Paradajz ne sijecite unaprijed

Relativno čvrsto povrće, poput brokolija, karfiola, prokelja, možete seći bez bojazni da će postupak značajnije da utiče na kvalitet.

Zdravlje 23.07.2018 | 14:05
Paradajz ne sijecite unaprijed
RADI uštede vremena, često isečemo povrće za vikend i onda ga tokom nedelje koristimo u različitim brzim receptima. I dok neko povrće "trpi" takav tretman, drugo nikako ne bi trebalo da seckamo nekoliko dana ranije.

Relativno čvrsto povrće, poput brokolija, karfiola, prokelja, možete seći bez bojazni da će postupak značajnije da utiče na kvalitet. Ako planirate da kasnije u toku istog dana pripremate povrće, isečene komade prekrijte ubrusom da sačuvate vlažnost. Ukoliko ćete ih čuvati preko noći, stavite ih u posudu sa papirnim ubrusom. Treba da znate da će povrće brže propasti nego da je ostalo u komadu jer je izloženo kiseoniku. Da ne bi postalo suvo ili dobilo braon boju, najbolje je da ga ne puštate da dugo stoji.

Kad je reč o povrću koje ne bi trebalo seći unapred, na prvom mestu je plavi patlidžan koji kad dođe u dodir sa kiseonikom brzo dobija braon boju. So i limunov sok mogu da spreče ovaj prirodni proces, ali je ipak bolje ne seći ga unapred. Isto važi i za paradajz koji gubi sočnost kad ga ranije isečete.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar