Zarif: Brisel ne čini dovoljno

Evropska unija /EU/ ne čini dovoljno kako bi Iran i dalje imao koristi od međunarodnog nuklearnog sporazuma nakon povlačenja Amerike, izjavio je danas iranski ministar spoljnih poslova Mohamad DŽavad Zarif.

Svijet 20.05.2018 | 18:26
Zarif: Brisel ne čini dovoljno
"Povlačenjem Amerike iz sporazuma, očekivanja iranske javnosti od EU su povećanja kako bi se održala korist od sporazuma i u trenutnom kontekstu evropska politička podrška dogovoru nije dovoljna", rekao je Zarif u obraćanju evropskom komesaru za energetiku Migelu Arijas Kaneteu.

Od 8. maja kada je američki predsjednik Donald Tramp objavio da se SAD povlače iz sporazuma, lideri EU su obećali da će pokušati da održe iransku trgovinu naftom i investicije, ali su priznali da to neće biti lako.

"Moramo da očuvamo sporazum tako da ne moramo pregovarati o novom. Naša poruka je veoma jasna. Ovo je nuklearni sporazum koji funkcioniše", nagalasio je Kanete nakon dvodnevnih sastanaka sa iranskim zvaničnicima u Teheranu.

Prema sporazumu, Teheran se saglasio da će ograničiti svoj nuklearni program, a zauzvrat će biti ukinuta većina zapadnih sankcija.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zool

20.05.2018 19:36

EU je bez Amerike duplo nista.Evo npr Airbas nece isporuciti avione i EU gubi milijarde dobiti a nece ih isporuciti jer ima i Americkih komponenti za koje vazi da ih ne smiju ugraditi zemlji koja je pod sankcijama SAD.E tako Ameri drze svoje vazale u saci.

ODGOVORITE