Коначна пресуда у децембру

Међународни суд у Хаагу планира да у децембру ове године изрекне правоснажну пресуду бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, речено је данас на расправи о стању у поступку, јавио је БИРН - Јустице Репорт.

Република Српска 15.08.2018 | 17:41
Коначна пресуда у децембру
Првостепеном пресудом Хашког трибунала, на коју су жалбе уложиле и одбрана и хашки тужиоци, Караџић је осуђен на 40 година затвора због геноцида у Сребреници, прогона Бошњака и Хрвата широм БиХ, терорисања становништва Сарајева и узимање припадника УНПРОФОР-а за таоце.

Првостепено вијеће ослободило је Караџића оптужбе за геноцид у још седам босанскохерцеговачких општина.

Караџић је жалбом затражио да првостепена пресуда буде поништена због процедуралних грешака и погрешно утврђених чињеница те да му буде суђено поново. Тужиоци су у својој жалби затражили да Караџић буде осуђен и за геноцид 1992. године и да му казна буде пооштрена на доживотни затвор.

Караџићев бранилац Петер Робинсон питао је на данашњој статусној конференцији судију Тхеодора Мерона може ли дати више информација о термину изрицања правоснажне пресуде, али је судија Мерон одговорио да је план да то буде у децембру ове године “оквиран”.

Караџић је данас у судници рекао да се “осјећа добро” јер му је “здравствено стање знатно боље, посебно у вези кичме”.

Захвалио је судији Мерону што му је омогућено да добије лаптоп због чега не мора више стално да буде “у неприродном положају” за десктоп рачунаром.

Судија Мерон најавио је и да ће ускоро бити усвојен Караџићев захтјев да се притвореницима омогући да с породицама комуницирају преко Скyпеа, а Караџић му је и за то захвалио.

По ријечима судије Мерона, ускоро ће бити ријешен и проблем достављања “балканских специјалитета” у притвор у Сцхевенингену избором новог добављача који је у току.

Караџић је поновио да је “питање хране проблем” у притвору зато што “скоро нико не једне главни оброк” због “културолошких разлика”, а “храна би требало да буде лијек”.

“Једва чекамо да се ријеши питање балканске хране”, казао је Караџић, додајући да управа притвора за то има вољу и да “чини све што треба да се ми осјећамо добро”.

Караџићев бранилац Робинсон у судници је, на крају данашњег засједања, рекао да је “жалбени поступак вођен правично, без обзира какав ће исход бити”.

Робинсон је рекао и да му је “привилегија и част” била да саветује и заступа Караџића током протекле деценије.

У притвору у Сцхевенингену Караџић је од 30. јула 2008. Претходно је, 21. јула, био ухапшен у Србији, чије су га власти изручиле у Хааг. Прву оптужницу против Караџића, Хашки трибунал је подигао у новембру 1995. године.

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Нострадамус

15.08.2018 15:47

Несто размисљам и питам се ста ако би Карадзиц био ослободјен да ли би подрзао Додика и Зељку или Вукоту и Иваница?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛМ

15.08.2018 16:17

Вукоту и Иваница,па кцерка му је уз Вукоту.

Name

Са стране

15.08.2018 16:17

Привилегија и час је била и деведесетих година следити визију председника Караџића. Не савијати главу, упркос чињеници да су најмоћније државе света стале уз башибозук који је рушио Југославију сањајући некакве џамахирије. Жив и здрав нам био, председниче!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тачно

15.08.2018 16:59

Само да питам Холанďане ко сад кога терорише? Караџић гледа на тв сваки дан оно о чему је говорио.

Name

Ре са стране

15.08.2018 18:01

Не прескачи терапију . Појачај дозу.

Name

Ре Са стране

15.08.2018 18:16

жив и здрав био до коначне пресуде па после како хоће.

Name

Судија

15.08.2018 18:38

Само да нам поживи до децембра, да се и званично 40 година преиначи у доживотну. Да се упише у историју на одговарајуће мјесто...

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико

15.08.2018 21:36

Сто кад може бити и слободан.

Name

Миле

18.08.2018 12:43

Предсједниче издржи и жив нам био не секирај се за нас Вукота побиједјује биће боље ако Бог драги да!!!

ОДГОВОРИТЕ