Intervju: Đorđević o realnim problemima...

Igrači moraju da pokažu da žele mesto u timu više od stranaca! „Nijedan trener, ni klub ne želi da izgubi i svi na teren šalju najbolje igrače u tom momentu. Da li je to stranac ili ne - trenerima i klubovima nije važno kada naprave neku strategiju pred početak sezone“, poručio je selektor, a u međuvremenu je govorio i o predstojećim mečevima, kadrovskoj situaciji, povredi Radeta Zagorca. . .

Košarka 28.11.2018 | 21:30
Intervju: Đorđević o realnim problemima...
Odlične vesti doneo je selektor Aleksandar Đorđević novinarima na okupljanju košarkaške reprezentacije Srbije potvrdom da će Vasilije Micić, Vladimir Lučić i Stefan Jović biti uz tim za susret sa Grčkom.

Orlovi ulaze u mini-ciklus priprema za dve možda i ključne utakmice u ovim kvalifikacijama, zbog čega su Đorđević, njegovi saradnici i čelnici KSS uložili veliki napor kako bi se dobilo što više potvrdnih odgovora sa svih strana Evrope. Nažalost, pokušaj da se obezbedi pristanak Dejvida Blata da i Nikola Milutinov bude u sastavu nije upalio, ali ekipa je dobila velika pojačanja pred sudar s Helenima. 

U međuvremenu selektor Đorđević je sa prisutnim novinarima razgovarao i o utakmici protiv Izraelima, kadrovskoj situaciji, ali i realnim problemima srpske košarke o kojima treba povesti računa...

„Zahtevne utakmice su pred nama. Ovo je najteži reprezentativni blok dosad. Glupo je da se stalno vraćamo na istu priču“, rekao je Đorđević i podsetio na razgovore koje je imao sa Dejvidom Blatom okoNikole Milutinova.

„Sve neke stvari vezane za povrede, klupske rasporede nama otežavaju posao. Nama nije lako, kao ni igračima. Ovo je igra automatizma, pobednička igra ne trpi greške, a ona se stvara uigranošću. Imamo jako malo vremena da se uigravamo i prostra da svima pružimo ono što treba. Nema izgovora, idemo da pobedimo dve utakmice, pre svega ovu u Izraelu“.

Malo i o prvom takmacu u ovom krugu predigre za Svetski kup u Kini naredne godine - Izraelu.

„Izrael je ekipa koja je izgubila dve utakmice u tesnim završnicama, jednu u produžetku protiv Nemačke. Imaju dobru hemiju, atlete, posle duže vremena i dobre igrače pod košem, dobru organizaciju koja kreće od Tamira Blata i Gala Mekela. Opet, u našim kalkulacijama poslednja utakmica sa njima ovde može da bude odlučujuća, a mi ćemo gledati da ne dođemo do toga da na kraju moramo da se izvlačimo“.

Na okupljanju će se pojaviti igrači koje je Aleksandar Đorđević stavio na spisak kandidata, ali nisu svi mogli da dođu u dogovoreno vreme (između 12 i 13 časova) zbog problematike sa međunarodnim letovima. Tako su se na vreme pojavili Aleksa Radanov, Stefan Pot, Stefan Peno, Branko Lazić, Marko Simonović, Ilija Đoković, nešto kasnije i Rade Zagorac, Đorđe Gagić, Ognjen Dobrić, Dejan Kravić, Miroslav Raduljica, Stefan Birčević, Aleksa Avramović, dok će Dragan Milosavljević, Nikola Jovanović iStevan Jelovac uz tim biti oko 15 časova. 

Kako selektor kaže, nekoliko igrača ima manjih problema sa povredama i određenim upalama, ali najviše ga brine zdravstveno stanje Radeta Zagorca.

„Rade Zagorac ima problem s povredom nosa. Mi smo se dogovorili još tokom Partizanovog gostovanja Trentu da on treba da se vrati u nacionalni tim, da bude sa nama i priključi se ekipi. On je igrač kome je izuzetno potrebno da bude deo nacionalnog tima i da dobije reprezentativno iskustvo. Ne kažem da je ovde rad količinski veliki, jer nije. Ali on treba da se oseti da je deo cele ove priče i nadamo se da će moći da pomogne. Videćemo kakvo će biti njegovo zdravstveno stanje“.

Posle nedavno odigranog večitog derbija, ali praktično i od početka sezone vodi se polemika značaja i uloge srpskih igrača u domaćim klubovima i da sada oni imaju sve minornije role. Svoje viđenje situacije dao je i selektor...

„Srbija je zemlja košarke i talenta ne manjka, niti će ikada nedostajati. Iz generacije u generaciju mi stalno imamo mlade igrače koji osvajaju medalje s reprezentacijom, pa čak i one najsjajnije. Primer prošle i pretprošle godine. Na nama je da radimo s tom decom individualno, da im pružimo šansu, a na igračima je da šansu prigrabe željom, dodatnim radom... Treba da zahtevaju tako svoju šansu i onda više nema prostora za priče da je sve manje naših igrača koji dobijaju ozbiljnije šanse. Oni moraju da se izbore za sebe. Tržište je takvo-kakvo je, nije samo kod nas“.

U dahu je nastavio...

„Nijedan trener, ni klub ne žele da izgube i svi na teren šalju najbolje igrače u tom momentu. Da li je to stranac ili ne - trenerima i klubovima nije važno kada naprave neku strategiju pred početak sezone. Oni svi nose dres istog kluba i moraju da igraju, nebitno da li si iz Francuske, SAD, Srbije, BiH... Ne verujem da postoji bilo koji trener kod nas koji se vodi linijom manjeg otpora i pušta stranac, za koga je uloženo nešto, da igra ako taj stranac nije bolji od našeg. Naš igrač mora da pokaže koliko vredi, da uradi toliko da dođe i kaže - ja to mesto ne dam, odakle god da si i s kakvim god pasošem dolaziš. Ukoliko toga nema, dolazimo do raznih polemika“.

Činjenica je da će Srbija ponovo imati nekoliko "debitanata", odnosno igrača kojima su ove kvalifikacije novost...

„To je problematika vezana za kalendar, jer onda ne možemo da zovemo najbolje igrače u tim, one koji su dominantni u svojim klubovima i takmičenjima kao što su Evroliga i NBA. Još kada smo pre dve godine sedeli i pričali u prostorijama KSS, danas to podvlačim opet - ovim kvalifikacijama je neprirodno izmenjena hijerarhija košarke. Zašto je tako? Pričao sam o tome i sa pokojnim Patrikom Baumanom (generalnim sekretarom Fibe prim. aut.), tada smo proveli tri sata u Ženevi, razgovarajući o mnogim temama, ali i ovim o kojima mi sada govorimo. Oni su napravili ovakvu odluku, svi znamo zbog čega i kako i sada svi trpe, a najviše košarka“.

Kaže Đorđević da to ima i svojih pozitivnih strana.

„Opet, mogu da vidim na koga od igrača mogu da računam u budućnosti, a što da ne i da sada već postane stalni deo nacionalnog tima. Vidim ko ima ozbiljne ambicije, želje, volju da radi... Sami sebi smo postavili najveće ciljeve i uvek idemo na medalju. Nemamo pravo da idemo na bilo šta drugo osim na medalju. Sve je postavljeno na određeni nivo, sada je na igračima da pokažu da li mogu da odgovore na određeni vid igračkih, taktičkih, profesionalnih i mentalnih zahteva“.

Vremena za rad neće biti mnogo, svega četiri ili pet treninga do utakmice protiv Izraela 30. novembra u Tel Avivu, zato Đorđević veruje da će njegovi igrači pokazati nešto više...

„Računam na ponos svih ovih igrača, odgovornost, da možemo da igramo na individualni kvalitet. Ne prebacujem ja odgovornost ovim na njihovu stranu, ali treba da shvate da samo na ovaj način možemo da odigramo obe utakmice“.

Izvor: mozzartsport

Foto: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar