Srbija napravila iskorak ka EU

Poslanici Evropskog parlamenta su, tokom debate o izveštaju o Srbiji, poručili da je naša zemlja napredovala na putu evrointegracija.

Srbija 29.11.2018 | 07:25
Srbija napravila iskorak ka EU
Oni su naznačili oblasti gde je dalji napredak neophodan.

Najviše se insitsiralo na nezavisnom pravosuđu, slobodi izražavavanja i medija i usklađivanju spoljne i bezbednosne politike sa politikom EU. 

Poslanici Evropskog parlameta u velikom broju osudili su uvođenje taksi na robu iz Srbije od strane Prištine. 

Izvestilac Evropskog parlameta za Srbiju Dejvid Mekalister naveo je da vlasti u Beogradu sprovode ”impresivnu agendu ekonomskih i strukturnih reformi” čiji su rezulatati, prema njegovim rečima, već vidljivi. 

”U oblasti vladavine prava neophodno je osigurati primenu nezavisnog pravosuđa u praksi, dok korupcija i organizovani kriminla predstavljaju prepreku ne samo za demokratski, socijalni i ekonomski razvoj Srbije već i celog regiona”, poručio je Mekalister. 

On se založio i za jačanje islobode izražavanja i medija u Srbiji i podsetio na važnost regionalne saradnje i normalizacije odnosa Beograda i Prištine. 

Kristijan Dan Preda iz Evropske narodne partije kaže da bi želeo da vidi Srbiju u EU članstvu do 2025, ali je upozorio da mnogo posla ostaje da se uradi. 

”Izgleda da dijalog sa Kosovom je fundamentalno pitanje i da tamo postoje prepreke i nazadovanja zbog odluke Kosva da uvede takse na robu koja dolazi iz Srbije”, poručio je Den Preda. 

On je takođe naglasio zabrinutnost što najviši srpski zvaničnici ne prihvataju odluke Suda u Hagu i masakr u Srebenici ne karakterišu kao genocid. 

Poslanica evrospkih Socijaldemokrata Tanja Fajon kaže postoji razlika između ”onoga što piše u EU dokumentima i stvarne situacije u zemlji”. 

"Istina je da Srbija ima pozitivne ekonomske indikatore, ali i dalje ima problema sa vladavinom prava, dubokom podeljenošću društva i slobodom medija”, izjavila je Fajon. 

Ona je evropskim poslanicima pokazala naslovnu stranu Ilustrovane politike ”Psi su pušteni” i ocenila da takve stvari Srbiju udaljavaju od EU. 

”EU neće biti celovita bez Srbije, ali ne treba nam Srbija gde ćemo da čitamo prebijenim članovima opozicije i nacionalstičkim igrama već o zdravoj demokratiji i dobrim odnosima sa Kosovom”, poručila je Fajon. 

Predstavnica Evropskih konzervativaca i reformista Ruža Tomašić je iznela zabrinutost zbog umerenog tona kojim se u izveštaju o Srbiji govori o procesuiranju ratnih zločina. I ostali članovi Evropskog parlamenta iz redova hrvatskih parlamentaraca uglavnom su se žalili na pitanje prava hrvatske manjine u Srbiji i jurisdikciju Beograda u procesuiranju ratnih zločina pri ćemu su ocenili da se Srbija ponaša kao ”mali Hag”. 

Sa druge starne bilo je i onih poslanika kao što su Žan Luk Šafhauzer ili Andor Deli koji su se založili za smanjivanje pritiska na Srbiju da” izabere između Istoka i Zapada”, odnosno na povećanje pristiska na Prištinu da jednostranim potezima ne ugrožava normalizaciju odnosa sa Beogradom. 

Poslanik Ivo Vajgl je poručio da evropski Liberali podržavaju integracije Srbije u EU i pregovore koji se tim povodom vode. On je naveo da Srbija mora više da uradi u oblasti vladavine prava, u uspostavljanju pluralističkih i demokratskih odnosa u Paralmetu Srbije, kao i u osiguravanju slobode medija. 

”Neophodno je pojačati nivo komunikacije kako unutar zemlje tako i sa susedima i završti sa govorom mržnje. Samo takva Srbija biće dobrodošla u EU”, zaključio je Vajgl. 

U ime Zelenih, poslanik Igor Šoltes naveo je da je Srbija ”apsolutno napredovala” u oblastima javne administracije, tržišnoj ekonomiji i ekonomskom rastu i ekonmskoj stabilnosti. 

Prema njegovim rečima još je posla ostalo da se uradi u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. 

On je naveo da je Srbija važan igrač u celom regionu i da zato EU mora da reguje na pojedine izjave koje dolaze od srpskih zvaničnika, ukazujući na svoj amandman koji govori o nepriznavanju odluke Suda u Hagu da je u Srebrenici počinjen genocid. 

O njegovom amandmanu, kao i o preostalih sedam usmenih amandmana i celokupnoj Rezoluciji o Srbiji, Evropski parlament će sutra glasati u četvrtak u podne.

(Tanjug)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Damir

29.11.2018 06:38

Srbi će sve zasrati nisu oni zreli za normalan život i Evropu oni će živjeti još 1000 godina u mislima da su oni nastali direkt poslije majmuna

ODGOVORITE
Name

re Damir

29.11.2018 08:52

Mozda cak i jesu nastali direkt posle majmuna, ali se posle toga vise nisu ni razvijali :)

Name

Gardista

29.11.2018 09:04

A od cega si ti nastao,mustafa?Pa koji ce k u EU,samo ce biti otirac...

Name

A

29.11.2018 06:38

OP OP OPA DOLAZI EVROPA SAD CE DA NAS BIJU SILE SVETSKE MILICIJE.

ODGOVORITE
Name

HD-USA

29.11.2018 06:56

EU ce se raspasti i mnogo prije 2025te.

ODGOVORITE
Name

Re

29.11.2018 07:50

To ste govorili i da ce se to desiti i 2000 pa svake godine produzujete taj rok a Evropa sve bolje i bolje zivi a i vi i dalje glodjite kosti.

Name

Luu

29.11.2018 07:58

Ma naravno, Trumpovske zelje i pozdravi.

Name

Zvornik

29.11.2018 07:59

A Srbija i prije.

Name

ekoloska EU-reciklaza

29.11.2018 07:03

„Srbija će se pridružiti EU kada bude spremna, nadam se pre nego kasnije, a ta spremnost zavisi od nastavka reformi i nastavka politike dobrosusedskih odnosa i pomirenja, iako razumem da nije lak trenutak u odnosima Beograda i Prištine zbog odluka donetih od strane Prištine“, poručio je Mekalister.

ODGOVORITE
Name

Jeca

29.11.2018 10:23

Ja mislim da je Srbija danas spremnija da se pridruzi EU,nego sto je Hrvacka bila kada su je primili. Nerazjasnjene granice,govor mrznje pogotovo te iste Ruze Tomasic,sloboda media,mito, korupcija,kriminal itd itd sve to nabrojani i jos toga Hrvati se nisu rjesili. Ali to je vecinski katolicka drzava a mrze slovo S zato sto naziv jednog naroda pocinje tim slovom. E toliko o susjedima i njihovoj politici u EU.

Name

Sudija

29.11.2018 09:41

Posljednji faza genocida je negiranje, Srbija na čelu sa organizatorima istog postaje mjesto obrnute evolucije. Stvorene su generacije kojima se sistematski ispira mozak i koje nemaju nikakve dodirne tačke sa civilizacijom i realnošću, mediji u Srbiji su pod apsolutnom kontrolom ratnih zločinaca.

ODGOVORITE
Name

Revis

29.11.2018 10:26

Srbija mora da dozivi katarzu i da uvidi sta je bila u 90-desetim pod vlascu Milosevica i da se izvine komsijama. Tek tada se moze o zdravoj politici govoriti.

ODGOVORITE