Србија направила искорак ка ЕУ

Посланици Европског парламента су, током дебате о извештају о Србији, поручили да је наша земља напредовала на путу евроинтеграција.

Србија 29.11.2018 | 07:25
Србија направила искорак ка ЕУ
Они су назначили области где је даљи напредак неопходан.

Највише се инситсирало на независном правосуђу, слободи изражававања и медија и усклађивању спољне и безбедносне политике са политиком ЕУ. 

Посланици Европског парламета у великом броју осудили су увођење такси на робу из Србије од стране Приштине. 

Известилац Европског парламета за Србију Дејвид Мекалистер навео је да власти у Београду спроводе ”импресивну агенду економских и структурних реформи” чији су резулатати, према његовим речима, већ видљиви. 

”У области владавине права неопходно је осигурати примену независног правосуђа у пракси, док корупција и организовани криминла представљају препреку не само за демократски, социјални и економски развој Србије већ и целог региона”, поручио је Мекалистер. 

Он се заложио и за јачање ислободе изражавања и медија у Србији и подсетио на важност регионалне сарадње и нормализације односа Београда и Приштине. 

Кристијан Дан Преда из Европске народне партије каже да би желео да види Србију у ЕУ чланству до 2025, али је упозорио да много посла остаје да се уради. 

”Изгледа да дијалог са Косовом је фундаментално питање и да тамо постоје препреке и назадовања због одлуке Косва да уведе таксе на робу која долази из Србије”, поручио је Ден Преда. 

Он је такође нагласио забринутност што највиши српски званичници не прихватају одлуке Суда у Хагу и масакр у Сребеници не карактеришу као геноцид. 

Посланица евроспких Социјалдемократа Тања Фајон каже постоји разлика између ”онога што пише у ЕУ документима и стварне ситуације у земљи”. 

"Истина је да Србија има позитивне економске индикаторе, али и даље има проблема са владавином права, дубоком подељеношћу друштва и слободом медија”, изјавила је Фајон. 

Она је европским посланицима показала насловну страну Илустроване политике ”Пси су пуштени” и оценила да такве ствари Србију удаљавају од ЕУ. 

”ЕУ неће бити целовита без Србије, али не треба нам Србија где ћемо да читамо пребијеним члановима опозиције и националстичким играма већ о здравој демократији и добрим односима са Косовом”, поручила је Фајон. 

Представница Европских конзервативаца и реформиста Ружа Томашић је изнела забринутост због умереног тона којим се у извештају о Србији говори о процесуирању ратних злочина. И остали чланови Европског парламента из редова хрватских парламентараца углавном су се жалили на питање права хрватске мањине у Србији и јурисдикцију Београда у процесуирању ратних злочина при ћему су оценили да се Србија понаша као ”мали Хаг”. 

Са друге старне било је и оних посланика као што су Жан Лук Шафхаузер или Андор Дели који су се заложили за смањивање притиска на Србију да” изабере између Истока и Запада”, односно на повећање пристиска на Приштину да једностраним потезима не угрожава нормализацију односа са Београдом. 

Посланик Иво Вајгл је поручио да европски Либерали подржавају интеграције Србије у ЕУ и преговоре који се тим поводом воде. Он је навео да Србија мора више да уради у области владавине права, у успостављању плуралистичких и демократских односа у Паралмету Србије, као и у осигуравању слободе медија. 

”Неопходно је појачати ниво комуникације како унутар земље тако и са суседима и завршти са говором мржње. Само таква Србија биће добродошла у ЕУ”, закључио је Вајгл. 

У име Зелених, посланик Игор Шолтес навео је да је Србија ”апсолутно напредовала” у областима јавне администрације, тржишној економији и економском расту и еконмској стабилности. 

Према његовим речима још је посла остало да се уради у области борбе против корупције и организованог криминала. 

Он је навео да је Србија важан играч у целом региону и да зато ЕУ мора да регује на поједине изјаве које долазе од српских званичника, указујући на свој амандман који говори о непризнавању одлуке Суда у Хагу да је у Сребреници почињен геноцид. 

О његовом амандману, као и о преосталих седам усмених амандмана и целокупној Резолуцији о Србији, Европски парламент ће сутра гласати у четвртак у подне.

(Тањуг)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Дамир

29.11.2018 06:38

Срби ће све засрати нису они зрели за нормалан живот и Европу они ће живјети још 1000 година у мислима да су они настали директ послије мајмуна

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Дамир

29.11.2018 08:52

Мозда цак и јесу настали директ после мајмуна, али се после тога висе нису ни развијали :)

Name

Гардиста

29.11.2018 09:04

А од цега си ти настао,мустафа?Па који це к у ЕУ,само це бити отирац...

Name

А

29.11.2018 06:38

ОП ОП ОПА ДОЛАЗИ ЕВРОПА САД ЦЕ ДА НАС БИЈУ СИЛЕ СВЕТСКЕ МИЛИЦИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХД-УСА

29.11.2018 06:56

ЕУ це се распасти и много прије 2025те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.11.2018 07:50

То сте говорили и да це се то десити и 2000 па сваке године продузујете тај рок а Европа све боље и боље зиви а и ви и даље глодјите кости.

Name

Луу

29.11.2018 07:58

Ма наравно, Трумповске зеље и поздрави.

Name

Зворник

29.11.2018 07:59

А Србија и прије.

Name

еколоска ЕУ-рециклаза

29.11.2018 07:03

„Србија ће се придружити ЕУ када буде спремна, надам се пре него касније, а та спремност зависи од наставка реформи и наставка политике добросуседских односа и помирења, иако разумем да није лак тренутак у односима Београда и Приштине због одлука донетих од стране Приштине“, поручио је Мекалистер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеца

29.11.2018 10:23

Ја мислим да је Србија данас спремнија да се придрузи ЕУ,него сто је Хрвацка била када су је примили. Неразјасњене границе,говор мрзње поготово те исте Рузе Томасиц,слобода медиа,мито, корупција,криминал итд итд све то набројани и јос тога Хрвати се нису рјесили. Али то је вецински католицка дрзава а мрзе слово С зато сто назив једног народа поциње тим словом. Е толико о сусједима и њиховој политици у ЕУ.

Name

Судија

29.11.2018 09:41

Посљедњи фаза геноцида је негирање, Србија на челу са организаторима истог постаје мјесто обрнуте еволуције. Створене су генерације којима се систематски испира мозак и које немају никакве додирне тачке са цивилизацијом и реалношћу, медији у Србији су под апсолутном контролом ратних злочинаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ревис

29.11.2018 10:26

Србија мора да дозиви катарзу и да увиди ста је била у 90-десетим под власцу Милосевица и да се извине комсијама. Тек тада се мозе о здравој политици говорити.

ОДГОВОРИТЕ