Анализа: Ко умјесто Венгера?

Много су то велике ципеле. . .

Фудбал 23.04.2018 | 23:10
Анализа: Ко умјесто Венгера?
И то је морало да се деси једног дана. Арсен Венгер је најавио одлазак из Арсенала на крају сезоне и тиме ставио тачку на једну од највећих тренерских прича у историји фудбала.

Клупа Арсенала без Венгера? Тешко је и замислити како то то изгледа... Тешко ономе ко буде морао да попуни те велике ципеле. Пример како је Дејвид Мојес сагорео после Алекса Фергусона је најбоља опомена Венгеровом наследнику колико је тешко заменити такве тренерске митове.

Ипак, неко ће морати... А кандидата је много. Острвски медији баратају са неколико имена.

Томас Тухел

На Острву и даље тврде да је Немац могући наследник Венгера иако су из Немачке и Француске стизале потврде да је Тухел већ договорио са Пари Сен Жерменом да наследи Унаја Емерија на крају сезоне. Према тврдњи Острвљана, Тухелова веза са Арсеналом је Свен Мислинтат, дугогодишњи шеф сакутинг тима Борусије Дортмунд и од пре неколико месеци појачање Арсенала. Међутим, Мислинтат је последњи човек који би се заложио за Тухела. Жестоко су се посвађали у Дортмунду прошле сезоне, Тухел је чак забранио  Мисилнтату да присиствује тренинзима, после чега је управа стала на скаутову страну и отпустила Тухела. Од њихове сарадње у Арсеналу нема ништа...

Карло Анћелоти

Италијан је најзвучније име које Арсенал може да доведе у овом тренутку. Веч има искуство рада у Премијер лиги где је имао успеха са Челсијем. Попут Венгера, припада тренерској елити старог кова и не би осећао толики притисак као неке млађе колеге. Он би био можда и најбоље решење за актуелну ситуацију, али није реч о дугорочној солуцији. Тренутно је слободан и Арсенал би му представљао озбиљан изазов.

Маслимијано Алегри

Јувентусов стратег се већ неколико месеци доводи у везу са Арсеналом. Иако има дугорочни уговор са Старом дамом, шушка се да је дошло и до малог засићења и да би могли да се растану на крају сезоне. Али тек ако Јуве нађе неко боље решње. Алегри би у Лондону добио већу плату и већу аутономију у трансфер пшолитици што му је највећи проблем у Јувентусу. А Арсенал би добио једног од најбољих тактичара данашњице који би излечио дечје болести од којих последњих година пати Арсеналов тим.

Јоаким Лев

После 12 година на клупи Немачке, можда је време да Јокаим Лев после Мундијала у Русији напусти селекторску и посвети се клупској каријери. Раније су га најчешће доводили у везу са Реал Мадридом, а како наредног лета неће бити много топ клубова који траже тренере, Арсенал би могао да буде најтрактивнија средина за Немца. Тобџије би добиле тренерску звезду у рангу конкуренстких попут Гвардиоле, Муриња, Клопа...  А могао би и да пробуди земљаке Озила и Мустафија.

Брендан Роџерс

По многима, тренутно један од фаворита. Радио је у Челсију и Ливерпулу, сада му се пружа прилика да се у великом стилу врати у Премијер лигу. Не крије да му је Шкотској мало досадило и да жели неки већи изазов од освајања сигурних титула са Селтиком. има и мотив да се покаже у бољем светлу него што је то био лсучај у Ливерпулу. Реална и солидна опција та Арсенал.

Леонардо Жардим

Осим што је из Монака са Венгером дели још једну заједничку црту - ствара играче. Баш онако како јеАрсен 90-их лансирао Анрија, Трезега и компанију, тако је Жардим у Кнежевини промовисао Мбапеа,Бернарда Силву, Бакајока, Лемара... Пре тога је стварао и у Браги, и у Спортингу...  Гаји нападачки фудбал и по много чему је сличан Венгеру. Поред тог стваралачког гена, сакупио је и довољно искуство. Делује као идеалан и природни наследник Арсена Венгера. Наставак рада са Жардимом би можда привукао и ТомуЛемара да коначно изабере Арсенал.

Патрик Вијера

Арсен је већ дао позитивно мишљење од доласку Вијере на његово место. Некада је био Арсенова продужена рука на терену и симбол клуба. Вијера има предност у односу на остале што боље осећа клуб, Арсеналова је легенда и много емотивније би ушао у ову авантуру. Као играч је био лидер, тактичар и наставио би са добрим делом Венгерове филозофије фудбала. Ипак, нема право тренерско искуство. Тренутно ради у Манчестер Ситијевој филијали Њујорк Ситију, а рад у МЛС лиги се не може назвати неким преозбиљним послом. Ипак, однекуд мотрају да опет почну. И Арсенал. И Вијера.

Микел Артета

Још један бивши играч који почиње тренерску каријеру. Био је сличан Вијери и један од Венгерових људи од поверења на терену који је преносио тренерове тактичке замисли. И он је био лидер, капитен и играч за кога се видело да ће једног дана постати тренер. Ни он попут Вијере нема велико тренерско искуство и тренутно је помоћник Пепу Гвардиоли. Дакле, још један запослени у Манчестер Ситију. Ипак, у управи Арсенала има велики кредит и могао би да буде коначно решење.

Тјери Анри

Трећи бивши играч који се помиње и сигурно најтрактивније решење. Али и највећи ризик. Анри нема скоро никакво тренерско искуство исм што повремено помаже Роберту Мартинезу у стручном штабу Белгије. Ради као стручни консултант на Скају и та каријера му иде прилично добро. Вероватно не би одбио понуду ако дође, јер има жељу да ради у фубалу. А у Арсеналу има статус иконе. Навијачи Арсенала у његовом случају не могу да буду објективни и више би га прихватили срцем него главом. Ипак, чини се да управа није спремна да ризикује са Анријем...

Пауло Фонсека

Португалац ради сјајан посао у Шахтјору о одавно је почео да привлачи пажњу премијерлигаша. А ни он крије да му се долази у Енглеску. Имао је понуду Евертона пре него што је дошао Куман, али је Шахтјор блокирао причу. Можда га сада и пусте... Амбициозан је, добар тактичар, воли атрактиван фудбал, харизматичан је тип и има стрпљења за младе играче који су Арсеналова традиција.

Кога ће Арсенал ангажовати, остаје само да се нагађа. Питање је и када ће име Венгеровог наследника бити обелодањено. 

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар