Analiza: Ko umjesto Vengera?

Mnogo su to velike cipele. . .

Fudbal 23.04.2018 | 23:10
Analiza: Ko umjesto Vengera?
I to je moralo da se desi jednog dana. Arsen Venger je najavio odlazak iz Arsenala na kraju sezone i time stavio tačku na jednu od najvećih trenerskih priča u istoriji fudbala.

Klupa Arsenala bez Vengera? Teško je i zamisliti kako to to izgleda... Teško onome ko bude morao da popuni te velike cipele. Primer kako je Dejvid Mojes sagoreo posle Aleksa Fergusona je najbolja opomena Vengerovom nasledniku koliko je teško zameniti takve trenerske mitove.

Ipak, neko će morati... A kandidata je mnogo. Ostrvski mediji barataju sa nekoliko imena.

Tomas Tuhel

Na Ostrvu i dalje tvrde da je Nemac mogući naslednik Vengera iako su iz Nemačke i Francuske stizale potvrde da je Tuhel već dogovorio sa Pari Sen Žermenom da nasledi Unaja Emerija na kraju sezone. Prema tvrdnji Ostrvljana, Tuhelova veza sa Arsenalom je Sven Mislintat, dugogodišnji šef sakuting tima Borusije Dortmund i od pre nekoliko meseci pojačanje Arsenala. Međutim, Mislintat je poslednji čovek koji bi se založio za Tuhela. Žestoko su se posvađali u Dortmundu prošle sezone, Tuhel je čak zabranio  Misilntatu da prisistvuje treninzima, posle čega je uprava stala na skautovu stranu i otpustila Tuhela. Od njihove saradnje u Arsenalu nema ništa...

Karlo Anćeloti

Italijan je najzvučnije ime koje Arsenal može da dovede u ovom trenutku. Več ima iskustvo rada u Premijer ligi gde je imao uspeha sa Čelsijem. Poput Vengera, pripada trenerskoj eliti starog kova i ne bi osećao toliki pritisak kao neke mlađe kolege. On bi bio možda i najbolje rešenje za aktuelnu situaciju, ali nije reč o dugoročnoj soluciji. Trenutno je slobodan i Arsenal bi mu predstavljao ozbiljan izazov.

Maslimijano Alegri

Juventusov strateg se već nekoliko meseci dovodi u vezu sa Arsenalom. Iako ima dugoročni ugovor sa Starom damom, šuška se da je došlo i do malog zasićenja i da bi mogli da se rastanu na kraju sezone. Ali tek ako Juve nađe neko bolje rešnje. Alegri bi u Londonu dobio veću platu i veću autonomiju u transfer pšolitici što mu je najveći problem u Juventusu. A Arsenal bi dobio jednog od najboljih taktičara današnjice koji bi izlečio dečje bolesti od kojih poslednjih godina pati Arsenalov tim.

Joakim Lev

Posle 12 godina na klupi Nemačke, možda je vreme da Jokaim Lev posle Mundijala u Rusiji napusti selektorsku i posveti se klupskoj karijeri. Ranije su ga najčešće dovodili u vezu sa Real Madridom, a kako narednog leta neće biti mnogo top klubova koji traže trenere, Arsenal bi mogao da bude najtraktivnija sredina za Nemca. Tobdžije bi dobile trenersku zvezdu u rangu konkurenstkih poput Gvardiole, Murinja, Klopa...  A mogao bi i da probudi zemljake Ozila i Mustafija.

Brendan Rodžers

Po mnogima, trenutno jedan od favorita. Radio je u Čelsiju i Liverpulu, sada mu se pruža prilika da se u velikom stilu vrati u Premijer ligu. Ne krije da mu je Škotskoj malo dosadilo i da želi neki veći izazov od osvajanja sigurnih titula sa Seltikom. ima i motiv da se pokaže u boljem svetlu nego što je to bio lsučaj u Liverpulu. Realna i solidna opcija ta Arsenal.

Leonardo Žardim

Osim što je iz Monaka sa Vengerom deli još jednu zajedničku crtu - stvara igrače. Baš onako kako jeArsen 90-ih lansirao Anrija, Trezega i kompaniju, tako je Žardim u Kneževini promovisao Mbapea,Bernarda Silvu, Bakajoka, Lemara... Pre toga je stvarao i u Bragi, i u Sportingu...  Gaji napadački fudbal i po mnogo čemu je sličan Vengeru. Pored tog stvaralačkog gena, sakupio je i dovoljno iskustvo. Deluje kao idealan i prirodni naslednik Arsena Vengera. Nastavak rada sa Žardimom bi možda privukao i TomuLemara da konačno izabere Arsenal.

Patrik Vijera

Arsen je već dao pozitivno mišljenje od dolasku Vijere na njegovo mesto. Nekada je bio Arsenova produžena ruka na terenu i simbol kluba. Vijera ima prednost u odnosu na ostale što bolje oseća klub, Arsenalova je legenda i mnogo emotivnije bi ušao u ovu avanturu. Kao igrač je bio lider, taktičar i nastavio bi sa dobrim delom Vengerove filozofije fudbala. Ipak, nema pravo trenersko iskustvo. Trenutno radi u Mančester Sitijevoj filijali Njujork Sitiju, a rad u MLS ligi se ne može nazvati nekim preozbiljnim poslom. Ipak, odnekud motraju da opet počnu. I Arsenal. I Vijera.

Mikel Arteta

Još jedan bivši igrač koji počinje trenersku karijeru. Bio je sličan Vijeri i jedan od Vengerovih ljudi od poverenja na terenu koji je prenosio trenerove taktičke zamisli. I on je bio lider, kapiten i igrač za koga se videlo da će jednog dana postati trener. Ni on poput Vijere nema veliko trenersko iskustvo i trenutno je pomoćnik Pepu Gvardioli. Dakle, još jedan zaposleni u Mančester Sitiju. Ipak, u upravi Arsenala ima veliki kredit i mogao bi da bude konačno rešenje.

Tjeri Anri

Treći bivši igrač koji se pominje i sigurno najtraktivnije rešenje. Ali i najveći rizik. Anri nema skoro nikakvo trenersko iskustvo ism što povremeno pomaže Robertu Martinezu u stručnom štabu Belgije. Radi kao stručni konsultant na Skaju i ta karijera mu ide prilično dobro. Verovatno ne bi odbio ponudu ako dođe, jer ima želju da radi u fubalu. A u Arsenalu ima status ikone. Navijači Arsenala u njegovom slučaju ne mogu da budu objektivni i više bi ga prihvatili srcem nego glavom. Ipak, čini se da uprava nije spremna da rizikuje sa Anrijem...

Paulo Fonseka

Portugalac radi sjajan posao u Šahtjoru o odavno je počeo da privlači pažnju premijerligaša. A ni on krije da mu se dolazi u Englesku. Imao je ponudu Evertona pre nego što je došao Kuman, ali je Šahtjor blokirao priču. Možda ga sada i puste... Ambiciozan je, dobar taktičar, voli atraktivan fudbal, harizmatičan je tip i ima strpljenja za mlade igrače koji su Arsenalova tradicija.

Koga će Arsenal angažovati, ostaje samo da se nagađa. Pitanje je i kada će ime Vengerovog naslednika biti obelodanjeno. 

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar