Mun i Tramp o Sjevernoj Koreji

Južnokorejski predsednik Mun Džae In razgovarao je više od 20 minuta telefonom sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, kako bi osigurali da samit SAD i Severne Koreje ostane u planu nakon što je Pjongjang pripretio da će odustati.

Svijet 20.05.2018 | 11:45
Mun i Tramp o Sjevernoj Koreji
Mun i Tramp su razmenili stavove po pitanju najnovijih reakcija Severne Koreje, saopštila je danas kancelarija južnokorejskog predsednika bez daljeg objašnjavanja, prenosi Rojters.

"Dvojica lidera će blisko i nepokolebljivo raditi za uspešno održavanje samita Severne Koreje i SAD koji je zakazan za 12. jun, uključujući i dolazeći samit Južne Koreje i SAD", navedeno je u saopštenju.

Tramp i Mun trebalo bi da se sastanu u utrorak u Vašingtonu pre nego što se severnokorejski lider Kim Džong Un sastane sa američkim predsednikom 12. juna u Singapuru, kako je zakazano.

Glavni pregovarač Severne Koreje Ri Son Gvon u četvrtak je izjavio da neće pregovarati sa Južnom Korejom, osim ako se Pjongjangu ne odgovori na zahteve povodom vojnih vežbi SAD i Južne Koreje.

Severnokorejski zvaničnik je tada rekao da će biti teško sedeti licem u lice sa predstavnicima južnokorejskog režima "do rešavanja situacije koja je dovela do prekida pregovora dve Koreje na visokom nivou", preneo je Tas s.

On je kritikovao zajedničku vojnu vežbu Seula i SAD, ističući da Seul podržava Vašington koji i dalje pritiska Severnu Koreju u vezi denuklearizacije.

U utorak je severnokorejska agencija objavila da su severnokorejski zvaničnici otkazali pregovore sa Seulom zakazane za 16. maj, zbog zajedničkih vežbi SAD i Južne Koreje , a koje su nazvane "namernom provokacijom koja je u suprotnosti sa pozitivnim političkim razvojem na Korejskom poluostrvu".

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar