Konačna presuda u decembru

Međunarodni sud u Haagu planira da u decembru ove godine izrekne pravosnažnu presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, rečeno je danas na raspravi o stanju u postupku, javio je BIRN - Justice Report.

Republika Srpska 15.08.2018 | 17:41
Konačna presuda u decembru
Prvostepenom presudom Haškog tribunala, na koju su žalbe uložile i odbrana i haški tužioci, Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Prvostepeno vijeće oslobodilo je Karadžića optužbe za genocid u još sedam bosanskohercegovačkih opština.

Karadžić je žalbom zatražio da prvostepena presuda bude poništena zbog proceduralnih grešaka i pogrešno utvrđenih činjenica te da mu bude suđeno ponovo. Tužioci su u svojoj žalbi zatražili da Karadžić bude osuđen i za genocid 1992. godine i da mu kazna bude pooštrena na doživotni zatvor.

Karadžićev branilac Peter Robinson pitao je na današnjoj statusnoj konferenciji sudiju Theodora Merona može li dati više informacija o terminu izricanja pravosnažne presude, ali je sudija Meron odgovorio da je plan da to bude u decembru ove godine “okviran”.

Karadžić je danas u sudnici rekao da se “osjeća dobro” jer mu je “zdravstveno stanje znatno bolje, posebno u vezi kičme”.

Zahvalio je sudiji Meronu što mu je omogućeno da dobije laptop zbog čega ne mora više stalno da bude “u neprirodnom položaju” za desktop računarom.

Sudija Meron najavio je i da će uskoro biti usvojen Karadžićev zahtjev da se pritvorenicima omogući da s porodicama komuniciraju preko Skypea, a Karadžić mu je i za to zahvalio.

Po riječima sudije Merona, uskoro će biti riješen i problem dostavljanja “balkanskih specijaliteta” u pritvor u Scheveningenu izborom novog dobavljača koji je u toku.

Karadžić je ponovio da je “pitanje hrane problem” u pritvoru zato što “skoro niko ne jedne glavni obrok” zbog “kulturoloških razlika”, a “hrana bi trebalo da bude lijek”.

“Jedva čekamo da se riješi pitanje balkanske hrane”, kazao je Karadžić, dodajući da uprava pritvora za to ima volju i da “čini sve što treba da se mi osjećamo dobro”.

Karadžićev branilac Robinson u sudnici je, na kraju današnjeg zasjedanja, rekao da je “žalbeni postupak vođen pravično, bez obzira kakav će ishod biti”.

Robinson je rekao i da mu je “privilegija i čast” bila da savetuje i zastupa Karadžića tokom protekle decenije.

U pritvoru u Scheveningenu Karadžić je od 30. jula 2008. Prethodno je, 21. jula, bio uhapšen u Srbiji, čije su ga vlasti izručile u Haag. Prvu optužnicu protiv Karadžića, Haški tribunal je podigao u novembru 1995. godine.

(Agencije)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

15.08.2018 17:47

Nesto razmisljam i pitam se sta ako bi Karadzic bio oslobodjen da li bi podrzao Dodika i Zeljku ili Vukotu i Ivanica?

ODGOVORITE
Name

BLM

15.08.2018 18:17

Vukotu i Ivanica,pa kcerka mu je uz Vukotu.

Name

Sa strane

15.08.2018 18:17

Privilegija i čas je bila i devedesetih godina slediti viziju predsednika Karadžića. Ne savijati glavu, uprkos činjenici da su najmoćnije države sveta stale uz bašibozuk koji je rušio Jugoslaviju sanjajući nekakve džamahirije. Živ i zdrav nam bio, predsedniče!

ODGOVORITE
Name

Tačno

15.08.2018 18:59

Samo da pitam Holanďane ko sad koga teroriše? Karadžić gleda na tv svaki dan ono o čemu je govorio.

Name

Re sa strane

15.08.2018 20:01

Ne preskači terapiju . Pojačaj dozu.

Name

Re Sa strane

15.08.2018 20:16

živ i zdrav bio do konačne presude pa posle kako hoće.

Name

Sudija

15.08.2018 20:38

Samo da nam poživi do decembra, da se i zvanično 40 godina preinači u doživotnu. Da se upiše u istoriju na odgovarajuće mjesto...

ODGOVORITE
Name

niko

15.08.2018 23:36

Sto kad može biti i slobodan.

Name

Mile

18.08.2018 14:43

Predsjedniče izdrži i živ nam bio ne sekiraj se za nas Vukota pobijedjuje biće bolje ako Bog dragi da!!!

ODGOVORITE