Мадрид задржава принудну управу

Шпански премијер Маријано Рахој планира да задржи принудну управу над Каталонијом након што је предсједник Ким Тора у састав нове регионалне Владе именовао и политичаре оптужене за организовање рефереднума о независности, пишу шпански медији.

Свијет 20.05.2018 | 14:00
Мадрид задржава принудну управу
Портпарол шпанске Владе каже да ће Влада морати да анализира "поузданост нове каталонске администрације чији састав мора прво да ратификује Мадрид прије него што ступи на власт".

Тора је јуче именовао састав нове Владе, међу којима су и политичари оптужени за организовање референдума о независности, што је Мадрид оцијенио као провокацију.

Аналитичари сматрају да Мадрид највјероватније неће укинути принудну управу над Каталонијом јер су за министре именовани Ђорди Турул и Ђозе Рул против којих се води судски процес због кампање за независност, те Антони Комин и Луис Пуиђи Ђорди, који су у егзилу у Бриселу.

Централне власти у Мадриду у спору су са Каталонијом од како је претходна регионална влада у октобру прошле године одржала илегални референдум о отцијепљењу након чега је једнострано прогласила независност.

Мадрид је након тога увео принудну управу у Каталонији.

Лидери пронезависних покрета тврде да Каталонија, која обезбјеђује око петине укупног економске произодње у Шпанији, непоштено даје превише у буџет због чега су покренули кампању за стварање нове републике.

Партије које подржавају независност освојиле су танку већину на изборима одржаним у децембру и послије неколико неуспјелих покушаја да именују новог лидера Тора је почетком седмице положио заклетву за предсједника.

Тора је радикални присталица независности Каталоније и близак сарадник бившег лидера Карлеса Пуђдемона који је у Берлину гдје чека одлуку о екстрадицији.

Пуђдемон је од Мадрида затражио да укине принудну управу.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар