Video: Imamo novi omiljeni motosport!

Da li je reč o video igri ili pravoj takmičarskoj vožnji?

Ostali sportovi 05.04.2018 | 13:30
Video: Imamo novi omiljeni motosport!
Stadium Super Trucks (grubo prevedeno "stadionski super pikapi") predstavlja automobilsko takmičenje koje dolazi iz SAD-a, a vozi se, osim u Severnoj Americi, i u Australiji i Kini.

Takmičenje je osnovao 2013. godine bivši NASCAR vozač Robi Gordon sa idejom da se trke voze na stadionima sa ovalnim pistama širom Amerike (otud i prva reč u nazivu) uz kombinaciju asfaltne i zemljane podloge. Već naredne godine takmičenje se širi i na gradske staze.

Najveća atraktivnost takmičenja leži u činjenici da su trkačka vozila prilično glomazni pikiapovi koji dobar deo vremena provode u vazduhu zahvaljujući "lansirnim" rampama. Upravo zbog ove činjenice, u prvom trenutku mnogi pomisle da je reč o video igri, a ne pravim trkama.

Vozila su teška 1300 kilograma i ispod karoserije od fiberglasa imaju čelični "ram" i Ševrolet LS V8 motore, koji razvijaju 600 konjskih snaga i mogu dostići brzinu od respektabilnih 230 km/h. Zbog svoje konstrukcije sa visokim centrom gravitacije i veoma mekanim ogibljenjem, česta su prevrtanja, a vožnja na tri točka je uobičajena nakon svake oštrije krivine.

Kako su sva vozila identična, česta su preticanja, što dodatno doprinosi atraktivnosti.

Ovogodišnja sezona je počela krajem januara u Kaliforniji i sastoji se od deset trka. Sledeći trkački vikend je od 13. do 15. aprila.

Koliko je zanimljiv motosport, najbolje govori ovaj snimak:



Kako se vama sviđa ovo ludovanje na tri, četiri točka?

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar