Интервју: Ђорђевић о реалним проблемима...

Играчи морају да покажу да желе место у тиму више од странаца! „Ниједан тренер, ни клуб не жели да изгуби и сви на терен шаљу најбоље играче у том моменту. Да ли је то странац или не - тренерима и клубовима није важно када направе неку стратегију пред почетак сезоне“, поручио је селектор, а у међувремену је говорио и о предстојећим мечевима, кадровској ситуацији, повреди Радета Загорца. . .

Кошарка 28.11.2018 | 21:30
Интервју: Ђорђевић о реалним проблемима...
Одличне вести донео је селектор Александар Ђорђевић новинарима на окупљању кошаркашке репрезентације Србије потврдом да ће Василије Мицић, Владимир Лучић и Стефан Јовић бити уз тим за сусрет са Грчком.

Орлови улазе у мини-циклус припрема за две можда и кључне утакмице у овим квалификацијама, због чега су Ђорђевић, његови сарадници и челници КСС уложили велики напор како би се добило што више потврдних одговора са свих страна Европе. Нажалост, покушај да се обезбеди пристанак Дејвида Блата да и Никола Милутинов буде у саставу није упалио, али екипа је добила велика појачања пред судар с Хеленима. 

У међувремену селектор Ђорђевић је са присутним новинарима разговарао и о утакмици против Израелима, кадровској ситуацији, али и реалним проблемима српске кошарке о којима треба повести рачуна...

„Захтевне утакмице су пред нама. Ово је најтежи репрезентативни блок досад. Глупо је да се стално враћамо на исту причу“, рекао је Ђорђевић и подсетио на разговоре које је имао са Дејвидом Блатом окоНиколе Милутинова.

„Све неке ствари везане за повреде, клупске распореде нама отежавају посао. Нама није лако, као ни играчима. Ово је игра аутоматизма, победничка игра не трпи грешке, а она се ствара уиграношћу. Имамо јако мало времена да се уигравамо и простра да свима пружимо оно што треба. Нема изговора, идемо да победимо две утакмице, пре свега ову у Израелу“.

Мало и о првом такмацу у овом кругу предигре за Светски куп у Кини наредне године - Израелу.

„Израел је екипа која је изгубила две утакмице у тесним завршницама, једну у продужетку против Немачке. Имају добру хемију, атлете, после дуже времена и добре играче под кошем, добру организацију која креће од Тамира Блата и Гала Мекела. Опет, у нашим калкулацијама последња утакмица са њима овде може да буде одлучујућа, а ми ћемо гледати да не дођемо до тога да на крају морамо да се извлачимо“.

На окупљању ће се појавити играчи које је Александар Ђорђевић ставио на списак кандидата, али нису сви могли да дођу у договорено време (између 12 и 13 часова) због проблематике са међународним летовима. Тако су се на време појавили Алекса Раданов, Стефан Пот, Стефан Пено, Бранко Лазић, Марко Симоновић, Илија Ђоковић, нешто касније и Раде Загорац, Ђорђе Гагић, Огњен Добрић, Дејан Кравић, Мирослав Радуљица, Стефан Бирчевић, Алекса Аврамовић, док ће Драган Милосављевић, Никола Јовановић иСтеван Јеловац уз тим бити око 15 часова. 

Како селектор каже, неколико играча има мањих проблема са повредама и одређеним упалама, али највише га брине здравствено стање Радета Загорца.

„Раде Загорац има проблем с повредом носа. Ми смо се договорили још током Партизановог гостовања Тренту да он треба да се врати у национални тим, да буде са нама и прикључи се екипи. Он је играч коме је изузетно потребно да буде део националног тима и да добије репрезентативно искуство. Не кажем да је овде рад количински велики, јер није. Али он треба да се осети да је део целе ове приче и надамо се да ће моћи да помогне. Видећемо какво ће бити његово здравствено стање“.

После недавно одиграног вечитог дербија, али практично и од почетка сезоне води се полемика значаја и улоге српских играча у домаћим клубовима и да сада они имају све минорније роле. Своје виђење ситуације дао је и селектор...

„Србија је земља кошарке и талента не мањка, нити ће икада недостајати. Из генерације у генерацију ми стално имамо младе играче који освајају медаље с репрезентацијом, па чак и оне најсјајније. Пример прошле и претпрошле године. На нама је да радимо с том децом индивидуално, да им пружимо шансу, а на играчима је да шансу приграбе жељом, додатним радом... Треба да захтевају тако своју шансу и онда више нема простора за приче да је све мање наших играча који добијају озбиљније шансе. Они морају да се изборе за себе. Тржиште је такво-какво је, није само код нас“.

У даху је наставио...

„Ниједан тренер, ни клуб не желе да изгубе и сви на терен шаљу најбоље играче у том моменту. Да ли је то странац или не - тренерима и клубовима није важно када направе неку стратегију пред почетак сезоне. Они сви носе дрес истог клуба и морају да играју, небитно да ли си из Француске, САД, Србије, БиХ... Не верујем да постоји било који тренер код нас који се води линијом мањег отпора и пушта странац, за кога је уложено нешто, да игра ако тај странац није бољи од нашег. Наш играч мора да покаже колико вреди, да уради толико да дође и каже - ја то место не дам, одакле год да си и с каквим год пасошем долазиш. Уколико тога нема, долазимо до разних полемика“.

Чињеница је да ће Србија поново имати неколико "дебитаната", односно играча којима су ове квалификације новост...

„То је проблематика везана за календар, јер онда не можемо да зовемо најбоље играче у тим, оне који су доминантни у својим клубовима и такмичењима као што су Евролига и НБА. Још када смо пре две године седели и причали у просторијама КСС, данас то подвлачим опет - овим квалификацијама је неприродно измењена хијерархија кошарке. Зашто је тако? Причао сам о томе и са покојним Патриком Бауманом (генералним секретаром Фибе прим. аут.), тада смо провели три сата у Женеви, разговарајући о многим темама, али и овим о којима ми сада говоримо. Они су направили овакву одлуку, сви знамо због чега и како и сада сви трпе, а највише кошарка“.

Каже Ђорђевић да то има и својих позитивних страна.

„Опет, могу да видим на кога од играча могу да рачунам у будућности, а што да не и да сада већ постане стални део националног тима. Видим ко има озбиљне амбиције, жеље, вољу да ради... Сами себи смо поставили највеће циљеве и увек идемо на медаљу. Немамо право да идемо на било шта друго осим на медаљу. Све је постављено на одређени ниво, сада је на играчима да покажу да ли могу да одговоре на одређени вид играчких, тактичких, професионалних и менталних захтева“.

Времена за рад неће бити много, свега четири или пет тренинга до утакмице против Израела 30. новембра у Тел Авиву, зато Ђорђевић верује да ће његови играчи показати нешто више...

„Рачунам на понос свих ових играча, одговорност, да можемо да играмо на индивидуални квалитет. Не пребацујем ја одговорност овим на њихову страну, али треба да схвате да само на овај начин можемо да одиграмо обе утакмице“.

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар