PDP: Borci protiv trećeg entiteta

„Teza zagovaranja stvaranja trećeg entiteta na nivou BiH, koja postoji od 90-tih, nikad nije zamrla, a najgore je što ona ima podršku kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika”, rekao je danas član Glavnog odbora Partije demokratskog progresa i borac prve kategorije Ratomir Draganić.

Republika Srpska 06.09.2018 | 13:34
PDP: Borci protiv trećeg entiteta
“Razočaran sam izjavom predsjednika Dodika da nema ništa protiv stvaranja trećeg entiteta”, naveo je Draganić.

“Ja pitam i njega, ali i moje saborce da li je moguće da se to desi na nivou BiH, a da teritorija RS ostane cjelovita, kako je propisano po Dejtonu?”, zapitao je on.

I odmah dao i odgovor.

“Naravno da to nije moguće. Jasno kao dan, da je ovom izjavom predsjednika Dodika, ugrožena Republika Srpska. Ali i Posavina. Evo i zašto- Orašje pripada Županiji. Taj dio Posavine koji spaja istok i zapad RS, u slučaju stvaranja trećeg entiteta, ubijeđen sam biće  pridodat trećem entitetu. Republika Srpska će izgubiti fizičku sponu između istoka i zapada. Odlično znamo koliko naših saboraca je dalo život za stvaranje koridora, i spajanje istoka i zapada”, izjavio je Ratomir Draganić.

Draganić je zapitao, da li treba da se ponavljaju ratne godine? On je pozvao saborce da stanu ponovo rame uz rame i ne dozvole, kako je naveo, dil između Čovića i Dodika, po cijenu svega. Napomenuo je i da vlast i Vlada uopšte ne vode računa o boračkoj populaciji, koji bi trebalo da budu građani prvog reda.

“Vlada Federacije BiH je obezbijedila svim onima koji imaju odlikovanje Zlatni ljiljan, mjesečni dodatak. Naša Vlada, koja je evo već 12 godina na vlasti, ne može da obezbijedi sredstva da dodatak za odlikovanja, bude na mjesečnom nivou, nego godišnje isplaćuje od 200-300 KM”, istakao je Draganić. 

“Borački dodatak za borce I kategorije mora se povećati minimalno tri puta, a djeci poginulih boraca koji kupuju prvi stan mora se izvršiti povrat PDV-a”, dodao je on.

Osvrnuo se i na zapošljavanje djece poginulih boraca.

“Dogovore svake godine da jedan dio pripravnika, iz te kategorije odradi pripravnički staž. 70% plaća Vlada, a 30% firme. I šta se dešava nakon godinu dana i nakon što pripravnički staž istekne? Oni, naravno, gube posao ukoliko se nisu učlanili u neku od vladajućih partija, trenutno u Republici Srpskoj, a to je i sam Dodik prije neki dan potvrdio, kada se obratio studentima na Jahorini.To je žalosno i sramno”, rekao je član Glavnog odbora Partije demokratskog progresa.

 “Molim sve moje saborce, stvaraoce Republike Srpske, da se 07. oktobra postrojimo i glasamo za one koji će štititi interese boračke populacije i Republike Srpske”, zaključio je Ratomir Draganić. 



BN TV

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Bosnjak

06.09.2018 11:42

Hrvati ako misle da ce dobiti treci entitet neka znaju da ce izbiti rat, a dobit ce oluju i nestat ce iz BiH za sva vremena.

ODGOVORITE
Name

Koo

06.09.2018 12:15

Pisi kuci propalo. Nikakvog rata se mi nagledati necemo, jer sto ne prodje kroz parlamente ne postoji i ako neko i pokusa neku glupost kao Jelavic sa samoupravom ili Dodik nekim referendumom, doci ce stranci, porokati sto se moze i ostatak ostaviti da se opet dogovara. Ili cemo se nauciti razgovarati i stvarati kompromise ili ce nas nestati, trece nema niti ce biti.

Name

E moj bosnjak da si ti ziv i zdrav

06.09.2018 12:49

Vas Alija je Vasingtonskim sporazumom prihvatio da Federaciju cini 33,5% teritorije BiH koja je pod kontrolom bosnjaka, i 17,5% teritorije BiH koja je pod kontrolom hrvata. On i Tudjman su tada postavili temelj treceg entiteta u BiH. To sto tvoji nece to da pricaju nisu vam drugi krivi.

Name

Re,

06.09.2018 13:06

Dodik je Taj, koji stvara probleme.

Name

HR HERCEG BOSNA

06.09.2018 17:29

Cijela Posavina ce nama pripasti sve do Doboja i Usore , Sipovo, M.grad, tako je nas veliki presjednik Dragan Covic dogovorio s Miletom.

Name

brecalo

06.09.2018 11:46

Treceg entirera nema a mile neka lupa sta hoce zajedno sa vovicem ovom narodu je dosta te mrznje rata klanja silovanja narod hoce da zivi da radi a narod netrazi treci entitet vec posao narod netrazi rat vec buducnost za svoju unucad djecu za bolje sutra . Onaj ko priziva rat dabogda mu taj rat u kuci bijo ko mrziji srbe hrvate muslimane mrzijo svoje po kuci.

ODGOVORITE
Name

BL

06.09.2018 11:51

Uredu,ali si zaboravio da je RS vec prekinuta i to debelo.

ODGOVORITE
Name

re

06.09.2018 13:29

Misliš na Brčko Distrikt?

Name

Vuk

06.09.2018 11:51

Koga mi lažemo, RS je već sada podijeljena na dva dijela, jer Brčko distrikt nije niti RS niti FBiH nego je poseba administrativno-teritorijalna jedinica! Dakle, ponavljam, Rebublika srpska je već sada podijeljena na dva ODVOJENA dijela! Kome nije jasno neka pogleda kartu BiH. dakle BiH se sastoji od RS, FBiH i Distrikta Brčko koji se nalazi između dva dijela RS. Hvala, doviđenja.

ODGOVORITE
Name

Tmh

06.09.2018 12:42

Brcko je treci entitet. Neka traze cetvrti.

Name

Profesor

06.09.2018 12:58

Gospodin Vuk sve odlično objasnio. Treći entitet je distrikt Brčko ali većina građana BiH to ne konta. Svim građanima u BiH život bi bio bolji da napokon počnu razmisljati svojom glavom a ne tuđom, jer imamo lidere koji nam nameću svoj scenario koji samo njima odgovara. Na žalost većina glasača se još uvijek prima na to.

Name

Nemanja

06.09.2018 12:01

Da nisu 1994 usli u savez sa muslimanima, dobili bi treci entitet, ovako htjeli da nas zeznu a sebi pucali u nogu.

ODGOVORITE
Name

Realno

06.09.2018 12:41

Milokrad svakako nije zasluzio nista a ako hoce da da nesto bratu covicu ima vila stanovi kriminalom steceni nek mu jos danas pokloni i sve sto ima a moze i zenka.Niko se nece ljutiti.

Name

Brod

06.09.2018 12:20

Prema izjavi podpredsjednika RS Josipa Jerkovica Brod Derventa i Modrica pripadaju trecm entitetu inace Jerkovic je iz sela Unke u kome je 92 prema izjavama svjedoka ucestvovao u miniranju svih srpskih kuca u tom selu. Iz Broda je i ministar za izbjegla i raseljena lica Davor Cordas. Treci veliki Hrvatski igrac je u Brodu predsjednik skupstine Ivo Mijic ratni komadant 101 bosanskobrodske brigade koja je za vrijeme okupacije Broda imala 9 logora a masovnoj grobnici na gradskom groblju pronadjene 89 zrtve a Sijekovac je sam prica za sebe.Mijic je drugi mandat prefsjefnik skupstine kao i nacelnik opstine Brod Ilija Jovicic kadar SNSD-a. Incijativu za Mijicevu smjenu pokrenula Boravka Brod ali je istu zaustavio Ilija Jovicic sa svojom vecinom. U Brodu je otvorena benzinska pumpa generala Cermaka a firma Matic otkupljuje masovno zemljiste od Srba na podrucju Broda i Dervente. Inace Detventa se priprema za "glavni" grad treceg entiteta i mnogo hrvatskog kapital je ulozeno u Derventu.

ODGOVORITE
Name

Neka vas malo bolje pripreme kada dajete izjave

06.09.2018 12:36

Gospodine Draganicu, Fedaracija Bosne i Hercegovine je formirana Vasingtonskim sporazumom u mjesecu februaru 1994.godine. Tada je Bosna i Hercegovina fakticki podijeljena na tri dijela gdje da je odluceno da se formira Federacija koja obuhvata 51% teritorije BiH, od cega 33,5% teritorije pripada pod kontrolom bosnjacima, a 17,5% teritorije pripada pod kontrolu hrvatima. Ostalih 49% teritorije BiH pripada Republici Srpskoj. Ovo su jos tada u Vasingtonu potpisali Tudjman i Alija Izetbegovic, i ova teritorijalna podjela je preslikana i u Dejtonski sporazum. To sto sada bosnjaci govore kako od treceg entiteta nema nista oni su posve zaboravili da je to u njihovo ime potpisao jos Alija Izetbegovic i to je zvanicni medjunarodni dokument da li se to njima svidjelo ili ne. Tako da sve u svemu kad se sagleda taj treci entitet koji treba da imaju hrvati je entitet koji ce biti na teritoriji Federacije, bas onako kako podrzava Dodik. Zato nemoj da te ti tvoji u PDP isturaju ispred sebe a nisu su ti povadili ove podatke pa se bez potrebe prosipas na konferenciji za stampu. Lijep pozdrav.

ODGOVORITE
Name

trgovac

06.09.2018 13:14

Zaboravio si napomenuti da je Tudjman Hrvate uBosni pazario za Istocnu Slavoniju,tako da snovi o trecem entitu ostaje san,koji evo traje vec 25 godina.

Name

Svaka cast za komentar

06.09.2018 14:52

Ovo je istina. Muslimani su ovime sami prihvatili hrvatski entitet u Federaciji.

Name

kandidat za liječenje u Garevcu

06.09.2018 13:34

Šta sam se nagledao ruševina i minskih polja od Koraja kod Lopara na istoku do Dervente na zapadu

ODGOVORITE