Ima li nade za "Destilaciju"?

Problem isporuke drvnog sortimenta Hemijskoj industriji "Destilacija" Teslić biće riješen kroz deset dana kako bi se pokrenula proizvodnja, obećavaju u "Šumama Srpske". Iz "Destilacije" odgovoraju da problem traje godinama, i ako se rok isporuke ne skrati, posljedice će biti katastrofalne.

Republika Srpska 06.03.2018 | 18:31
Ima li nade za "Destilaciju"?
Direktor Šuma Srpske Risto Marić priznao je da je ovo preduzeće, na čelu sa šumskim gazdinstvima koja su nadležna za sječu i isporuku drvnog sortimenta, odgovorno za obustavu isporuke i gašenje Hemijske industrije "Destilacija" Teslić. Tvrdi da će kroz deset dana obezbijediti drvni sortiment da bi "Destilacija" nastavila sa radom.

„Ovo je složeno javno preduzeće gdje u okviru preduzeća djeluje i 29 organizacionih dijelova i 29 direktora koji su odgovorni za sječu i izvlačenje drvnog asortimenta da sam se ja osjećam ne osjećam jednako smo odgovovorni svi počev od direktora uprave i svih direktora gazdinstava kod kojih je destilacija imala ugovor“, tvrdi Risto Marić, direktor "Šume Srpske".

Marić tvrdi da je data saglasnost od strane ministarstva za sankcije ukoliko ne budu ispoštovani već potpisani ugovori sa "Destilacijom".

„Svi oni koji ne budu ispoštovali ugovor za `Destilaciju` kad je u pitanju sirovina koja im je neophodna za proizuvodnju će biti smijenjeni u prvom polugodištu tekuće godine za dinamiku koju ne budu poštovali“, Risto Marić, direktor "Šume Srpske".

I sankcije i novi rokovi isporuke, za radnike "Destilacije", ipak, dolaze prekasno. Proizvodnja je obustavljena, sva tri proizvodna pogona su skoro zahlađena. Direktor "Destilacije" Teslić kaže da se rok isporuke mora ubrzati da bi se posljedice ublažile.

„Ako su oni odredili rok od 10-15 dana da krene uredno snabdijevanje i ja mislim da je to predug rok i da će posljedice biti žestoke. Mi moramo riješiti ovaj problem jer predugo traje godinama i ovo sad mora da se presiječe i da se sankcionišu odgovorni i da se zna pravac i trasa jer šteti to i javnom preduzeću i destilaciji i svima nam“, kaže Novo Škrebić, direktor HI "Destilacija" Teslić.

Nakon 120 godina rada, "Destilacija Teslić" nikad nije prekidala proizvodnju sve do momenta kad je menadžment "Šuma Srpske" svojim poslovima ugušio rad ove fabrike, poručuju iz Sindikata šumarstva.

„Ovo nije trafika koja se može otvoriti i zatvoriti tu se gase peći koje se desetinama godina žare i ne smiju se gasiti tako da su radnici na nogama u destilaciji eskalacija koja će sigurno uslijediti ukoliko u naredna dva dana sirovina ne pristigne u još uvijek tople peći i ponovo ne potpali taj haos niko neće moći kontrolisati“, poručuje Vlado Pavlović, predsjednik Sindikata šumarstva prerade drveta i papira RS.

Preduzeće "Destilacija" Teslić sa 350 radnika prije nekoliko dana primorano je da zaustavi proizvodnju zbog nedostatka drvne sirovine i dugogodišnjeg problema sa Šumama Srpske koje već godinama ne isporučuju ugovorene količine drvnih sortimenata.

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Žalosno

06.03.2018 18:02

Molim te čuj ti, u najmanju ruku, bezobrazluka od direktora šuma,, bit će smenjeni oni koji nisu ispoštovati ugovor prema destilaciji,,. Ko će nadoknaditi ogromnu štetu ovom preduzeću koju ste napravili svojom neozbiljnošću, bahatošću i neradom, a da ne govorimo o šteti koju ste nanijeli radnicima i njihovim porodicama koji žive od ove proizvodnje. Odgovorni, ne samo u ovom slučaju, moraju krivično odgovarati a ne samo smenama gde u većini slučajeva dobiju bolje mjesto. Godinama unazad prikazujete gubitke a uglavnom manje te žito koje niste sijalice. Da imate imalo morala bar bi se stide li.

ODGOVORITE
Name

Inspektor iz SIPE

06.03.2018 18:57

Najodgovorniji je, naravno direktor javnog preduzeća, a možda ni on nije kriv jer nije sam sebe postavio. U normalnoj državi on u tom preduzeću ne bi mogao biti ni neki šefić, sa svojom kupljenom diplomom i Kosovskoj Mitrovici. Gdje mu je šef partije kupio diplomu ne znam.Znam jedino da smo generacija u srednjoj policijskoj u Sarajevu i evo došekah da ha istražujem i njegovog Rista šibicara!

Name

re

06.03.2018 19:08

Izlaz je da se preorijentišu na laboratorijsku proizvodnju onoga što najbolje ide na tržištu.

Name

Jos jedan

06.03.2018 22:07

Jos jedam majmunluk u nasoj lijepoj.Pa mi unistimo proizvodnju cigareta.Pepsi kole.Sad i tvornicu koja izvozi.Prestasno.

Name

Ima Ima ,

07.03.2018 10:04

Prvo pozatvarati tu prokletu bandu,i nema frke.

Name

Teslicanin

06.03.2018 19:21

Rodjen sam u tom gradu I dobro poznajem proces proizvodnje u Destilaciji. Da neduzim o ovome Destilacija je prije sukoba dobijala drvo sa prostora Zavidovica i Zenicke regije, zasto se nije I u ovom slucaja tako reagovalo I pronasao novi dobavljac, ako Sume Srpske nisu mogle ispuniti ugovorenu obavezu. Drvo nema nacionalnost, I nije u pitanju samo 350 radnika, nego I njihove porodice. Nesto tu "Smrdi" I mislim da je doslo do sukoba I partijskih i licnih interesa

ODGOVORITE
Name

re

06.03.2018 19:54

Znaci drva su stizala iz Zavidovica tj sa Srpskog Ozrena i kome pripada ta suma???

Name

Bravo

06.03.2018 20:04

UPRAVO TI DESTILACIJA JE OKIDAC ZA KLANOVSKE I POLITICKE OBRACUNE OBRACUNE U VLADAJUCOJ KOALICIJI BILO BI LIJEPO VIDJETI KAKO LOPOVLUK NE POZNAJE GRANICE I KAKO MITO SVE RIJESAVA

Name

Baja

07.03.2018 06:48

Ne mogu nase pare u federaciju.