Nato pozdravio odluku Sobranja

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je usvajanje odluke o početku procesa za izmenu Ustava u makedonskom Sobranju.

Region 20.10.2018 | 07:55
Nato pozdravio odluku Sobranja
"Sada je na vladi i političkim liderima da završe proceduru oko sprazuma o imenu i da iskoriste ovu istorijsku priliku da zemlju uvedu u NATO", napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Makedonija je 12. jula na samitu NATO u Briselu pozvana u članstvo ali je uslov za to potpuna primena Sporazuma s Grčkom. 

Skupština Makedonije je dvotrećinskom većinom usvojila odluku o pristupanju ustavnim izmenama u skladu sa tim sporazumom. 

U drugoj fazi treba da se ozvaniči predlog amandmana i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika. 

Treća faza je usvajanje amandmana za šta je neophodna dvotrećinska većina odnosno podrška najmanje 80 poslanika. 

Predlog Vlade odnosi se na četiri suštinske promene: dodavanje prideva Severna u imenu Republike Makedonije u celom tekstu Ustava, izmene u Preambuli gde se pri navođenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, kao i briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.

(Beta)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

kiza

20.10.2018 06:30

Izgleda da papci nicu na celom Balkanu i to kao pecurke posle kise.

ODGOVORITE
Name

To je demokratija

20.10.2018 09:39

Ako nemoze referendumom moze parama. Kuda plovi ovaj brod . Dalisu ti ljudi svjesni u kakvu katastrofu guraju civilizaciju.

Name

replikar

20.10.2018 06:49

A zašto je odrzan referendum? Onako?

ODGOVORITE
Name

miso

20.10.2018 06:59

Tek sada će narod da ih pozdravi...

Name

re

20.10.2018 07:16

To je bila anketa :) Makedonija je uradila odličan posao, iskreno nisam očekivao, mnogi ne znaju ili ne žele da znaju, Makedonija je u UN primljena pod nazivom "Bivša jugoslovenska republika Makedonija" u buduće će naziv biti kraći "Sjeverna Makedonija", sličan primjer imamo "Sjeverna Irska"...uglavnom Makedonija je izbjegla ruski uticaj i ona ide u NATO. To je ključno za cio region pa i za BiH.