LŠ: Pariz slavi, London se nada! I još...

Slavlje Barselone i Totenhema, Porto lako sa Šalkeom! Fudbaleri Barselone savladali su kao gosti ekipu PSV-a sa 2:1, dok je u derbiju B grupe Totenhem bio bolji od Intera (1:0).  PSŽ pobedio Liverpul i napravio jako važan korak ka plasmanu u nokaut fazu. Totenhem savladao Inter i ta dva tima igraće foto-finiš za prolaz! PSŽ dolazi u Beograd po osminu finala, Liverpul pred eliminacijom! Fudbaleri PSŽ pobedili su Liverpul 2:1 u derbiju petog kola Lige šampiona i stigli na korak od osmine finala.

Fudbal 28.11.2018 | 23:28
LŠ: Pariz slavi, London se nada! I još...
Biće dramatičan finiš u "grupi smrti" Lige šampiona!

Napoli i Pari Sen Žermen su veoma blizu nokaut faze Lige šampiona, a Liverpul se udaljio od ostanka u eliti, jer je izgubio sva tri gostovanja, kao i Crvena zvezda.

Uoči poslednjeg kola i utakmica na Enfildu i beogradskoj Marakani, italijanski tim je prvi na tabeli najuzbudljivije grupe, sa devet bodova, francuski šampion je drugi sa osam, vicešampion Evrope je treći sa šest, a crveno-beli su četvrti sa četiri.

Takvu situaciju kreirali su večerašnji rezultati: Napoli - Crvena zvezda 3:1 i Pari Sen Žermen - Liverpul 2:1!

Golovima Huana Bernata i Nejmara, na "Parku prinčeva" je pala ekipa Jirgena Klopa, koja je prvim udarcem u okvir gola uspela samo da postavi konačnih 2:1. Dogodilo se to u finišu prvog dela, kada je Džejms Milner iskoristio penal posle faula Anhela Di Marije na Sadiju Maneu.

"Sveci" su slavili pogocima Huana Bernata i Nejmara da Silve u prvom poluvremenu, dok je Liverpul uspeo samo da unese neizvesnost u meč golom Džejmsa Milnera iz penala u nadoknadi prvog dela igre.

Domaćin je poveo već u 13. minutu posle očajne reakcije Virdžila van Dajka u kaznenom prostoru, nakon brze akcije PSŽ preko Veratija.

Nije dobro izbacio loptu posle dodavanja Nejmara u sredinu, ona se dobija do Bernata koji lako trese mrežu.

Uprkos pritisku, Liverpul nije uspevao da kreira opasan napad ispred gola PSŽ, dok je domaćin konstantno pretio iz kontranapada.

Posebno su "Sveci" bili opasni kada su kombinovali Nejmar i Mbape, što im u 37. minutu donosi i novi gol.

Brazilac je izbacio Francuza u prazan prostor po levoj strani, ovaj traži u petercu Kavanija, njegov šut petom brani Alison, ali se lopta odbija do Nejmara koji postaje najefikasniji Brazilac u istoriji LŠ.

U tom trenutku je delovalo da će PSŽ lagano privesti meč kraju, ali u poslednjem minutu prvog poluvremena Liverpul dobija penal.

Mane je izborio sporan jedanaesterac padom prilikom uklizavanja Di Marije, a Milner nije dao šansu Bufonu.

Očekivao se atomski fudbal u nastavku, ali su ljubitelji ove igre ostali uskraćeni za spektakl.

PSŽ je "stao na loptu", a Liverpul nije imao rešenje za odbranu domaćina, pa se tokom drugih 45 minuta uglavnom vodila "rovovska" bitka između dva kaznena, uz povremena manja uzbuđenja u kaznenim prostorima.

PSŽ je u drugom delu u potpunosti umrtvio igru, istupio oštricu Liverpulovog napada pa Mane, Salah i Firmino nijednom nisu konkretno zapretili Bufonu.

S druge strane, Parižani su vrebali iz kontranapada, a golman gostiju Beker je dobrim intervencijama ostavljao "redse" u igri.

Kolo pre kraja PSŽ ima sudbinu u sopstvenim rukama, na drugoj poziciji ima dva boda više Liverpula, a gostuje najslabijem timu u grupi Crvenoj zvezdi.

S druge strane, "redsi" moraju na Enfildu da pobede Napoli kojem je za nokaut fazu dovoljan i remi u Engleskoj. Utakmice su na programu 11. decembra.

Tuhelova velika evropska noć, Liverpul na sve ili ništa protiv Napolija! Pobedom od 2:1 Pari Sen Žermen se približio plasmanu u nokaut fazu Lige šampiona! 

Rokada u 90 minuta u U velikom derbiju Grupe C. Pari Sen Žermen je pobedom od 2:1 na Parku prinčeva Liverpulu prepustio ulogu mučenika koji se bori za goli život. Morao je Tomas Tuhel da pobedi u petom kolu Lige šampiona, morao je da istrpi i poneku otrovnu strelicu francuske javnosti, začuđene nekim njegovim taktičkim odlukama, ali je na kraju isporučio ono što se od Svetaca tražilo i sada se šampion Francuske sam pita za svoju sudbinu, u Beogradu, protiv Crvene zvezde koja je protiv Liverpula pokazala da “Marakanu“ treba ozbiljno shvatiti.

Međutim, sigurno je da bi Parižani ovakav rasplet potpisali uoči početka sezone, posebno s obzirom na to da će Liverpul, da bi se situacija uopšte zakomplikovala, morati prvo da pobedi Napoli. Jeste da će biti domaćin na Enfildu, ali će Redsima u podsvesti sigurno biti i svest da su ih Italijani razmontirali u Napulju i zaslužili mnogo više od minimalne pobede.

Opšti utisak je pride da je Liverpul u ovih pet kola pokazao manje i od Pari Sen Žermena i od Napolija.

Nije se naravno PSŽ večeras šetao do bodova, ali je apsolutno zasluženo stigao do pobede, pošto je u prvom poluvremenu apsolutno dominirao i sebi omogućio da u nastavku primora Liverpul da napadne i čeka šansu na kontre. Nije je dočekao, ali nisu ni Redsi uspeli da nadoknade minus koji je počeo da se stvara već u 13. minutu.

Marko Verati je povukao kontru, Kilijan Mbape nije prošao kroz dvojicu, ali je Virdžil van Dajk, grešnik i kod prvog primljenog gola na gostovanju u Beogradu, loše ispucao loptu i dozvolio Huanu Bernatu da načne Alisona.

Taj prvi gol nije automatski označio i početak povlačenja Pari Sen Žermena. Naprotiv, tek pred kraj poluvremena Liverpul je došao do daha. Vezni red domaćeg tima – bez Adrijena Rabioa i Julijana Drakslera, sa “uljezom“ u Markinjosovom liku – dobio je bitku na sredini terena, Nejmar je bio konstantna pretnja i delovalo je da je samo pitanje trenutka kada će Alison i drugi put kapitulirati.

Desilo se to u 37. minutu kada su Nejmar i Mbape povukli supersoničnu kontru, Edinson Kavani nije uspeo iz prve, ali je drugi Južnoamerikanac u Tuhelovom timu prvi stigao do odbitka. Nejmar za 2:0.

Tek tada je Liverpul krenuo da nešto angažovanije gura loptu napred, ali je pitanje da li bi utakmica uopšte ušla u neizvesnu završnisu da Simon Marčinjak možda nije i pogurao Redse. Naime, baš pre no što su ekipe otišle na pauzu Anhel Di Marija neoprezno uklizava, ali Marčinjak prvo pokazuje ka korner zastavici.

Međutim, usledili su pritisci Liverpulovih igrača i Poljak je naseo, mada je snimak pokazao da je Sadio Mane počeo da pada i pre no što ga je Di Marija dotakao. U najmanju ruku sporan trenutak. Kako bilo,Džejms Milner hladnokrvan sa bele tačke i Liverpul se vraća u život.

To je ipak bilo sve od aktuelnog viceprvaka Evrope, koji je u drugom poluvremenu uspevao da težište igre prebaci na protivničku polovinu terena, imao je i neke izgledne situacije, ali mogao je i Pari Sen Žermen da odluči pitanje pobednika pre isteka 90 minuta. O tome najbolje svedoči da su Redsi za 90 minuta igre samo jednom šutnuli u okvir gola Đanluiđija Bufona. Sa tog penala. Govori to dosta i o igriTuhelovih štopera Tila Kerera, Tijaga Silve i Presnela Kimpembea.

Na kraju, zaslužena pobeda, pre svega na osnovu te dominacije u prvom poluvremenu. Liverpul sada na ivici ambisa. Pobeda nad Napolijem je neophodna. Tomas Tuhel se izborio sa pritiskom. Da li će i Jirgen Klop?

PARI SEN ŽERMEN – LIVERPUL 2:1 (2:1)
/Bernat 13, Nejmar 37 – Milner 45pen/

Stadion: Park prinčeva
Sudija: Šimon Marćinjak (Poljska)

Pari Sen Žermen (4-2-3-1): Bufon – Kerer, Silva, Kimpembe, Bernat – Verati, Markinjos – Mbape (od 85. Rabio), Nejmar, Di Marija (od 65. Alves) – Kavani (od 65. Čupo-Motan).

Liverpul (4-3-3): Alison – Gomez, Lovren, Van Dajk, Robertson – Vajnaldum (od 66. Keita), Henderson, Milner (od  77. Šaćiri) – Salah, Firmino (od 71. Staridž), Mane.

Ko će proći i sa koje pozicije - biće odlučeno u završnih 90 minuta grupne faze, kao i u sjajnoj Grupi B, u kojoj se Totenhem revanširao Interu, savladao ga na Vembliju golom Kristijana Eriksena (1:0) i tako ostao u trci za plasman! U poslednje kolo "pevci" ulaze sa istim brojem bodova kao i nerazuri (po sedam), a engleskog predstavnika u poslednjem kolu čeka veoma težak posao, jer gostuje na Nou Kampu.

Tamošnji domaćin, Barselona, večeras je na čelu sa Lionelom Mesijem savladala PSV u Ajndhovenu (2:1), ali će se i holandski tim pitati za plasman, jer će u završnoj rundi gostovati na milanskom stadionu "Đuzepe Meaca".

Biće jako uzbudljivo!

Sa druge strane, Barsa je i uoči ovog kola imala plasman "u džepu", a tokom večeri jeprolaz "overio" i Atletiko Madrid, trijumfom protiv Monaka (2:0), dok je prošla i Borusija Dortmund, iako je kod kuće igrala samo 0:0 protiv Briža.

Takođe, utakmicom Lokomotiva - Galatasaraj (2:0), mesto u narednoj fazi bez izlaska na teren obezbedili su Porto i Šalke, koji su odigrali meč bez takmičarskoj značaja i završili ga trijumfom domaćina 3:1.

Slavlje Barselone i Totenhema, Porto lako sa Šalkeom. Fudbaleri Barselone savladali su kao gosti ekipu PSV-a sa 2:1, dok je u derbiju B grupe Totenhem bio bolji od Intera (1:0).

Barselona je tako obezbedila čelnu poziciju i ostalo je samo da se u poslednjem kolu reši ko će uz Katalonce dalje iz ove grupe, Inter ili Totenhem.

U Londonu, očekivalo se mnogo vatre u duelu "pevaca" i "nero-azura", na kraju presudio je gol Danca Kristijana Eriksena u 80. minutu posle sjajne akcije navalnog reda londonskog tima.

Totenhem je u prvom poluvremenu propustio nekoliko velikih prilika. Lukas Moura u 30. je bio u odličnoj situaciji, ali nije bio precizan, dok je osam minuta kasnije Hari Vinks pogodio stativu.

Jan Vertongen u 70. je takođe mogao da savlada golmana Intera Samira Handanovića, ali nije u tome uspeo, dok je šest minuta kasnije priliku za Italijane propustio Ivan Perišić.

Momenat odluke usledio je u 80. minutu. Bila je to fantastična i brza akcija domaćeg tima koja je krenula sa desnog boka. Lopta je u penal zoni došla do Dele Alija koji je samo prosledio do Kristijana Eriksena, njemu nije bilo teško da savlada Handanovića.

Totenhem uhvatio poslednji voz, Inter u problemu! Porto lagano sa Nemcima, Borusija pucala ćorcima. Eriksen dao pobedonosni gol na Vembliju, Mesi strelac u pobedi Barse u Ajndhovenu.

Totenhem je uhvatio poslednji voz za nokaut faz Lige šampiona! Londonski Pevci na na svom terenu posle velike borbe pobedili direktnog konkurenta, milanski Inter sa 1:0 u petom kolu B grupe elitnog takmičenja i izjednačili se po broju bodova sa Nerazurima.

S obzirom da je u prvom okršaju ovih timova bilo 2:1 za Inter u Milanu, Totenhem će biti bolji ukoliko bude odlučivao međusobni skor.

Međutim, u poslednjem kolu grupne faze londonski Pevci imaće znatno teži posao, jer gostuju Barseloni koja je osigrala prvo mesto u grupi, dok će Inter ugostiti prežaljeni PSV.

Delovalo je u većem delu utakmice kao da je Inter došao sa samo jednom idejom – da ne bude poražen. I delovali su Nerazuri veoma ozbiljno, čak i kao da su blizu cilja.

Ipak, Totenhem je uspeo da, deset minuta pre kraja utakmice, konačno dobru igru i inicijativu kruniše pogotkom koji bi mogao da se pokaže kao zlata vredan na kraju grupne faze.

Domaći su u finišu utakmice povukli kontranapad, Dele Ali je proigrao Kristijana Eriksena, a danski vezista je zakucao loptu u mrežu i izazvao delirijum na tribinama Vemblija. Tek u finišu se Inter probudio, ali tada je već bilo kasno da se nešto promeni.

U drugoj utakmici ove grupe Barselona je u Ajndhovenu rutinski izašla na kraj sa  fenjerašom PSV-om. Nije to bila onako ubedljiva Barsa kao što ume, a na Filips areni u sredu uveče bilo je 2:1.

Ponovo je Lionel Mesi blistao. Prvo je u 62. minutu bio najbrži i najsnalažljiviji u kaznenom prostoru domaćina i na atraktivan način zatresao mrežu. A osam minuta kasnije je sjajno izveo slobodan udarac i pronašao Đerara Pikea, a visoki štoper još jednom je podsetio da ume da postigne gol.

Tu, međutim, nije bio kraj uzbuđenjima u Ajndhovenu, jer su domaći sedam minuta pre kraja utakmica smanjili zaostatak preko Luka de Jonga. To je bilo sve, Barsa je sačuvala pobedu na rutinski način.

Porto je osigurao prvo mesto u grupi. Iako im je za to bio dovoljan i remi na stadionu Dragao protiv Šalkea, Zmajevi su savladali nemačkog predstavnika sa 3:1 i na lep način se oprostili od domaćeg terena u Evropi do proleća sledeće godine.

Ni Porto, ni Šalke nisu imali večeras imali rezultatski imperativ u smislu da su već osigurali plasman u nokaut fazu. Ali, Nemci nisu delovali ni kao da im se nešto posebno igra fudbal večeras. Valjda zato u najvećem delu utakmice nisu ni ozbiljnije zapretili protivniku.

A domaći Zmajevi su sve dileme rešili praktično za tri minuta na početku drugog poluvremena. Eder Militao je u 52. minutu iskoristio dodavanje Olivera Toresa i doveo domaće u vođstvo. Sve je bilo rešeno u 55. minutu posle akcije Jasina Braimija koju je Hesus Korona pretvorio u drugi pogodak.  

Tek u završnici meča stvari su se malo rasplamsale – najpre je Nabil Bentaleb u 89. iz penala zatresao mrežu Porta, ali je konačan rezultat postavio Musa Marega u četvrtom minutu sudijske nadoknade.

Borusija Dortmund je imala priliku da kod kuće trijumfom protiv belgijskog Briža ponovo dođe deobe prvog mesta, ali mu je i bod donosio vizu za nokaut fazu.

Igrali su Milioneri sasvim pristojnu utakmicu, stvorili određen broj dobrih prilika za pogodak, ali ipak nisu našli put do mreže. Može se reći i da je belgijski šampion imao sreće večeras.

Kristijan Pulišić i Marko Rojs su se poprilično ispromašivali, na momente su čak delovali i nonšalantno pred protivničkim golom. Na drugoj strani, Briž praktično nije ozbiljnije zapretio domaćinu.

U Ajndhovenu, pobeda Barselone ostvarena je u drugom poluvremenu. PSV je imao odličnih prilika, Gaston Pereiro je imao čak tri, ali je Barselona odolela. U drugom delu prvog poluvremena, sve je krenulo na vodenicu gostiju, Arturo Vidal i Felipe Kutinjo nisu bili precizni, da bi u poslednja tri minuta prvog dela usledile dve nove prilike za "filipsovce". Luk de Jong nije imao sreće, pogodio je prečku.

Kazna je stigla u nastavku. U 61. minutu Lionel Mesi je dobio loptu od Usmana Dembelea, usledila je sjana solo akcija, poigrao se sa nekoliko igrača i sa desetak metara zatresao mrežu PSV-a.

Devet minuta kasnije Mesi je iz slobodnog udarca centrirao, a Đerar Pike podmetnuo nogu za 0:2.

Sve što je PSV uradio je počasni gol Luka de Jonga u 83. minutu, ali bilo je kasno da se nešto rezultatski promeni, jer su gosti umeštno priveli meč kraju.

Porto je bez većih problema slavio protiv Šalkea (3:1). Strelci za Portugalce bili su Eder Militao u 52, Hezus Korona u 55. i Marega u četvrtom minutu nadoknade vremena, dok je jedini gol za goste postigao Bentaleb sa penala u 89. minutu.

Borusija je bodom protiv Klub Briža (0:0) obezbedila plasman u nokaut fazu kao drugoplasirana u A grupi iza Atletiko Madrida.

Svi rezultati 5. kola:

sreda

Grupa A

Atletiko Madrid - Monako 2:0 (2:0)
/Badešij ag 2, Grizman 24/

Borusija Dortmund - Klub Briž 0:0

Tabela: Atletiko 12, Dortmund 10, Briž 5, Monako 1.

Poslednje kolo (11. decembar): Briž - Atletiko, Monako - Dortmund.

Grupa B

PSV Ajndhoven - Barselona 1:2 (0:0)
/De Jong 83' -Mesi 61', Pike 70'/

Totenhem - Inter 1:0 (0:0)
/Eriksen 80'/

Tabela: Barselona 10, Totenhem 7, Inter 7 PSV 1.

Poslednje kolo (11. decembar): Barselona - Totenhem, Inter - PSV.

Grupa C

Napoli - Crvena zvezda 3:1 (2:0)
/Hamšik 11', Mertens 33', 52' - Ben 57'/

Pari sen Žermen - Liverpul 2:1 (2:1)
/Bernat 13', Nejmar 37' - Milner 46'p/

Tabela: Napoli 9, PSŽ 8, Liverpul 6, Crvena zvezda 4.

Poslednje kolo (11. decembar): Liverpul - Napoli, Crvena zvezda - PSŽ.

Grupa D

Lokomotiva Moskva - Galatasaraj 2:0 (1:0)
/Krihovjak 43, Ignjatijev 54/

Porto - Šalke 3:1 (0:0)
/Militao 52', Konopljanka 55', Banega 93' - Bentaleb 89'p/

Tabela: Porto 13, Šalke 8, Galatasaraj 4, Lokomotiva 3.

Poslednje kolo (11. decembar): Galatasaraj - Porto, Šalke - Lokomotiva.

odigrano u utorak:

Grupa E

AEK Atina - Ajaks 0:2 (0:0)
/Tadić 68'p, 72'/

Bajern Minhen - Benfika 5:1 (3:1)
/Roben 9', 32', Levandovski 37', 51', Riberi 76' - Fernandeš 46'/

Tabela: Bajern 13, Ajaks 11, Benfika 4, AEK 0.

Poslednje kolo (12. decembra): Ajaks - Bajern, Benfika - AEK.

Grupa F

Olimpik Lion - Mančester siti 2:2 (0:0)
/Korne 55', 81' - Laport 63', Aguero 83'/

Hofenhajm - Šahtjor Donjeck 2:3 (2:2)
/Kramarić 17', Zuber 40' - Ismaili 14, Taison 15', 91'/

Tabela: Siti 10, Lion 7, Šahtjor 5, Hofenhajm 3.

Poslednje kolo (12. decembra): Šahtjor - Lion, Siti - Hofenhajm

Grupa G

CSKA Moskva - Viktorija Plzenj 1:2 (1:0)
/Vlašić 10'p - Prohaska 56', Hejda 81'/

Roma - Real Madrid 0:2 (0:1)
/Bejl 47', Vaskez 59'/

Tabela: Real 12, Roma 9, Viktorija Plzenj 4, CSKA 4.

Poslednje kolo (12. decembra): Real - CSKA, Viktorija Plzenj - Roma.

Grupa H

Juventus - Valensija 1:0 (0:0)
/Mandžukić 59'/

Mančester junajted - Jang bojs 1:0 (0:0)
/Felaini 91'/

Tabela: Juventus 12, Junajted 10, Valensija 5, Jang bojs 1.

Poslednje kolo (12. decembra): Jang Bojs - Juventus, Valensija - Junajted.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar