Нато поздравио одлуку Собрања

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг поздравио је усвајање одлуке о почетку процеса за измену Устава у македонском Собрању.

Регион 20.10.2018 | 07:55
Нато поздравио одлуку Собрања
"Сада је на влади и политичким лидерима да заврше процедуру око спразума о имену и да искористе ову историјску прилику да земљу уведу у НАТО", написао је Столтенберг на Твитеру.

Македонија је 12. јула на самиту НАТО у Бриселу позвана у чланство али је услов за то потпуна примена Споразума с Грчком. 

Скупштина Македоније је двотрећинском већином усвојила одлуку о приступању уставним изменама у складу са тим споразумом. 

У другој фази треба да се озваничи предлог амандмана и за то је потребна проста већина или 61 глас од укупно 120 посланика. 

Трећа фаза је усвајање амандмана за шта је неопходна двотрећинска већина односно подршка најмање 80 посланика. 

Предлог Владе односи се на четири суштинске промене: додавање придева Северна у имену Републике Македоније у целом тексту Устава, измене у Преамбули где се при навођењу државотворних традиција потенцира Антифашистичко собрање народног ослобођења Македоније (АСНОМ) и наводе се све одлуке које су тамо донесене, гаранција о неповредивости територијалног интегритета и суверенитета земље, као и брига о дијаспори и Македонцима у иностранству.

(Бета)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

киза

20.10.2018 06:30

Изгледа да папци ницу на целом Балкану и то као пецурке после кисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је демократија

20.10.2018 09:39

Ако немозе референдумом мозе парама. Куда плови овај брод . Далису ти људи свјесни у какву катастрофу гурају цивилизацију.

Name

репликар

20.10.2018 06:49

А зашто је одрзан референдум? Онако?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мисо

20.10.2018 06:59

Тек сада ће народ да их поздрави...

Name

ре

20.10.2018 07:16

То је била анкета :) Македонија је урадила одличан посао, искрено нисам очекивао, многи не знају или не желе да знају, Македонија је у УН примљена под називом "Бивша југословенска република Македонија" у будуће ће назив бити краћи "Сјеверна Македонија", сличан примјер имамо "Сјеверна Ирска"...углавном Македонија је избјегла руски утицај и она иде у НАТО. То је кључно за цио регион па и за БиХ.