Lekovi koji se koriste za lečenje respiratornih infekcija, pre svega za skidanje temperature, kao što su acetil-salicilina kiselina i ibuprofen, mogu da dovedu do povećanja krvnog pritiska, gastritisa ili čak krvarenja u želucu. 

"Ove komplikacije se viđaju uglavnom kod osoba koje su prethodno imale visok krvni pritisak ili probleme sa želucem", kaže prof. dr Petar Otašević i zaključuje: "Rizik od krvarenja u želucu je povećan ukoliko pacijenti već uzimaju neke od lekova koji usporavaju zgrušavanje krvi."

B 92
foto:internet
 

 

Komentari / 0

Ostavite komentar