Zbog prehlade slabi i srce

Nazeb i virusne infekcije disajnih puteva mogu ozbiljno da se iskomplikuju.

Zdravlje 29.11.2018 | 11:34
Zbog prehlade slabi i srce
PREHLADU, pa i respiratorne infekcije izazvane virusima mnogi olako shvataju, a ova stanja mogu da budu okidač za mnoge ozbiljne bolesti: razvoj reumatske groznice, pogoršanje alergije, slabljenje srca... Prehlada udružena sa slabim imunitetom po pravilu znači pojavu bakterija. One su glavni razlog da se obično virusno zapaljenje iskomplikuje i da dođe do infekcije uha, hronične upale sinusa, dugotrajnog kašlja, upale pluća.

Profesor Petar Otašević, kardiolog Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", kaže da respiratorne infekcije, a pre svega grip, nekoliko puta povećavaju mogućnost da dođe i do slabosti srca.

- Ukoliko se tegobe ne povlače posle tri do četiri dana ili ukoliko dođe do njihovog pogoršanja u smislu otežanog disanja, bola u grudima ili malaksalosti, neophodna je pomoć lekara - kaže naš sagovornik. - Znaci koji ukazuju da je došlo do znatnog oštećenja srca jesu bol u grudima, nepravilan srčani rad, malaksalost, oticanje nogu ili nemogućnost ležanja na ravnom. Jer, ukoliko se ozbiljno zapaljenje srčanog mišića ne otkrije na vreme i ne leči na odgovarajući način dolazi do trajnog oštećenja srca u smislu hronične srčane insuficijencije, pa i smrtnog ishoda.

Bakterijska upala grla takođe se smatra ozbiljnom komplikacijom prehlade jer uzrokuje pojavu reumatske groznice.

- Reumatska groznica zahvata najčešće srčane zaliske i javlja se kod oko tri odsto pacijenata koji nisu lečili streptokoknu infekciju grla odgovarajućim antibiotikom - kaže profesor Otašević. - Kod ovih pacijenata može da dođe do ozbiljnog oštećenja zalistaka koje zahteva operativno lečenje i njihovu zamenu.

Pulmolog dr Tatjana Radosavljević kaže da kada bakterije napadnu sinuse dolazi do pojave glavobolje, stalnog slivanja sekreta niz gušu, što uzrokuje jak i uporan kašalj.

- Infekcije sinusa, ukoliko se ne prepoznaju i leče mogu da pređu u hronične upale - kaže dr Radosavljević. - Česta posledica prehlade je i upala uha, koja se najčešće razvija kod dece.

Naša sagovornica kaže i da se upala pluća svrstava u ozbiljne komplikacije prehlade. Obično do nje dolazi posle početnog oporavka, kada pacijent iznenada dobije veoma visoku temperaturu, praćenu malaksalošću i kašljem.

- Treba istaći da virusna infekcija može da "otvori širom vrata" već prisutnim alergijama koje mogu da se ispolje u jačem stepenu, naročito kada je reč o alergijskom rinitisu i astmi - napominje dr Radosavljević. - Nije retko ni da posle prehlade zaostane suv, uporan kašalj sa zacenjivanjem, koji je posledica svojevrsne upale glavne disajne cevi. Naime, u ovakvim slučajevima virus sljušti sluzokožu glavne disajne cevi, tako da nervni završeci koji su odgovorni za započinjanje refleksa kašlja bivaju direktno izloženi struji vazduha, a sve to dovodi do upornog kašlja koji može trajati više nedelja.

I LEČENjE UZROKUJE KOMPLIKACIJE

LEKOVI koji se koriste za lečenje respiratornih infekcija, pre svega za skidanje temperature, kao što su acetil-salicilina kiselina i ibuprofen, mogu da dovedu do povećanja krvnog pritiska, gastritisa ili čak krvarenja u želucu.

- Ove komplikacije se viđaju uglavnom kod osoba koje su prethodno imale visok krvni pritisak ili probleme sa želucem - kaže prof. dr Petar Otašević. - Rizik od krvarenja u želucu je povećan ukoliko pacijenti već uzimaju neke od lekova koji usporavaju zgrušavanje krvi.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar