Анализа: Побједници и губитници овог трејда...

Трејда који је послао Каваја Ленарда 4. 000 километара од жељеног Лос Анђелеса! Један од најлуђих послова последњих година!

Кошарка 21.07.2018 | 22:15
Анализа: Побједници и губитници овог трејда...
Завршена је и друга највећа прича у НБА прелазном року, односно "фрее агенцy" период – јуче је објављено да су Сан Антонио и Торонто постигли договор око трејда у ком су Кавај Ленард и Дени Гринзавршили у Репторсима, а у другом смеру су отишли Демар Дерозан, Џејкоб Пелтл као и заштићени пик прве рунде на следећем драфту.

Још од када се Торонто појавио као опција за ангажман Ленарда, кошаркашки аналитичари су сумњали у исход те приче. За све се додатно побринуо тим људи који се последњих година брину за Кавајеву каријеру који су радили све како би се о тој опцији што мање причало, а када је постало јасно да су Сан Антонио и Торонто постигли договор, као и да раде на финализацији целог посла, јасно су истакли да он не жели да игра у Репторсима. Но, то му није помогло, баш као што није помогло ни Дерозану 'кукање' да не жели да оде из Торонта. Трејд је одрађен и сада ћемо видети како ће се све даље развијати. У овом тренутку се чини да јеЛенард највећи губитник целог трејда, Спарси као екипа која није добила превише, Дерозан као победник, иако он тренутно не мисли тако, а победницима бисмо прогласили и Репторсе иако се многи неће сложити с овом тврдњом. А кад је већ тако, онда ћемо кренути с Торонтом.

ТОРОНТО РЕПТОРС

Зашто је Торонто узео играча који не жели да игра за њих, који се враћа након повреде због које практично није играо целу прошлу сезону, а о чијем тренутном здравственом стању ни они, а ни било ко други тренутно не зна ништа? Па једноставно, главни човек клуба Масаи Ујири је схватио да ово језгро Репторса не може да направи нови искорак. Торонто је под вођством тренера Двејна Кејсија последњих пар сезона изгледао одлично у регуларном делу сезоне, али онда би дословно 'нестали' у плеј-офу, а једно од највећих разочарања управо је био Дерозан. Његови проценти у плеј-офу су, благо речено, били криминални, а осим бројки још је већи проблем био утисак јер је свим навијачима било јасно да Дерозан не може да носи екипу која би желела у најмању руку да освоји Источну конференцију.

Торонто ће у нову сезону ући с новим тренером, Кејсија је заменио Ник Нурс, а све је занимало како он мисли да промени менталитет екипе јер Торонто није имао простора у "саларy цап-у" да доведе неко појачање. Дали су нови уговор Фреду Ванвлиту и то је било то – опет се очекивало да у новој сезониДерозан, Кајли Лаури и Јонас Валанчијунас носе екипу. Неки су мислили да је то довољно за сам врх Истока с обзиром на то да се Леброн Џејмс преселио на Запад, али не и Ујири. И имао је право – без обзира на ослабљени Кливленд, и даље су Бостон и Филаделфија били у предности пред таквим, прошлосезонским Торонтом, а обе екипе успут имају и већи потенцијал од Репторса.

Зато је идеја да иде у овај ризик добра одлука управе Торонта без обзира на изјаву Каваја да не жели играти у Канади. Све три опције које Репторси имају пред собом их стављају у прилично добру ситуацију.

Прва опција је она, реално, најмање могућа, а то је да Кавај заигра ове сезоне у Торонту те да с Репторсима потпише нови уговор следећег љета. Он, додуше, има важећи уговор за сезону 2019/2020 вредан 21.300.000 долара, али исто тако има могућност да га раскине и потпише нови с којим год жели клубом, ако тај клуб, наравно, има простора у "саларy цап-у". Већ самом чињеницом да је отишао из Спарса он је изгубио 31.000.000 долара јер му је Сан Антонио једини могао понудити уговор на пет година вредан 221.000.000 долара. Према НБА правилима, Торонто му следеће године може понудити 190.000.000 такође на пет година, а ако би Кавај одлучио поново да промени средину, изгубио би нових 49.000.000 долара. Наиме, неки нови клуб му максимално може понудити 141.000.000 долара на четири године.

Иако ће неко рећи како ће свеједно зарадити право богатство, ипак је тешко одбацити такав новац, поготово ако се зна да Торонто потенцијално има екипу која би с њим могла да освоји Исток и да се приближи НБА прстену.

Друга опција је да Торонто одлучи током сезоне да Каваја пошаље у њему тако омиљени Лос Анђелес, било у Клиперсе, било у Лејкерсе. Наравно да неће Репторси на зиму за њега добити превише, али би неки млади кошаркаш и(ли) понеки пик могли да крену у смеру Канаде, то је извесно. То не би била лоша опција за Репторсе јер би добили додатни материјал за слагање нове екипе што нас доводи до треће опције, оне за коју ће већина рећи како је најизгледнија и запитати се због чега је Торонто повукао овај потез.

Шта ако Кавај следећег лета оде из Торонта, а они на њему не зараде ништа? Па ништа, већ смо рекли да су Репторси с разлогом одлучили да им треба нека нова екипа, а Дерозанов уговор им је био највећа сметња у свему. Демар је имао уговор до 2021. вредан 27.700.000 долара годишње, а када додате да има 28 година и "историју болести" у плеј-офу, онда је јасно да би га Репторси тешко некоме 'увалили' без оваквог трејда. Овако, без Дерозана и евентуално и без Ленарда, имаће још једну сезону да тестирају екипу коју ће носити Лаури, Валанчијунас и Серж Ибака, а онда 2020. могу кренути у потпуни ребилдинг. Репторси тренутно имају само 10.800.000 долара на име плата за сезону 2020/2021 и доста младих играча у ростеру око којих могу да праве тим. Е сад, наравно да је питање ко би од слободних играча желео да дође у Торонто, али то није предмет ове, него неке будуће анализе.

У сваком случају, Торонто је повукао добар потез. Ујири и његом "ГМ" Боби Вебстер су ризиковали, али утисак је да би у сваком случају могли да буду на добитку.

КАВАЈ ЛЕНАРД

На добитку сигурно није Кавај Ленард који је у неколико месеци прешао пут од једног од омиљенијих играча, барем неутралним проматрачима НБА лиге, до многима омраженог. Нико никада није овакве ствари причинио Спарсима и Грегу Поповичу који су Ленарда дословно створили, а није упамћено ни то да је нека звезда затражила трејд и још при томе нагласила у који би град, у које клубове желела да оде и тако срушила могућност свем ранијем клубу да оствари повољан трејд. Спарси нису могли да се договоре с Лејкерсима и Клиперсима. Бостон и Фила су били спремни да ризикују, али нису понудили довољно да би се појавио 'бели дим' у Аламу, а онда су у игру ушли Канађани. И то су Спарси прихватили понуду и послали Каваја у средину у којој он очигледно нема жељу да игра. Но, избора нема. НБА лига је постављена тако да играчи не могу да бирају у који ће клуб бити трејдовани, а постоји и правило које онемогућује играчима да одбију да играју за поједини клуб. Наиме, ако Ленард одлучи да не буде у саставу против воље клуба више од 30 дана, онда ће изгубити статус слободног играча следеће године и неће моћи да преговара с клубом по жељи.

САН АНТОНИО СПАРСИ

Поповичев резон у овом трејду:

„Кавај: Тренеру, хоћу у Лос Анђелес".
Поп: ОК, идеш ван државе“.

Нема сумње да је Сан Антонио једва дочекао прилику да пошаље Каваја што је даље могуће од дестинације у коју је желео да оде. Уместо у топлу Калифорнију, отишао је у 4.000 километара (2.500 миља) удаљену хладну Канаду. Јасно је да су Спарси из целе приче око Ленарда желели да извуку најбоље могуће, али када нису успели да добију неки добар пакет од Лејкерса, ни да натерају Сиксерсе или Селтиксе да ризикују, онда је им је било важно да пошаљу јасну поруку Кавају. А ово није ништа друго него таква порука. Јер Спарси у овом трејду нису добили ништа посебно.

Дерозан јесте Ол-стар играч, али већ смо писали о његовим недостацима у игри и уговору па нисмо сигурни да ће чак и Попович успети да из њега извуче нешто корисно. Осим тога, уз Дерозана нису добили практично ништа конкретно. Пелтл је у целој причи небитан, баш као и пик прве рунде Торонта следеће године који ће бити негде између 20. и 30. места. Током јучерашњег дана писало се да би у Сан Антонио могли да дођуАнуноби, Паскал Сијакам, а спомињао се и Норман Паувел, редом млади играчи од којих би Спарси могли да имају користи, али то се на крају није догодило. Сан Антонио очигледно има неку своју рачуницу, а тренутно у сезону улази с петорком Дежонте Мари – Дерозан – Лони Вокер – Ламаркус Олдриџ– Пау Гасол док су на клупи Ману Ђинобили, Руди Геј, Патрик Милс, Давис Бертанс, Полтл и Дерицк Вајт. С тим да је питање хоће ли руки Вокер бити у стартној петорци. Но, то није толико ни важно – ово је екипа која ће се мотати око зоне уласка у плеј-оф, али не би нас чудило да Спарси по први пут за 21 сезони не уђу међу осам најбољих екипа на Западу. А и ако уђу у плеј-оф, тамо неће имати много тога тражити.

ДЕМАР ДЕРОЗАН

Дерозан је јуче био прилично разочаран чињеницом да га је Торонто пустио из екипе, али ускоро би могао да буде срећан због овога. Тешко да постоји боља екипа од Сан Антонија и бољи тренер од ГрегаПоповича за стављање одређених играча у њихове најбоље улоге. Дерозан је добро играо у Торонту, али није био спреман за додатни искорак. Сада је код тренера код ког ће тај искорак, ако га има у себи, сигурно направити, а додатни му је плус чињеница да је његова игра као створена за Спарсе. Иако је и Сан Антонио последњих година променио своју игру па и Спарси 'гађају' пуно тројки, они су у своје време игру изградили на 'дугим двојкама', шутем ког у НБА лиги сви избегавају јер је прилично неучинковит, али и шутом који је "традемарк" Дерозана. Ако би Спарси успели да га уклопе у састав и од њега извуку додатни напредак, биће то "wин-wин" ситуација. Али и без тога је ово најбоља прилика Дерозану да покаже да вреди и више од онога што је радио у Торонту.

Све у свему, ово је један од најлуђих трејдова у последњих неколико година. Иако формално нема правих победника, таквим би се у будућности могли показати Торонто, можда и Дерозан. Спарси су дефинитивно изгубили, али су показали срце, да не кажемо нешто друго, док је прави губитник тренутно Ленард. Сад је само питање хоће ли он постати и трајни губитник јер изнад његове главе стоји велики знак питања око здравственог стања, а сада и нарави. Може да пита Ајзеу Томаса како је то изгубити унапред записаних око 200.000.000 долара.

Извор: Германијак.хр

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар