ПДП: Борци против трећег ентитета

„Теза заговарања стварања трећег ентитета на нивоу БиХ, која постоји од 90-тих, никад није замрла, а најгоре је што она има подршку код предсједника Републике Српске Милорада Додика”, рекао је данас члан Главног одбора Партије демократског прогреса и борац прве категорије Ратомир Драганић.

Република Српска 06.09.2018 | 13:34
ПДП: Борци против трећег ентитета
“Разочаран сам изјавом предсједника Додика да нема ништа против стварања трећег ентитета”, навео је Драганић.

“Ја питам и њега, али и моје саборце да ли је могуће да се то деси на нивоу БиХ, а да територија РС остане цјеловита, како је прописано по Дејтону?”, запитао је он.

И одмах дао и одговор.

“Наравно да то није могуће. Јасно као дан, да је овом изјавом предсједника Додика, угрожена Република Српска. Али и Посавина. Ево и зашто- Орашје припада Жупанији. Тај дио Посавине који спаја исток и запад РС, у случају стварања трећег ентитета, убијеђен сам биће  придодат трећем ентитету. Република Српска ће изгубити физичку спону између истока и запада. Одлично знамо колико наших сабораца је дало живот за стварање коридора, и спајање истока и запада”, изјавио је Ратомир Драганић.

Драганић је запитао, да ли треба да се понављају ратне године? Он је позвао саборце да стану поново раме уз раме и не дозволе, како је навео, дил између Човића и Додика, по цијену свега. Напоменуо је и да власт и Влада уопште не воде рачуна о борачкој популацији, који би требало да буду грађани првог реда.

“Влада Федерације БиХ је обезбиједила свим онима који имају одликовање Златни љиљан, мјесечни додатак. Наша Влада, која је ево већ 12 година на власти, не може да обезбиједи средства да додатак за одликовања, буде на мјесечном нивоу, него годишње исплаћује од 200-300 КМ”, истакао је Драганић. 

“Борачки додатак за борце И категорије мора се повећати минимално три пута, а дјеци погинулих бораца који купују први стан мора се извршити поврат ПДВ-а”, додао је он.

Осврнуо се и на запошљавање дјеце погинулих бораца.

“Договоре сваке године да један дио приправника, из те категорије одради приправнички стаж. 70% плаћа Влада, а 30% фирме. И шта се дешава након годину дана и након што приправнички стаж истекне? Они, наравно, губе посао уколико се нису учланили у неку од владајућих партија, тренутно у Републици Српској, а то је и сам Додик прије неки дан потврдио, када се обратио студентима на Јахорини.То је жалосно и срамно”, рекао је члан Главног одбора Партије демократског прогреса.

 “Молим све моје саборце, ствараоце Републике Српске, да се 07. октобра постројимо и гласамо за оне који ће штитити интересе борачке популације и Републике Српске”, закључио је Ратомир Драганић. 



БН ТВ

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Босњак

06.09.2018 11:42

Хрвати ако мисле да це добити треци ентитет нека знају да це избити рат, а добит це олују и нестат це из БиХ за сва времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коо

06.09.2018 12:15

Писи куци пропало. Никаквог рата се ми нагледати нецемо, јер сто не продје кроз парламенте не постоји и ако неко и покуса неку глупост као Јелавиц са самоуправом или Додик неким референдумом, доци це странци, порокати сто се мозе и остатак оставити да се опет договара. Или цемо се науцити разговарати и стварати компромисе или це нас нестати, треце нема нити це бити.

Name

Е мој босњак да си ти зив и здрав

06.09.2018 12:49

Вас Алија је Васингтонским споразумом прихватио да Федерацију цини 33,5% територије БиХ која је под контролом босњака, и 17,5% територије БиХ која је под контролом хрвата. Он и Тудјман су тада поставили темељ трецег ентитета у БиХ. То сто твоји неце то да прицају нису вам други криви.

Name

Ре,

06.09.2018 13:06

Додик је Тај, који ствара проблеме.

Name

ХР ХЕРЦЕГ БОСНА

06.09.2018 17:29

Цијела Посавина це нама припасти све до Добоја и Усоре , Сипово, М.град, тако је нас велики пресједник Драган Цовиц договорио с Милетом.

Name

брецало

06.09.2018 11:46

Трецег ентирера нема а миле нека лупа ста хоце заједно са вовицем овом народу је доста те мрзње рата клања силовања народ хоце да зиви да ради а народ нетрази треци ентитет вец посао народ нетрази рат вец будуцност за своју унуцад дјецу за боље сутра . Онај ко призива рат дабогда му тај рат у куци бијо ко мрзији србе хрвате муслимане мрзијо своје по куци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

06.09.2018 11:51

Уреду,али си заборавио да је РС вец прекинута и то дебело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.09.2018 13:29

Мислиш на Брчко Дистрикт?

Name

Вук

06.09.2018 11:51

Кога ми лажемо, РС је већ сада подијељена на два дијела, јер Брчко дистрикт није нити РС нити ФБиХ него је посеба административно-територијална јединица! Дакле, понављам, Ребублика српска је већ сада подијељена на два ОДВОЈЕНА дијела! Коме није јасно нека погледа карту БиХ. дакле БиХ се састоји од РС, ФБиХ и Дистрикта Брчко који се налази између два дијела РС. Хвала, довиђења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тмх

06.09.2018 12:42

Брцко је треци ентитет. Нека тразе цетврти.

Name

Професор

06.09.2018 12:58

Господин Вук све одлично објаснио. Трећи ентитет је дистрикт Брчко али већина грађана БиХ то не конта. Свим грађанима у БиХ живот би био бољи да напокон почну размисљати својом главом а не туђом, јер имамо лидере који нам намећу свој сценарио који само њима одговара. На жалост већина гласача се још увијек прима на то.

Name

Немања

06.09.2018 12:01

Да нису 1994 усли у савез са муслиманима, добили би треци ентитет, овако хтјели да нас зезну а себи пуцали у ногу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

06.09.2018 12:41

Милокрад свакако није заслузио ниста а ако хоце да да несто брату цовицу има вила станови криминалом стецени нек му јос данас поклони и све сто има а мозе и зенка.Нико се неце љутити.

Name

Брод

06.09.2018 12:20

Према изјави подпредсједника РС Јосипа Јерковица Брод Дервента и Модрица припадају трецм ентитету инаце Јерковиц је из села Унке у коме је 92 према изјавама свједока уцествовао у минирању свих српских куца у том селу. Из Брода је и министар за избјегла и расељена лица Давор Цордас. Треци велики Хрватски играц је у Броду предсједник скупстине Иво Мијиц ратни комадант 101 босанскобродске бригаде која је за вријеме окупације Брода имала 9 логора а масовној гробници на градском гробљу пронадјене 89 зртве а Сијековац је сам прица за себе.Мијиц је други мандат префсјефник скупстине као и нацелник опстине Брод Илија Јовициц кадар СНСД-а. Инцијативу за Мијицеву смјену покренула Боравка Брод али је исту зауставио Илија Јовициц са својом вецином. У Броду је отворена бензинска пумпа генерала Цермака а фирма Матиц откупљује масовно земљисте од Срба на подруцју Брода и Дервенте. Инаце Детвента се припрема за "главни" град трецег ентитета и много хрватског капитал је улозено у Дервенту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нека вас мало боље припреме када дајете изјаве

06.09.2018 12:36

Господине Драганицу, Федарација Босне и Херцеговине је формирана Васингтонским споразумом у мјесецу фебруару 1994.године. Тада је Босна и Херцеговина фактицки подијељена на три дијела гдје да је одлуцено да се формира Федерација која обухвата 51% територије БиХ, од цега 33,5% територије припада под контролом босњацима, а 17,5% територије припада под контролу хрватима. Осталих 49% територије БиХ припада Републици Српској. Ово су јос тада у Васингтону потписали Тудјман и Алија Изетбеговиц, и ова територијална подјела је пресликана и у Дејтонски споразум. То сто сада босњаци говоре како од трецег ентитета нема ниста они су посве заборавили да је то у њихово име потписао јос Алија Изетбеговиц и то је званицни медјународни документ да ли се то њима свидјело или не. Тако да све у свему кад се сагледа тај треци ентитет који треба да имају хрвати је ентитет који це бити на територији Федерације, бас онако како подрзава Додик. Зато немој да те ти твоји у ПДП истурају испред себе а нису су ти повадили ове податке па се без потребе просипас на конференцији за стампу. Лијеп поздрав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трговац

06.09.2018 13:14

Заборавио си напоменути да је Тудјман Хрвате уБосни пазарио за Истоцну Славонију,тако да снови о трецем ентиту остаје сан,који ево траје вец 25 година.

Name

Свака цаст за коментар

06.09.2018 14:52

Ово је истина. Муслимани су овиме сами прихватили хрватски ентитет у Федерацији.

Name

кандидат за лијечење у Гаревцу

06.09.2018 13:34

Шта сам се нагледао рушевина и минских поља од Кораја код Лопара на истоку до Дервенте на западу

ОДГОВОРИТЕ