Вируси и прехладе воде до озбиљних проблема

Прехладу, па и респираторне инфекције изазване вирусима многи олако схватају, а ова стања могу да буду окидач за многе озбиљне болести: развој реуматске грознице, погоршање алергије, слабљење срца. . . Прехлада удружена са слабим имунитетом по правилу значи појаву бактерија. Оне су главни разлог да се обично вирусно запаљење искомпликује и да дође до инфекције ува, хроничне упале синуса, дуготрајног кашља и упале плућа.

Здравље 01.12.2018 | 10:38
Вируси и прехладе воде до озбиљних проблема
Професор Петар Оташевић, кардиолог Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње", каже да респираторне инфекције, а пре свега грип, неколико пута повећавају могућност да дође и до слабости срца. 

"Уколико се тегобе не повлаче после три до четири дана или уколико дође до њиховог погоршања у смислу отежаног дисања, бола у грудима или малаксалости, неопходна је помоћ лекара", каже он за Новости. 

"Знаци који указују да је дошло до знатног оштећења срца јесу бол у грудима, неправилан срчани рад, малаксалост, отицање ногу или немогућност лежања на равном. Јер, уколико се озбиљно запаљење срчаног мишића не открије на време и не лечи на одговарајући начин, долази до трајног оштећења срца у смислу хроничне срчане инсуфицијенције, па и смртног исхода", објашњава професор Оташевић. 

Бактеријска упала грла такође се сматра озбиљном компликацијом прехладе јер узрокује појаву реуматске грознице. 

"Реуматска грозница захвата најчешће срчане залиске и јавља се код око три одсто пацијената који нису лечили стрептококну инфекцију грла одговарајућим антибиотиком. Код ових пацијената може да дође до озбиљног оштећења залистака које захтева оперативно лечење и њихову замену", истиче професор. 

Пулмолог др Татјана Радосављевић каже да када бактерије нападну синусе долази до појаве главобоље, сталног сливања секрета низ гушу, што узрокује јак и упоран кашаљ. 

"Инфекције синуса, уколико се не препознају и лече, могу да пређу у хроничне упале. Честа последица прехладе је и упала уха, која се најчешће развија код деце", објаснила је она. 

Др Радосављевић каже и да се упала плућа сврстава у озбиљне компликације прехладе. Обично до ње долази после почетног опоравка, када пацијент изненада добије веома високу температуру, праћену малаксалошћу и кашљем. 

"Треба истаћи да вирусна инфекција може да отвори широм врата већ присутним алергијама које могу да се испоље у јачем степену, нарочито када је реч о алергијском ринитису и астми. Није ретко ни да после прехладе заостане сув, упоран кашаљ са зацењивањем, који је последица својеврсне упале главне дисајне цеви. Наиме, у оваквим случајевима вирус сљушти слузокожу главне дисајне цеви, тако да нервни завршеци који су одговорни за започињање рефлекса кашља бивају директно изложени струји ваздуха, а све то доводи до упорног кашља, који може трајати више недеља", објаснила је она. 

И лечење узрокује компликације 

Лекови који се користе за лечење респираторних инфекција, пре свега за скидање температуре, као што су ацетил-салицилина киселина и ибупрофен, могу да доведу до повећања крвног притиска, гастритиса или чак крварења у желуцу. 

"Ове компликације се виђају углавном код особа које су претходно имале висок крвни притисак или проблеме са желуцем", каже проф. др Петар Оташевић и закључује: "Ризик од крварења у желуцу је повећан уколико пацијенти већ узимају неке од лекова који успоравају згрушавање крви."

Б 92
фото:интернет
 

 

Коментари / 0

Оставите коментар