Gdje je Džej Džej?!

Jelena Janković, nekada prva teniserka sveta, izbrisana je sa WTA liste!

Tenis 15.09.2018 | 22:45
Gdje je Džej Džej?!
Jelena Janković nije završila karijeru, ali je već godinu dana van terena. Poslednji meč odigrala je prošle godine na US Openu, kada je poražena u prvom kolu od Čehinje Petre Kvitove (7:5, 7:5), a onda je zbog problema sa leđima otišla na pauzu, koja još uvek traje.

Posle hirurške intervencije i otkazivanja nastupa na Australijan Openu, kada su neki mediji objavili da je rešila da završi karijeru, demantovala je to i saopštila da će se vratiti kada se bude oporavila.

To se još nije dogodilo.

U međuvremenu, u maju je poručila da ništa neće "lomiti preko kolena" i da će uskoro doneti odluku o nastavku karijere, ali se od tada nije oglasila.

Posle godinu dana neigranja, Jelena Janković, nekadašnja prva teniserka sveta, izbrisana je sa WTA liste.

U karijeri je osvojila 15 trofeja, ali nikada grend slem pehar. Najbliža je bila 2008. na US Openu kada je igrala finale, u kojem je pretrpela poraz od Serene Vilijams (6:4, 7:5). Upravo se povodom sećanja na taj meč pre neki dan oglasila na svojoj Facebook stranici.

Ipak, u kolekciji trofeja ima jedan grend slem, ali u miks dublu, kada je u 2007. paru sa Džejmijem Marejom neočekivano osvojila pehar na Vimbldonu.

Jelena Janković je, uz Anu Ivanović, jedina srpska igračica koja se domogla prvog mesta na WTA listi. Ona je i najuspešnija, jer je u dva navrata na čelnoj poziciji svetske liste provela ukupno 18 nedelja.

Prvi put se popela na vrh 11. avgusta 2008. i provela samo sedam dana, dok je drugi put postala "broj 1" 6. oktobra iste godine i posle 17 nedelja u nizu sišla je sa teniskog prestola 1. februara 2009.

Godinama je bila "stub" Fed kup selekcije Srbije, sa kojom je najveći uspeh ostvarila 2012. kada je stigla do finala u kojem je poražena od Češke u Pragu (3:1).

Za nacionalni tim nastupala je 12 godina, najduže od bilo koje srpske igračice i ostvarila najviše pobeda - ukupno 34 (27 u singlu i sedam u dublu), uz 16 poraza.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar