Због прехладе слаби и срце

Назеб и вирусне инфекције дисајних путева могу озбиљно да се искомпликују.

Здравље 29.11.2018 | 11:34
Због прехладе слаби и срце
ПРЕХЛАДУ, па и респираторне инфекције изазване вирусима многи олако схватају, а ова стања могу да буду окидач за многе озбиљне болести: развој реуматске грознице, погоршање алергије, слабљење срца... Прехлада удружена са слабим имунитетом по правилу значи појаву бактерија. Оне су главни разлог да се обично вирусно запаљење искомпликује и да дође до инфекције уха, хроничне упале синуса, дуготрајног кашља, упале плућа.

Професор Петар Оташевић, кардиолог Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње", каже да респираторне инфекције, а пре свега грип, неколико пута повећавају могућност да дође и до слабости срца.

- Уколико се тегобе не повлаче после три до четири дана или уколико дође до њиховог погоршања у смислу отежаног дисања, бола у грудима или малаксалости, неопходна је помоћ лекара - каже наш саговорник. - Знаци који указују да је дошло до знатног оштећења срца јесу бол у грудима, неправилан срчани рад, малаксалост, отицање ногу или немогућност лежања на равном. Јер, уколико се озбиљно запаљење срчаног мишића не открије на време и не лечи на одговарајући начин долази до трајног оштећења срца у смислу хроничне срчане инсуфицијенције, па и смртног исхода.

Бактеријска упала грла такође се сматра озбиљном компликацијом прехладе јер узрокује појаву реуматске грознице.

- Реуматска грозница захвата најчешће срчане залиске и јавља се код око три одсто пацијената који нису лечили стрептококну инфекцију грла одговарајућим антибиотиком - каже професор Оташевић. - Код ових пацијената може да дође до озбиљног оштећења залистака које захтева оперативно лечење и њихову замену.

Пулмолог др Татјана Радосављевић каже да када бактерије нападну синусе долази до појаве главобоље, сталног сливања секрета низ гушу, што узрокује јак и упоран кашаљ.

- Инфекције синуса, уколико се не препознају и лече могу да пређу у хроничне упале - каже др Радосављевић. - Честа последица прехладе је и упала уха, која се најчешће развија код деце.

Наша саговорница каже и да се упала плућа сврстава у озбиљне компликације прехладе. Обично до ње долази после почетног опоравка, када пацијент изненада добије веома високу температуру, праћену малаксалошћу и кашљем.

- Треба истаћи да вирусна инфекција може да "отвори широм врата" већ присутним алергијама које могу да се испоље у јачем степену, нарочито када је реч о алергијском ринитису и астми - напомиње др Радосављевић. - Није ретко ни да после прехладе заостане сув, упоран кашаљ са зацењивањем, који је последица својеврсне упале главне дисајне цеви. Наиме, у оваквим случајевима вирус сљушти слузокожу главне дисајне цеви, тако да нервни завршеци који су одговорни за започињање рефлекса кашља бивају директно изложени струји ваздуха, а све то доводи до упорног кашља који може трајати више недеља.

И ЛЕЧЕЊЕ УЗРОКУЈЕ КОМПЛИКАЦИЈЕ

ЛЕКОВИ који се користе за лечење респираторних инфекција, пре свега за скидање температуре, као што су ацетил-салицилина киселина и ибупрофен, могу да доведу до повећања крвног притиска, гастритиса или чак крварења у желуцу.

- Ове компликације се виђају углавном код особа које су претходно имале висок крвни притисак или проблеме са желуцем - каже проф. др Петар Оташевић. - Ризик од крварења у желуцу је повећан уколико пацијенти већ узимају неке од лекова који успоравају згрушавање крви.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар