ЛШ: Париз слави, Лондон се нада! И још...

Славље Барселоне и Тотенхема, Порто лако са Шалкеом! Фудбалери Барселоне савладали су као гости екипу ПСВ-а са 2:1, док је у дербију Б групе Тотенхем био бољи од Интера (1:0).  ПСЖ победио Ливерпул и направио јако важан корак ка пласману у нокаут фазу. Тотенхем савладао Интер и та два тима играће фото-финиш за пролаз! ПСЖ долази у Београд по осмину финала, Ливерпул пред елиминацијом! Фудбалери ПСЖ победили су Ливерпул 2:1 у дербију петог кола Лиге шампиона и стигли на корак од осмине финала.

Фудбал 28.11.2018 | 23:28
ЛШ: Париз слави, Лондон се нада! И још...
Биће драматичан финиш у "групи смрти" Лиге шампиона!

Наполи и Пари Сен Жермен су веома близу нокаут фазе Лиге шампиона, а Ливерпул се удаљио од останка у елити, јер је изгубио сва три гостовања, као и Црвена звезда.

Уочи последњег кола и утакмица на Енфилду и београдској Маракани, италијански тим је први на табели најузбудљивије групе, са девет бодова, француски шампион је други са осам, вицешампион Европе је трећи са шест, а црвено-бели су четврти са четири.

Такву ситуацију креирали су вечерашњи резултати: Наполи - Црвена звезда 3:1 и Пари Сен Жермен - Ливерпул 2:1!

Головима Хуана Берната и Нејмара, на "Парку принчева" је пала екипа Јиргена Клопа, која је првим ударцем у оквир гола успела само да постави коначних 2:1. Догодило се то у финишу првог дела, када је Џејмс Милнер искористио пенал после фаула Анхела Ди Марије на Садију Манеу.

"Свеци" су славили погоцима Хуана Берната и Нејмара да Силве у првом полувремену, док је Ливерпул успео само да унесе неизвесност у меч голом Џејмса Милнера из пенала у надокнади првог дела игре.

Домаћин је повео већ у 13. минуту после очајне реакције Вирџила ван Дајка у казненом простору, након брзе акције ПСЖ преко Вератија.

Није добро избацио лопту после додавања Нејмара у средину, она се добија до Берната који лако тресе мрежу.

Упркос притиску, Ливерпул није успевао да креира опасан напад испред гола ПСЖ, док је домаћин константно претио из контранапада.

Посебно су "Свеци" били опасни када су комбиновали Нејмар и Мбапе, што им у 37. минуту доноси и нови гол.

Бразилац је избацио Француза у празан простор по левој страни, овај тражи у петерцу Каванија, његов шут петом брани Алисон, али се лопта одбија до Нејмара који постаје најефикаснији Бразилац у историји ЛШ.

У том тренутку је деловало да ће ПСЖ лагано привести меч крају, али у последњем минуту првог полувремена Ливерпул добија пенал.

Мане је изборио споран једанаестерац падом приликом уклизавања Ди Марије, а Милнер није дао шансу Буфону.

Очекивао се атомски фудбал у наставку, али су љубитељи ове игре остали ускраћени за спектакл.

ПСЖ је "стао на лопту", а Ливерпул није имао решење за одбрану домаћина, па се током других 45 минута углавном водила "рововска" битка између два казнена, уз повремена мања узбуђења у казненим просторима.

ПСЖ је у другом делу у потпуности умртвио игру, иступио оштрицу Ливерпуловог напада па Мане, Салах и Фирмино ниједном нису конкретно запретили Буфону.

С друге стране, Парижани су вребали из контранапада, а голман гостију Бекер је добрим интервенцијама остављао "редсе" у игри.

Коло пре краја ПСЖ има судбину у сопственим рукама, на другој позицији има два бода више Ливерпула, а гостује најслабијем тиму у групи Црвеној звезди.

С друге стране, "редси" морају на Енфилду да победе Наполи којем је за нокаут фазу довољан и реми у Енглеској. Утакмице су на програму 11. децембра.

Тухелова велика европска ноћ, Ливерпул на све или ништа против Наполија! Победом од 2:1 Пари Сен Жермен се приближио пласману у нокаут фазу Лиге шампиона! 

Рокада у 90 минута у У великом дербију Групе Ц. Пари Сен Жермен је победом од 2:1 на Парку принчева Ливерпулу препустио улогу мученика који се бори за голи живот. Морао је Томас Тухел да победи у петом колу Лиге шампиона, морао је да истрпи и понеку отровну стрелицу француске јавности, зачуђене неким његовим тактичким одлукама, али је на крају испоручио оно што се од Светаца тражило и сада се шампион Француске сам пита за своју судбину, у Београду, против Црвене звезде која је против Ливерпула показала да “Маракану“ треба озбиљно схватити.

Међутим, сигурно је да би Парижани овакав расплет потписали уочи почетка сезоне, посебно с обзиром на то да ће Ливерпул, да би се ситуација уопште закомпликовала, морати прво да победи Наполи. Јесте да ће бити домаћин на Енфилду, али ће Редсима у подсвести сигурно бити и свест да су их Италијани размонтирали у Напуљу и заслужили много више од минималне победе.

Општи утисак је приде да је Ливерпул у ових пет кола показао мање и од Пари Сен Жермена и од Наполија.

Није се наравно ПСЖ вечерас шетао до бодова, али је апсолутно заслужено стигао до победе, пошто је у првом полувремену апсолутно доминирао и себи омогућио да у наставку примора Ливерпул да нападне и чека шансу на контре. Није је дочекао, али нису ни Редси успели да надокнаде минус који је почео да се ствара већ у 13. минуту.

Марко Верати је повукао контру, Килијан Мбапе није прошао кроз двојицу, али је Вирџил ван Дајк, грешник и код првог примљеног гола на гостовању у Београду, лоше испуцао лопту и дозволио Хуану Бернату да начне Алисона.

Тај први гол није аутоматски означио и почетак повлачења Пари Сен Жермена. Напротив, тек пред крај полувремена Ливерпул је дошао до даха. Везни ред домаћег тима – без Адријена Рабиоа и Јулијана Дракслера, са “уљезом“ у Маркињосовом лику – добио је битку на средини терена, Нејмар је био константна претња и деловало је да је само питање тренутка када ће Алисон и други пут капитулирати.

Десило се то у 37. минуту када су Нејмар и Мбапе повукли суперсоничну контру, Единсон Кавани није успео из прве, али је други Јужноамериканац у Тухеловом тиму први стигао до одбитка. Нејмар за 2:0.

Тек тада је Ливерпул кренуо да нешто ангажованије гура лопту напред, али је питање да ли би утакмица уопште ушла у неизвесну завршнису да Симон Марчињак можда није и погурао Редсе. Наиме, баш пре но што су екипе отишле на паузу Анхел Ди Марија неопрезно уклизава, али Марчињак прво показује ка корнер заставици.

Међутим, уследили су притисци Ливерпулових играча и Пољак је насео, мада је снимак показао да је Садио Мане почео да пада и пре но што га је Ди Марија дотакао. У најмању руку споран тренутак. Како било,Џејмс Милнер хладнокрван са беле тачке и Ливерпул се враћа у живот.

То је ипак било све од актуелног вицепрвака Европе, који је у другом полувремену успевао да тежиште игре пребаци на противничку половину терена, имао је и неке изгледне ситуације, али могао је и Пари Сен Жермен да одлучи питање победника пре истека 90 минута. О томе најбоље сведочи да су Редси за 90 минута игре само једном шутнули у оквир гола Ђанлуиђија Буфона. Са тог пенала. Говори то доста и о игриТухелових штопера Тила Керера, Тијага Силве и Преснела Кимпембеа.

На крају, заслужена победа, пре свега на основу те доминације у првом полувремену. Ливерпул сада на ивици амбиса. Победа над Наполијем је неопходна. Томас Тухел се изборио са притиском. Да ли ће и Јирген Клоп?

ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН – ЛИВЕРПУЛ 2:1 (2:1)
/Бернат 13, Нејмар 37 – Милнер 45пен/

Стадион: Парк принчева
Судија: Шимон Марћињак (Пољска)

Пари Сен Жермен (4-2-3-1): Буфон – Керер, Силва, Кимпембе, Бернат – Верати, Маркињос – Мбапе (од 85. Рабио), Нејмар, Ди Марија (од 65. Алвес) – Кавани (од 65. Чупо-Мотан).

Ливерпул (4-3-3): Алисон – Гомез, Ловрен, Ван Дајк, Робертсон – Вајналдум (од 66. Кеита), Хендерсон, Милнер (од  77. Шаћири) – Салах, Фирмино (од 71. Стариџ), Мане.

Ко ће проћи и са које позиције - биће одлучено у завршних 90 минута групне фазе, као и у сјајној Групи Б, у којој се Тотенхем реванширао Интеру, савладао га на Вемблију голом Кристијана Ериксена (1:0) и тако остао у трци за пласман! У последње коло "певци" улазе са истим бројем бодова као и неразури (по седам), а енглеског представника у последњем колу чека веома тежак посао, јер гостује на Ноу Кампу.

Тамошњи домаћин, Барселона, вечерас је на челу са Лионелом Месијем савладала ПСВ у Ајндховену (2:1), али ће се и холандски тим питати за пласман, јер ће у завршној рунди гостовати на миланском стадиону "Ђузепе Меаца".

Биће јако узбудљиво!

Са друге стране, Барса је и уочи овог кола имала пласман "у џепу", а током вечери јепролаз "оверио" и Атлетико Мадрид, тријумфом против Монака (2:0), док је прошла и Борусија Дортмунд, иако је код куће играла само 0:0 против Брижа.

Такође, утакмицом Локомотива - Галатасарај (2:0), место у наредној фази без изласка на терен обезбедили су Порто и Шалке, који су одиграли меч без такмичарској значаја и завршили га тријумфом домаћина 3:1.

Славље Барселоне и Тотенхема, Порто лако са Шалкеом. Фудбалери Барселоне савладали су као гости екипу ПСВ-а са 2:1, док је у дербију Б групе Тотенхем био бољи од Интера (1:0).

Барселона је тако обезбедила челну позицију и остало је само да се у последњем колу реши ко ће уз Каталонце даље из ове групе, Интер или Тотенхем.

У Лондону, очекивало се много ватре у дуелу "певаца" и "неро-азура", на крају пресудио је гол Данца Кристијана Ериксена у 80. минуту после сјајне акције навалног реда лондонског тима.

Тотенхем је у првом полувремену пропустио неколико великих прилика. Лукас Моура у 30. је био у одличној ситуацији, али није био прецизан, док је осам минута касније Хари Винкс погодио стативу.

Јан Вертонген у 70. је такође могао да савлада голмана Интера Самира Хандановића, али није у томе успео, док је шест минута касније прилику за Италијане пропустио Иван Перишић.

Моменат одлуке уследио је у 80. минуту. Била је то фантастична и брза акција домаћег тима која је кренула са десног бока. Лопта је у пенал зони дошла до Деле Алија који је само проследио до Кристијана Ериксена, њему није било тешко да савлада Хандановића.

Тотенхем ухватио последњи воз, Интер у проблему! Порто лагано са Немцима, Борусија пуцала ћорцима. Ериксен дао победоносни гол на Вемблију, Меси стрелац у победи Барсе у Ајндховену.

Тотенхем је ухватио последњи воз за нокаут фаз Лиге шампиона! Лондонски Певци на на свом терену после велике борбе победили директног конкурента, милански Интер са 1:0 у петом колу Б групе елитног такмичења и изједначили се по броју бодова са Неразурима.

С обзиром да је у првом окршају ових тимова било 2:1 за Интер у Милану, Тотенхем ће бити бољи уколико буде одлучивао међусобни скор.

Међутим, у последњем колу групне фазе лондонски Певци имаће знатно тежи посао, јер гостују Барселони која је осиграла прво место у групи, док ће Интер угостити прежаљени ПСВ.

Деловало је у већем делу утакмице као да је Интер дошао са само једном идејом – да не буде поражен. И деловали су Неразури веома озбиљно, чак и као да су близу циља.

Ипак, Тотенхем је успео да, десет минута пре краја утакмице, коначно добру игру и иницијативу крунише поготком који би могао да се покаже као злата вредан на крају групне фазе.

Домаћи су у финишу утакмице повукли контранапад, Деле Али је проиграо Кристијана Ериксена, а дански везиста је закуцао лопту у мрежу и изазвао делиријум на трибинама Вемблија. Тек у финишу се Интер пробудио, али тада је већ било касно да се нешто промени.

У другој утакмици ове групе Барселона је у Ајндховену рутински изашла на крај са  фењерашом ПСВ-ом. Није то била онако убедљива Барса као што уме, а на Филипс арени у среду увече било је 2:1.

Поново је Лионел Меси блистао. Прво је у 62. минуту био најбржи и најсналажљивији у казненом простору домаћина и на атрактиван начин затресао мрежу. А осам минута касније је сјајно извео слободан ударац и пронашао Ђерара Пикеа, а високи штопер још једном је подсетио да уме да постигне гол.

Ту, међутим, није био крај узбуђењима у Ајндховену, јер су домаћи седам минута пре краја утакмица смањили заостатак преко Лука де Јонга. То је било све, Барса је сачувала победу на рутински начин.

Порто је осигурао прво место у групи. Иако им је за то био довољан и реми на стадиону Драгао против Шалкеа, Змајеви су савладали немачког представника са 3:1 и на леп начин се опростили од домаћег терена у Европи до пролећа следеће године.

Ни Порто, ни Шалке нису имали вечерас имали резултатски императив у смислу да су већ осигурали пласман у нокаут фазу. Али, Немци нису деловали ни као да им се нешто посебно игра фудбал вечерас. Ваљда зато у највећем делу утакмице нису ни озбиљније запретили противнику.

А домаћи Змајеви су све дилеме решили практично за три минута на почетку другог полувремена. Едер Милитао је у 52. минуту искористио додавање Оливера Тореса и довео домаће у вођство. Све је било решено у 55. минуту после акције Јасина Браимија коју је Хесус Корона претворио у други погодак.  

Тек у завршници меча ствари су се мало распламсале – најпре је Набил Бенталеб у 89. из пенала затресао мрежу Порта, али је коначан резултат поставио Муса Марега у четвртом минуту судијске надокнаде.

Борусија Дортмунд је имала прилику да код куће тријумфом против белгијског Брижа поново дође деобе првог места, али му је и бод доносио визу за нокаут фазу.

Играли су Милионери сасвим пристојну утакмицу, створили одређен број добрих прилика за погодак, али ипак нису нашли пут до мреже. Може се рећи и да је белгијски шампион имао среће вечерас.

Кристијан Пулишић и Марко Ројс су се поприлично испромашивали, на моменте су чак деловали и ноншалантно пред противничким голом. На другој страни, Бриж практично није озбиљније запретио домаћину.

У Ајндховену, победа Барселоне остварена је у другом полувремену. ПСВ је имао одличних прилика, Гастон Переиро је имао чак три, али је Барселона одолела. У другом делу првог полувремена, све је кренуло на воденицу гостију, Артуро Видал и Фелипе Кутињо нису били прецизни, да би у последња три минута првог дела уследиле две нове прилике за "филипсовце". Лук де Јонг није имао среће, погодио је пречку.

Казна је стигла у наставку. У 61. минуту Лионел Меси је добио лопту од Усмана Дембелеа, уследила је сјана соло акција, поиграо се са неколико играча и са десетак метара затресао мрежу ПСВ-а.

Девет минута касније Меси је из слободног ударца центрирао, а Ђерар Пике подметнуо ногу за 0:2.

Све што је ПСВ урадио је почасни гол Лука де Јонга у 83. минуту, али било је касно да се нешто резултатски промени, јер су гости умештно привели меч крају.

Порто је без већих проблема славио против Шалкеа (3:1). Стрелци за Португалце били су Едер Милитао у 52, Хезус Корона у 55. и Марега у четвртом минуту надокнаде времена, док је једини гол за госте постигао Бенталеб са пенала у 89. минуту.

Борусија је бодом против Клуб Брижа (0:0) обезбедила пласман у нокаут фазу као другопласирана у А групи иза Атлетико Мадрида.

Сви резултати 5. кола:

среда

Група А

Атлетико Мадрид - Монако 2:0 (2:0)
/Бадешиј аг 2, Гризман 24/

Борусија Дортмунд - Клуб Бриж 0:0

Табела: Атлетико 12, Дортмунд 10, Бриж 5, Монако 1.

Последње коло (11. децембар): Бриж - Атлетико, Монако - Дортмунд.

Група Б

ПСВ Ајндховен - Барселона 1:2 (0:0)
/Де Јонг 83' -Меси 61', Пике 70'/

Тотенхем - Интер 1:0 (0:0)
/Ериксен 80'/

Табела: Барселона 10, Тотенхем 7, Интер 7 ПСВ 1.

Последње коло (11. децембар): Барселона - Тотенхем, Интер - ПСВ.

Група Ц

Наполи - Црвена звезда 3:1 (2:0)
/Хамшик 11', Мертенс 33', 52' - Бен 57'/

Пари сен Жермен - Ливерпул 2:1 (2:1)
/Бернат 13', Нејмар 37' - Милнер 46'п/

Табела: Наполи 9, ПСЖ 8, Ливерпул 6, Црвена звезда 4.

Последње коло (11. децембар): Ливерпул - Наполи, Црвена звезда - ПСЖ.

Група Д

Локомотива Москва - Галатасарај 2:0 (1:0)
/Криховјак 43, Игњатијев 54/

Порто - Шалке 3:1 (0:0)
/Милитао 52', Конопљанка 55', Банега 93' - Бенталеб 89'п/

Табела: Порто 13, Шалке 8, Галатасарај 4, Локомотива 3.

Последње коло (11. децембар): Галатасарај - Порто, Шалке - Локомотива.

одиграно у уторак:

Група Е

АЕК Атина - Ајакс 0:2 (0:0)
/Тадић 68'п, 72'/

Бајерн Минхен - Бенфика 5:1 (3:1)
/Робен 9', 32', Левандовски 37', 51', Рибери 76' - Фернандеш 46'/

Табела: Бајерн 13, Ајакс 11, Бенфика 4, АЕК 0.

Последње коло (12. децембра): Ајакс - Бајерн, Бенфика - АЕК.

Група Ф

Олимпик Лион - Манчестер сити 2:2 (0:0)
/Корне 55', 81' - Лапорт 63', Агуеро 83'/

Хофенхајм - Шахтјор Доњецк 2:3 (2:2)
/Крамарић 17', Зубер 40' - Исмаили 14, Таисон 15', 91'/

Табела: Сити 10, Лион 7, Шахтјор 5, Хофенхајм 3.

Последње коло (12. децембра): Шахтјор - Лион, Сити - Хофенхајм

Група Г

ЦСКА Москва - Викторија Плзењ 1:2 (1:0)
/Влашић 10'п - Прохаска 56', Хејда 81'/

Рома - Реал Мадрид 0:2 (0:1)
/Бејл 47', Васкез 59'/

Табела: Реал 12, Рома 9, Викторија Плзењ 4, ЦСКА 4.

Последње коло (12. децембра): Реал - ЦСКА, Викторија Плзењ - Рома.

Група Х

Јувентус - Валенсија 1:0 (0:0)
/Манџукић 59'/

Манчестер јунајтед - Јанг бојс 1:0 (0:0)
/Фелаини 91'/

Табела: Јувентус 12, Јунајтед 10, Валенсија 5, Јанг бојс 1.

Последње коло (12. децембра): Јанг Бојс - Јувентус, Валенсија - Јунајтед.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар