Зариф: Брисел не чини довољно

Европска унија /ЕУ/ не чини довољно како би Иран и даље имао користи од међународног нуклеарног споразума након повлачења Америке, изјавио је данас ирански министар спољних послова Мохамад Џавад Зариф.

Свијет 20.05.2018 | 18:26
Зариф: Брисел не чини довољно
"Повлачењем Америке из споразума, очекивања иранске јавности од ЕУ су повећања како би се одржала корист од споразума и у тренутном контексту европска политичка подршка договору није довољна", рекао је Зариф у обраћању европском комесару за енергетику Мигелу Аријас Канетеу.

Од 8. маја када је амерички предсједник Доналд Трамп објавио да се САД повлаче из споразума, лидери ЕУ су обећали да ће покушати да одрже иранску трговину нафтом и инвестиције, али су признали да то неће бити лако.

"Морамо да очувамо споразум тако да не морамо преговарати о новом. Наша порука је веома јасна. Ово је нуклеарни споразум који функционише", нагаласио је Канете након дводневних састанака са иранским званичницима у Техерану.

Према споразуму, Техеран се сагласио да ће ограничити свој нуклеарни програм, а заузврат ће бити укинута већина западних санкција.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зоол

20.05.2018 17:36

ЕУ је без Америке дупло ниста.Ево нпр Аирбас неце испоруцити авионе и ЕУ губи милијарде добити а неце их испоруцити јер има и Америцких компоненти за које вази да их не смију уградити земљи која је под санкцијама САД.Е тако Амери дрзе своје вазале у саци.

ОДГОВОРИТЕ