Odbornici hoće jednu Mitrovicu

Odbornici Skupštine opštine Južna Mitrovica podržali su inicijativu predsjednika te opštine, Agima Bahtirija, da se od privremenih prištinskih institucija zatraži izmena Zakona o administrativnim granicama između lokalnih zajednia s ciljem spajanja sjevernog i južnog dijela Mitrovice u jedan grad, piše GazetaExpres.

Srbija 30.11.2018 | 13:55
Odbornici hoće jednu Mitrovicu
Bahtiri je inicijativu pokrenuo nakon što je predsjednik Opštine sjeverne Mitrovice Goran Rakić, podnio ostavku.

Rakić je sa još trojicom gradonačelnika srpskih opština na sjeveru Kosova podnio ostavku u utorak, u znak protesta zbog uvođenja za100 odsto povećanog poreza na proizvode iz Srbije.

Portal Indeksonline prenosi da je Bahtiri na sastanku lokalnog parlamenta rekao da je Rakić uvek odbijao saradnju koju mu su mu nudili on i međunarodna zajednica.

On je rekao i da je uvek tražio da se Albanci na sjeveru tretiraju kao građani "Republike Kosovo", a da je, kako tvrdi, Rakić bio taj koji nikada nije poštovao njegove zahtjeve.

Rakića je optužio i da je želeo da Severnu Mitrovicu napravi etnički čistom i naseljenom samo Srbima, što, kako je rekao, zakon ne dozvoljava.

U sjevernom dijelu Mitrovice, inače, živi oko 20.000 stanovnika, od kojih su 3.000 manjine i to najviše Albanci.

U južnoj Kosovskoj Mitrovici, živi oko 110. 000 stanovnika, većinom Albanci, a samo jedan Srbin, prema nezvaničnim podacima.

Objašnjavajući šta ga je navelo da pokrene nicijativu za ujedinjenje dva dijela grada u  jednu opštinu, Bahtiri je rekao da je to, između ostalog, činjenica da most na Ibru koji povezuje sjever sa jugom još uvijek nije stavljen u funkciju.

Tvrdi i da je memorandum o tome bio pripremljen, uz poštovanje Ahtisarijevog plana, ali da Rakić nije hteo da ga potpiše, čime je, kako je rekao, šteta naneta obema opština.

Dodao je i da su ga građani Južne Mitrovice zamolili da u Prištini pokrene ovu inicijativu.

Odbornik vladajuće DPK, Donje Bislimi, je zapitao Bahtirija čija je zapravo ova ideja o ujedinjenju - Mitrovice ili Samoopredeljenja, prenijela je RTK.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar