Ko je bahati Tačijev brat?

Gani Tači, stariji brat kosovskog predsjednika Hašima Tačija, postao je poznat široj javnosti tek posle rata na Kosovu, a od juče je i zvanično nasilan, pošto je priveden nakon što se potukao sa dvojicom ljudi usred sastanka u kosovskom birou za osiguranje.

Region 25.10.2018 | 15:01
Ko je bahati Tačijev brat?
To mu nije prva javna tuča, s obzirom da se prije nekoliko godina, opet fizički, obračunavao sa nekadašnjim direktorom kosovke Pošte, koga je tada udario pesnicom u glavu.

Međutim, tuče su samo dio priče o starijem Tačijevom bratu, naveo je Blic.Kako su u više navrata pisali prištinski mediji, za Tačijevog brata naširoko se čulo tek kada je KFOR, svojevremeno, u njegovom stanu tokom racije pronašao nekoliko stotina hiljada dolara.

O sumnjivim poslovima Ganija Tačija pisao je i BBC, gdje je navedeno da je tom prilikom pored ilegalnog oružja, kod starijeg brata pronađeno i 250.000 dolara u gotovini, i to ispod dječjeg dušeka.

On je tada rekao policiji da mu je novac dala građevinska firma koja radi na Kosovu, “Meridian Resources”, dok je ista ova kompanija potvrdila da mu je dala 60.000 dolara za “posredničke usluge”, tačnije za pomoć u potpisivanju ugovora sa nekoliko kompanija čije je poslove, pisao je BBC, nakon rata preuzela “uprava Hašima Tačija”.

Čelnik ove kompanije tada je rekao da je na Kosovu teško poslovati bez posla sa bivšim pripadnicima OVK.

Prištinski mediji navode da je bio mnogo poznatiji u lokalnoj zajednici u kojoj je živio, ali i da imidž Ganija Tačija nije bio previše dobar.

Čak se spekulisalo da je bio među naručiocima nekih ubistava na Kosovu, kao i da se ilegalno bogatio, što bi, kako piše Blic, mogla da potvrdi i ova situacija o kojoj je izvejštavao BBC.

Prije rata na Kosovu bio je vlasnik malog kafića u Srbici.

Međutim, ako je suditi prema pisanju medija na albanskom jeziku, Gani Tači je radio za Resor državne bezbjednosti Jugoslavije, i to sve do kasnih devedesetih godina 20. vijeka.

On se pominje kao jedna od važnih osoba tokom studentskih demonstracija u Prištini 1981. godine, koje su nasilno ugušene.

Spekulisalo se da je upravo on pustio policiju u studenski dom.

Takođe, pisalo se i da je pikupljao i davao informacije o takozvanoj Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK) i Ademu Jašariju, osnivaču OVK. Neki prištinski mediji su tvrdili da je Gani Tači nastavio i posle 2000. godine da radi za srpsku tajnu službu.

Međutim, nakon 2000. godine “pomerio”, i sa porodicom Tači ušao u ozbiljne poslove na Kosovu.

U brojnim medijskim izvještajima upravo se on pominje kao jedna od osoba koja rukovodi poslovima porodice Tači na Kosovu, od rudarstva i nafte, do energije i osiguranja.

Upravo se u osiguranju i "udomio", gdje je jedan od čelnika u kosovskom birou za osiguranja, naveo je Blic.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Austria

25.10.2018 15:21

Sta ocekivat na balkanu tajkune gazde ubice dilere droge nema tu zivota nu slovo z od zivota

ODGOVORITE