Analiza: Pobjednici i gubitnici ovog trejda...

Trejda koji je poslao Kavaja Lenarda 4. 000 kilometara od željenog Los Anđelesa! Jedan od najluđih poslova poslednjih godina!

Košarka 21.07.2018 | 22:15
Analiza: Pobjednici i gubitnici ovog trejda...
Završena je i druga najveća priča u NBA prelaznom roku, odnosno "free agency" period – juče je objavljeno da su San Antonio i Toronto postigli dogovor oko trejda u kom su Kavaj Lenard i Deni Grinzavršili u Reptorsima, a u drugom smeru su otišli Demar Derozan, Džejkob Peltl kao i zaštićeni pik prve runde na sledećem draftu.

Još od kada se Toronto pojavio kao opcija za angažman Lenarda, košarkaški analitičari su sumnjali u ishod te priče. Za sve se dodatno pobrinuo tim ljudi koji se poslednjih godina brinu za Kavajevu karijeru koji su radili sve kako bi se o toj opciji što manje pričalo, a kada je postalo jasno da su San Antonio i Toronto postigli dogovor, kao i da rade na finalizaciji celog posla, jasno su istakli da on ne želi da igra u Reptorsima. No, to mu nije pomoglo, baš kao što nije pomoglo ni Derozanu 'kukanje' da ne želi da ode iz Toronta. Trejd je odrađen i sada ćemo videti kako će se sve dalje razvijati. U ovom trenutku se čini da jeLenard najveći gubitnik celog trejda, Sparsi kao ekipa koja nije dobila previše, Derozan kao pobednik, iako on trenutno ne misli tako, a pobednicima bismo proglasili i Reptorse iako se mnogi neće složiti s ovom tvrdnjom. A kad je već tako, onda ćemo krenuti s Torontom.

TORONTO REPTORS

Zašto je Toronto uzeo igrača koji ne želi da igra za njih, koji se vraća nakon povrede zbog koje praktično nije igrao celu prošlu sezonu, a o čijem trenutnom zdravstvenom stanju ni oni, a ni bilo ko drugi trenutno ne zna ništa? Pa jednostavno, glavni čovek kluba Masai Ujiri je shvatio da ovo jezgro Reptorsa ne može da napravi novi iskorak. Toronto je pod vođstvom trenera Dvejna Kejsija poslednjih par sezona izgledao odlično u regularnom delu sezone, ali onda bi doslovno 'nestali' u plej-ofu, a jedno od najvećih razočaranja upravo je bio Derozan. Njegovi procenti u plej-ofu su, blago rečeno, bili kriminalni, a osim brojki još je veći problem bio utisak jer je svim navijačima bilo jasno da Derozan ne može da nosi ekipu koja bi želela u najmanju ruku da osvoji Istočnu konferenciju.

Toronto će u novu sezonu ući s novim trenerom, Kejsija je zamenio Nik Nurs, a sve je zanimalo kako on misli da promeni mentalitet ekipe jer Toronto nije imao prostora u "salary cap-u" da dovede neko pojačanje. Dali su novi ugovor Fredu Vanvlitu i to je bilo to – opet se očekivalo da u novoj sezoniDerozan, Kajli Lauri i Jonas Valančijunas nose ekipu. Neki su mislili da je to dovoljno za sam vrh Istoka s obzirom na to da se Lebron Džejms preselio na Zapad, ali ne i Ujiri. I imao je pravo – bez obzira na oslabljeni Klivlend, i dalje su Boston i Filadelfija bili u prednosti pred takvim, prošlosezonskim Torontom, a obe ekipe usput imaju i veći potencijal od Reptorsa.

Zato je ideja da ide u ovaj rizik dobra odluka uprave Toronta bez obzira na izjavu Kavaja da ne želi igrati u Kanadi. Sve tri opcije koje Reptorsi imaju pred sobom ih stavljaju u prilično dobru situaciju.

Prva opcija je ona, realno, najmanje moguća, a to je da Kavaj zaigra ove sezone u Torontu te da s Reptorsima potpiše novi ugovor sledećeg ljeta. On, doduše, ima važeći ugovor za sezonu 2019/2020 vredan 21.300.000 dolara, ali isto tako ima mogućnost da ga raskine i potpiše novi s kojim god želi klubom, ako taj klub, naravno, ima prostora u "salary cap-u". Već samom činjenicom da je otišao iz Sparsa on je izgubio 31.000.000 dolara jer mu je San Antonio jedini mogao ponuditi ugovor na pet godina vredan 221.000.000 dolara. Prema NBA pravilima, Toronto mu sledeće godine može ponuditi 190.000.000 takođe na pet godina, a ako bi Kavaj odlučio ponovo da promeni sredinu, izgubio bi novih 49.000.000 dolara. Naime, neki novi klub mu maksimalno može ponuditi 141.000.000 dolara na četiri godine.

Iako će neko reći kako će svejedno zaraditi pravo bogatstvo, ipak je teško odbaciti takav novac, pogotovo ako se zna da Toronto potencijalno ima ekipu koja bi s njim mogla da osvoji Istok i da se približi NBA prstenu.

Druga opcija je da Toronto odluči tokom sezone da Kavaja pošalje u njemu tako omiljeni Los Anđeles, bilo u Kliperse, bilo u Lejkerse. Naravno da neće Reptorsi na zimu za njega dobiti previše, ali bi neki mladi košarkaš i(li) poneki pik mogli da krenu u smeru Kanade, to je izvesno. To ne bi bila loša opcija za Reptorse jer bi dobili dodatni materijal za slaganje nove ekipe što nas dovodi do treće opcije, one za koju će većina reći kako je najizglednija i zapitati se zbog čega je Toronto povukao ovaj potez.

Šta ako Kavaj sledećeg leta ode iz Toronta, a oni na njemu ne zarade ništa? Pa ništa, već smo rekli da su Reptorsi s razlogom odlučili da im treba neka nova ekipa, a Derozanov ugovor im je bio najveća smetnja u svemu. Demar je imao ugovor do 2021. vredan 27.700.000 dolara godišnje, a kada dodate da ima 28 godina i "istoriju bolesti" u plej-ofu, onda je jasno da bi ga Reptorsi teško nekome 'uvalili' bez ovakvog trejda. Ovako, bez Derozana i eventualno i bez Lenarda, imaće još jednu sezonu da testiraju ekipu koju će nositi Lauri, Valančijunas i Serž Ibaka, a onda 2020. mogu krenuti u potpuni rebilding. Reptorsi trenutno imaju samo 10.800.000 dolara na ime plata za sezonu 2020/2021 i dosta mladih igrača u rosteru oko kojih mogu da prave tim. E sad, naravno da je pitanje ko bi od slobodnih igrača želeo da dođe u Toronto, ali to nije predmet ove, nego neke buduće analize.

U svakom slučaju, Toronto je povukao dobar potez. Ujiri i njegom "GM" Bobi Vebster su rizikovali, ali utisak je da bi u svakom slučaju mogli da budu na dobitku.

KAVAJ LENARD

Na dobitku sigurno nije Kavaj Lenard koji je u nekoliko meseci prešao put od jednog od omiljenijih igrača, barem neutralnim promatračima NBA lige, do mnogima omraženog. Niko nikada nije ovakve stvari pričinio Sparsima i Gregu Popoviču koji su Lenarda doslovno stvorili, a nije upamćeno ni to da je neka zvezda zatražila trejd i još pri tome naglasila u koji bi grad, u koje klubove želela da ode i tako srušila mogućnost svem ranijem klubu da ostvari povoljan trejd. Sparsi nisu mogli da se dogovore s Lejkersima i Klipersima. Boston i Fila su bili spremni da rizikuju, ali nisu ponudili dovoljno da bi se pojavio 'beli dim' u Alamu, a onda su u igru ušli Kanađani. I to su Sparsi prihvatili ponudu i poslali Kavaja u sredinu u kojoj on očigledno nema želju da igra. No, izbora nema. NBA liga je postavljena tako da igrači ne mogu da biraju u koji će klub biti trejdovani, a postoji i pravilo koje onemogućuje igračima da odbiju da igraju za pojedini klub. Naime, ako Lenard odluči da ne bude u sastavu protiv volje kluba više od 30 dana, onda će izgubiti status slobodnog igrača sledeće godine i neće moći da pregovara s klubom po želji.

SAN ANTONIO SPARSI

Popovičev rezon u ovom trejdu:

„Kavaj: Treneru, hoću u Los Anđeles".
Pop: OK, ideš van države“.

Nema sumnje da je San Antonio jedva dočekao priliku da pošalje Kavaja što je dalje moguće od destinacije u koju je želeo da ode. Umesto u toplu Kaliforniju, otišao je u 4.000 kilometara (2.500 milja) udaljenu hladnu Kanadu. Jasno je da su Sparsi iz cele priče oko Lenarda želeli da izvuku najbolje moguće, ali kada nisu uspeli da dobiju neki dobar paket od Lejkersa, ni da nateraju Sikserse ili Seltikse da rizikuju, onda je im je bilo važno da pošalju jasnu poruku Kavaju. A ovo nije ništa drugo nego takva poruka. Jer Sparsi u ovom trejdu nisu dobili ništa posebno.

Derozan jeste Ol-star igrač, ali već smo pisali o njegovim nedostacima u igri i ugovoru pa nismo sigurni da će čak i Popovič uspeti da iz njega izvuče nešto korisno. Osim toga, uz Derozana nisu dobili praktično ništa konkretno. Peltl je u celoj priči nebitan, baš kao i pik prve runde Toronta sledeće godine koji će biti negde između 20. i 30. mesta. Tokom jučerašnjeg dana pisalo se da bi u San Antonio mogli da dođuAnunobi, Paskal Sijakam, a spominjao se i Norman Pauvel, redom mladi igrači od kojih bi Sparsi mogli da imaju koristi, ali to se na kraju nije dogodilo. San Antonio očigledno ima neku svoju računicu, a trenutno u sezonu ulazi s petorkom Dežonte Mari – Derozan – Loni Voker – Lamarkus Oldridž– Pau Gasol dok su na klupi Manu Đinobili, Rudi Gej, Patrik Mils, Davis Bertans, Poltl i Derick Vajt. S tim da je pitanje hoće li ruki Voker biti u startnoj petorci. No, to nije toliko ni važno – ovo je ekipa koja će se motati oko zone ulaska u plej-of, ali ne bi nas čudilo da Sparsi po prvi put za 21 sezoni ne uđu među osam najboljih ekipa na Zapadu. A i ako uđu u plej-of, tamo neće imati mnogo toga tražiti.

DEMAR DEROZAN

Derozan je juče bio prilično razočaran činjenicom da ga je Toronto pustio iz ekipe, ali uskoro bi mogao da bude srećan zbog ovoga. Teško da postoji bolja ekipa od San Antonija i bolji trener od GregaPopoviča za stavljanje određenih igrača u njihove najbolje uloge. Derozan je dobro igrao u Torontu, ali nije bio spreman za dodatni iskorak. Sada je kod trenera kod kog će taj iskorak, ako ga ima u sebi, sigurno napraviti, a dodatni mu je plus činjenica da je njegova igra kao stvorena za Sparse. Iako je i San Antonio poslednjih godina promenio svoju igru pa i Sparsi 'gađaju' puno trojki, oni su u svoje vreme igru izgradili na 'dugim dvojkama', šutem kog u NBA ligi svi izbegavaju jer je prilično neučinkovit, ali i šutom koji je "trademark" Derozana. Ako bi Sparsi uspeli da ga uklope u sastav i od njega izvuku dodatni napredak, biće to "win-win" situacija. Ali i bez toga je ovo najbolja prilika Derozanu da pokaže da vredi i više od onoga što je radio u Torontu.

Sve u svemu, ovo je jedan od najluđih trejdova u poslednjih nekoliko godina. Iako formalno nema pravih pobednika, takvim bi se u budućnosti mogli pokazati Toronto, možda i Derozan. Sparsi su definitivno izgubili, ali su pokazali srce, da ne kažemo nešto drugo, dok je pravi gubitnik trenutno Lenard. Sad je samo pitanje hoće li on postati i trajni gubitnik jer iznad njegove glave stoji veliki znak pitanja oko zdravstvenog stanja, a sada i naravi. Može da pita Ajzeu Tomasa kako je to izgubiti unapred zapisanih oko 200.000.000 dolara.

Izvor: Germanijak.hr

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar