Спремају се велике промјене у АЦБ лиги...

Шта ће рећи Реал, Барса и Басконија? На потезу најјачи клубови Шпаније. . .

Кошарка 16.09.2018 | 10:30
Спремају се велике промјене у АЦБ лиги...
Неписано правило каже да све веће промене у кошарци полазе из АЦБ лиге и да воља шпанских клубова и спортских радника често може да има круцијалних значај.

Зато и не треба да чуди што су клубови најјаче кошаркашке лиге у Европи спремни за велике промене у формату, незадовољни актуелним стањем у АЦБ лиги. Наиме, на Скупштини АЦБ лиге заказаној за 18. септембар биће предложен низ промена који би требало да ступе на снагу у сезони 2019/20, или годину касније. 

Из шпанске дневне штампе, посебно оних блиских мадридском гиганту Реалу стижу инфромације да је идеја да АЦБ лига остане са осамнаест клубова, али да би у плеј-оф ишло дванаест, уместо досадашњих осам тимова. Такође, клубови распоређени од прве до четврте позиције ишли би директно у четвртфинале, док би преосталих осам екипа играло елиминациону фазу. Четвртфинале и полуфинале играло би се на две добијене утакмице. Подсетимо, по садашњим правилима полуфинале се игра на три победе. Такође, према новим идејама у нижи ранг испадао би последњепласирани тим, до би 16. и 17. били учесници плеј-аута. 

Ипак, ове идеје тешко да ће ће моћи да се спроведу у дело уколико вето на то ставе три најмоћнија клуба на Иберијском полуострву - Реал, Барселона и Басконија. Велики проблем је у томе што се управо поменута тројка залаже за смањење броја клубова у такмичењу - прво на 16, онда и на 14 у будућности, а све због преоптерећености календара. Истина, да би неки предлог био прихваћен, сагласност мора да пружи 14 клубова. 

Извор: моззартспорт

Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар