Spremaju se velike promjene u ACB ligi...

Šta će reći Real, Barsa i Baskonija? Na potezu najjači klubovi Španije. . .

Košarka 16.09.2018 | 10:30
Spremaju se velike promjene u ACB ligi...
Nepisano pravilo kaže da sve veće promene u košarci polaze iz ACB lige i da volja španskih klubova i sportskih radnika često može da ima krucijalnih značaj.

Zato i ne treba da čudi što su klubovi najjače košarkaške lige u Evropi spremni za velike promene u formatu, nezadovoljni aktuelnim stanjem u ACB ligi. Naime, na Skupštini ACB lige zakazanoj za 18. septembar biće predložen niz promena koji bi trebalo da stupe na snagu u sezoni 2019/20, ili godinu kasnije. 

Iz španske dnevne štampe, posebno onih bliskih madridskom gigantu Realu stižu infromacije da je ideja da ACB liga ostane sa osamnaest klubova, ali da bi u plej-of išlo dvanaest, umesto dosadašnjih osam timova. Takođe, klubovi raspoređeni od prve do četvrte pozicije išli bi direktno u četvrtfinale, dok bi preostalih osam ekipa igralo eliminacionu fazu. Četvrtfinale i polufinale igralo bi se na dve dobijene utakmice. Podsetimo, po sadašnjim pravilima polufinale se igra na tri pobede. Takođe, prema novim idejama u niži rang ispadao bi poslednjeplasirani tim, do bi 16. i 17. bili učesnici plej-auta. 

Ipak, ove ideje teško da će će moći da se sprovedu u delo ukoliko veto na to stave tri najmoćnija kluba na Iberijskom poluostrvu - Real, Barselona i Baskonija. Veliki problem je u tome što se upravo pomenuta trojka zalaže za smanjenje broja klubova u takmičenju - prvo na 16, onda i na 14 u budućnosti, a sve zbog preopterećenosti kalendara. Istina, da bi neki predlog bio prihvaćen, saglasnost mora da pruži 14 klubova. 

Izvor: mozzartsport

Foto: Shutterstock

Komentari / 0

Ostavite komentar