Мун и Трамп о Сјеверној Кореји

Јужнокорејски председник Мун Џае Ин разговарао је више од 20 минута телефоном са америчким председником Доналдом Трампом, како би осигурали да самит САД и Северне Кореје остане у плану након што је Пјонгјанг припретио да ће одустати.

Свијет 20.05.2018 | 11:45
Мун и Трамп о Сјеверној Кореји
Мун и Трамп су разменили ставове по питању најновијих реакција Северне Кореје, саопштила је данас канцеларија јужнокорејског председника без даљег објашњавања, преноси Ројтерс.

"Двојица лидера ће блиско и непоколебљиво радити за успешно одржавање самита Северне Кореје и САД који је заказан за 12. јун, укључујући и долазећи самит Јужне Кореје и САД", наведено је у саопштењу.

Трамп и Мун требало би да се састану у утрорак у Вашингтону пре него што се севернокорејски лидер Ким Џонг Ун састане са америчким председником 12. јуна у Сингапуру, како је заказано.

Главни преговарач Северне Кореје Ри Сон Гвон у четвртак је изјавио да неће преговарати са Јужном Корејом, осим ако се Пјонгјангу не одговори на захтеве поводом војних вежби САД и Јужне Кореје.

Севернокорејски званичник је тада рекао да ће бити тешко седети лицем у лице са представницима јужнокорејског режима "до решавања ситуације која је довела до прекида преговора две Кореје на високом нивоу", пренео је Тас с.

Он је критиковао заједничку војну вежбу Сеула и САД, истичући да Сеул подржава Вашингтон који и даље притиска Северну Кореју у вези денуклеаризације.

У уторак је севернокорејска агенција објавила да су севернокорејски званичници отказали преговоре са Сеулом заказане за 16. мај, због заједничких вежби САД и Јужне Кореје , а које су назване "намерном провокацијом која је у супротности са позитивним политичким развојем на Корејском полуострву".

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар