Madrid zadržava prinudnu upravu

Španski premijer Marijano Rahoj planira da zadrži prinudnu upravu nad Katalonijom nakon što je predsjednik Kim Tora u sastav nove regionalne Vlade imenovao i političare optužene za organizovanje referednuma o nezavisnosti, pišu španski mediji.

Svijet 20.05.2018 | 14:00
Madrid zadržava prinudnu upravu
Portparol španske Vlade kaže da će Vlada morati da analizira "pouzdanost nove katalonske administracije čiji sastav mora prvo da ratifikuje Madrid prije nego što stupi na vlast".

Tora je juče imenovao sastav nove Vlade, među kojima su i političari optuženi za organizovanje referenduma o nezavisnosti, što je Madrid ocijenio kao provokaciju.

Analitičari smatraju da Madrid najvjerovatnije neće ukinuti prinudnu upravu nad Katalonijom jer su za ministre imenovani Đordi Turul i Đoze Rul protiv kojih se vodi sudski proces zbog kampanje za nezavisnost, te Antoni Komin i Luis Puiđi Đordi, koji su u egzilu u Briselu.

Centralne vlasti u Madridu u sporu su sa Katalonijom od kako je prethodna regionalna vlada u oktobru prošle godine održala ilegalni referendum o otcijepljenju nakon čega je jednostrano proglasila nezavisnost.

Madrid je nakon toga uveo prinudnu upravu u Kataloniji.

Lideri pronezavisnih pokreta tvrde da Katalonija, koja obezbjeđuje oko petine ukupnog ekonomske proizodnje u Španiji, nepošteno daje previše u budžet zbog čega su pokrenuli kampanju za stvaranje nove republike.

Partije koje podržavaju nezavisnost osvojile su tanku većinu na izborima održanim u decembru i poslije nekoliko neuspjelih pokušaja da imenuju novog lidera Tora je početkom sedmice položio zakletvu za predsjednika.

Tora je radikalni pristalica nezavisnosti Katalonije i blizak saradnik bivšeg lidera Karlesa Puđdemona koji je u Berlinu gdje čeka odluku o ekstradiciji.

Puđdemon je od Madrida zatražio da ukine prinudnu upravu.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar