Одборници хоће једну Митровицу

Одборници Скупштине општине Јужна Митровица подржали су иницијативу предсједника те општине, Агима Бахтирија, да се од привремених приштинских институција затражи измена Закона о административним границама између локалних заједниа с циљем спајања сјеверног и јужног дијела Митровице у један град, пише ГазетаЕxпрес.

Србија 30.11.2018 | 13:55
Одборници хоће једну Митровицу
Бахтири је иницијативу покренуо након што је предсједник Општине сјеверне Митровице Горан Ракић, поднио оставку.

Ракић је са још тројицом градоначелника српских општина на сјеверу Косова поднио оставку у уторак, у знак протеста због увођења за100 одсто повећаног пореза на производе из Србије.

Портал Индексонлине преноси да је Бахтири на састанку локалног парламента рекао да је Ракић увек одбијао сарадњу коју му су му нудили он и међународна заједница.

Он је рекао и да је увек тражио да се Албанци на сјеверу третирају као грађани "Републике Косово", а да је, како тврди, Ракић био тај који никада није поштовао његове захтјеве.

Ракића је оптужио и да је желео да Северну Митровицу направи етнички чистом и насељеном само Србима, што, како је рекао, закон не дозвољава.

У сјеверном дијелу Митровице, иначе, живи око 20.000 становника, од којих су 3.000 мањине и то највише Албанци.

У јужној Косовској Митровици, живи око 110. 000 становника, већином Албанци, а само један Србин, према незваничним подацима.

Објашњавајући шта га је навело да покрене ницијативу за уједињење два дијела града у  једну општину, Бахтири је рекао да је то, између осталог, чињеница да мост на Ибру који повезује сјевер са југом још увијек није стављен у функцију.

Тврди и да је меморандум о томе био припремљен, уз поштовање Ахтисаријевог плана, али да Ракић није хтео да га потпише, чиме је, како је рекао, штета нанета обема општина.

Додао је и да су га грађани Јужне Митровице замолили да у Приштини покрене ову иницијативу.

Одборник владајуће ДПК, Доње Бислими, је запитао Бахтирија чија је заправо ова идеја о уједињењу - Митровице или Самоопредељења, пренијела је РТК.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар