Sa Vučićem otvoreno o svemu

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i domaćin političkog i ekonomskog skupa u Mostaru rekao je za RTS da će razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o svim temama koje su ostale nedovršene i o tome kako pojačati privrednu saradnju.

Bosna i Hercegovina 09.04.2018 | 13:34
Sa Vučićem otvoreno o svemu
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i 60 srpskih kompanija učestvovaće sutra na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru. Danas su planirani susreti sa domaćinom Draganom Čovićem.

U intervjuu za RTS, Dragan Čović rekao je da očekuje mnogo od sajma u Mostaru i da je radostan da je na 21. sajmu zemlja partner Srbija.

"Jedna velika zahvalnost predsjedniku Vučiću koji je prošle godine kada smo bili zajedno ovdje, prihvatio da Srbija bude zemlja partner. To za nas znači mnogo, ovo je jedna od najsnažnijih u organizacijskom i svakom drugom smislu, od broja izlagača i broja zemalja koje učestvuju, sajamska manifestacija ošteg tipa", rekao je Čović.

Uz veliki broj izlagača iz Srbije i BiH, ne samo u ekonomskom smislu, veze koje nam trebaju mogu se najdirektnije graditi kroz odnose i nastup Srbije kao zemlje partnera, istakao je Čović.

"Očekivanja su visoka a sve što je do sada urađeno pokazuje da će biti ispunjeno do kraja", kaže Čović.

Dvojica članova Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović neće biti na sajmu u Mostaru. Kaže da su pozvani na otvaranje sajma u utorak ujutru, ali je Mladen Ivanić van zemlje. Čović ističe da nije insistirao da drugi kolega dođe, da ne bi imali asimetriju u organizaciji.

"Čini mi se da će sutra biti dovoljan broj gostiju iz BiH i svih susjeda, što je praksa sajma, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Vlade Hrvatske (Andrej Plenković) i zemlja partner. Specijalni gost je predsjednik Vlade Bugarske (Bojko Borisov) kao zemlje koja predsjedava EU", rekao je Čović.

Govoreći o susretu sa predsjednikom Srbije, Čović kaže da od kada je upoznao Vučića saradnja je izvrsna i dok je bio u drugim ulogama, kao i danas kada je predsjednik države.

Razgovaraće se o svim temama koje su ostale nedovršene uprkos pokušajima zadnjih godinu dana da se ubrza dinamika rješavanja svih otvorenih pitanja između BiH i Srbije i kako pojačati privrednu saradnju. Tržišna razmjena se može evidentno dignuti u oba smjera, smatra Čović.

"Vjerujem da je i na političkom planu nužnost kontinuitet naših razgovora, razgovori naših članova Predsjedništva sa predsjednikom Srbije, tako i na nivou predsjednika vlada, pojedinih resornih ministarstava, pitanje granica Srbije i BiH postaje starteško pitanje BiH i treba ga okončati jer bi uveliko pomoglo i BiH a i Srbiji", istakao je Čović.

(RTS)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Kal

09.04.2018 11:40

Privatni sajam.

ODGOVORITE
Name

LD

09.04.2018 11:49

A ostale teme te vam se zelje nece nikad zanikad ispuniti.

ODGOVORITE
Name

Df

09.04.2018 13:15

Lako vam pricati o svemu otvoreno kad je to sve isti cilj tj da bi naudili nekom trecem.

Name

LD

09.04.2018 12:18

Covicu nesto si mi iz dana u dan sve vise zabrinut mora da ti neide po planu sto si zamislio ili je nesto drugo.

ODGOVORITE
Name

LD

09.04.2018 12:57

Klima mu se stolica.

Name

A

09.04.2018 12:27

Jeste li pricali o parama?

ODGOVORITE
Name

AR

09.04.2018 15:27

Kad pomjerate Neretvu malo ulijevo da prosirimo dvoriste Stoko bezobrazna.

Name

Istina

09.04.2018 16:40

Covic steta sto nisi Srbin.

ODGOVORITE
Name

aha

09.04.2018 18:07

Smrad jedan.

ODGOVORITE
Name

Koja

10.04.2018 05:29

Odvratna kriminalna faca, lopovluk mu je u ocima,isijava,a ne zna se ni prekrstiti,a stoji iza katolicanstva i rvatstva.Davl zna Stari kako si izdo tekovine...ne bi se kofrcio sjeda dlako.