Borci iz FBiH blokiraju puteve

Grupa demobilisanih boraca iz FBIH ponovo se okupila ispred zgrade Parlamenta FBiH, javlja televizija "N1", a u Tuzli su nakratko blokirali petlju Šićki Brod.

Bosna i Hercegovina 09.04.2018 | 13:56
Borci iz FBiH blokiraju puteve
Oko zgrade Parlamenta primjetne su pojačane snage bezbjednosti.

Zbog protesta demobilisanih boraca blokirane su dionice magistralnih puteva M-17 Zenica - Žepče (u mjestu Golubinja) i M-16.2 Gornji Vakuf/Uskoplje - Prozor (u mjestu Karamustafići).

Takođe je, iz istog razloga, obustavljen saobraćaj na Graničnom prelazu Bijača, saopšteno je iz BIHAMK-a.

Petlja Šićki Brod u Tuzli je takođe bila blokirana na 15 minuta.

Podsjećamo, nezadovoljni demobilisani borci Armije RBiH i HVO-a tačno u 12 sati počeli su se okupljati u nekoliko bh. gradova.

Manje grupe bivših boraca okupile su se u Sarajevu te na cestama u Golubinji (ZDK), petlji Šićki Brod (TK), Bihaću, Goraždu, Žepču i na GP Bijača.

Demobilisani borci u FBiH najavili su ranije da će u 5 do 12 ponovo izaći na proteste, na nekoliko putnih pravaca.

Pomenuta televizija javlja da su pojačane mjere bezbjednosti na Vogošćanskoj petlji, ali i na putu M17, na ulazu i izlazu iz Zenice. Podsjetimo, krajem februara i početkom marta borci su blokirali saobraćaj na ovim dionicama, ali i nekoliko drugih.

Mehmed Terzić, bivši borac, okupljenim novinarima rekao je da su bili prinuđeni na blokadu petlje Šićki Brod jer Federalno ministarstvo nije ispunilo uslove od prošlih protesta, a to je objavljivanje registra boraca, ukidanje boračkih udruženja i borački dodatak, prenosi portal "Faktor.ba".

Portal dodaje da je petlja ubrzo odblokirana, i prenosi riječi boraca da je "ovo bilo samo upozorenje".

Mnogi okupljeni borci su negodovali zbog toga što je Terzić uopšte razgovarao s novinarima. Demonstranti na Šićkom Brodu i danas odbijaju bilo kakav razgovor s novinarima.

Ranije je direktor FUP-a Dragan lukač izjavio da skup nije najavljen zvanično.

(N1) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Reg

09.04.2018 12:39

VRS, sta cekate?

ODGOVORITE
Name

Sandokan

09.04.2018 15:28

Trebamo sad svi... Para ima. Akcize Pa kredit za istu pricu. Porast prihoda ODV-a. Pa lazi o igradnji auto puteva... Dok nisu rastjerali novce... Pred izbore.. Svi osim budzetskih korisnika trebamo sve blokirati. Rumuni im ovo nebi oprostili..