Има ли наде за "Дестилацију"?

Проблем испоруке дрвног сортимента Хемијској индустрији "Дестилација" Теслић биће ријешен кроз десет дана како би се покренула производња, обећавају у "Шумама Српске". Из "Дестилације" одговорају да проблем траје годинама, и ако се рок испоруке не скрати, посљедице ће бити катастрофалне.

Република Српска 06.03.2018 | 18:31
Има ли наде за "Дестилацију"?
Директор Шума Српске Ристо Марић признао је да је ово предузеће, на челу са шумским газдинствима која су надлежна за сјечу и испоруку дрвног сортимента, одговорно за обуставу испоруке и гашење Хемијске индустрије "Дестилација" Теслић. Тврди да ће кроз десет дана обезбиједити дрвни сортимент да би "Дестилација" наставила са радом.

„Ово је сложено јавно предузеће гдје у оквиру предузећа дјелује и 29 организационих дијелова и 29 директора који су одговорни за сјечу и извлачење дрвног асортимента да сам се ја осјећам не осјећам једнако смо одгововорни сви почев од директора управе и свих директора газдинстава код којих је дестилација имала уговор“, тврди Ристо Марић, директор "Шуме Српске".

Марић тврди да је дата сагласност од стране министарства за санкције уколико не буду испоштовани већ потписани уговори са "Дестилацијом".

„Сви они који не буду испоштовали уговор за `Дестилацију` кад је у питању сировина која им је неопходна за произуводњу ће бити смијењени у првом полугодишту текуће године за динамику коју не буду поштовали“, Ристо Марић, директор "Шуме Српске".

И санкције и нови рокови испоруке, за раднике "Дестилације", ипак, долазе прекасно. Производња је обустављена, сва три производна погона су скоро захлађена. Директор "Дестилације" Теслић каже да се рок испоруке мора убрзати да би се посљедице ублажиле.

„Ако су они одредили рок од 10-15 дана да крене уредно снабдијевање и ја мислим да је то предуг рок и да ће посљедице бити жестоке. Ми морамо ријешити овај проблем јер предуго траје годинама и ово сад мора да се пресијече и да се санкционишу одговорни и да се зна правац и траса јер штети то и јавном предузећу и дестилацији и свима нам“, каже Ново Шкребић, директор ХИ "Дестилација" Теслић.

Након 120 година рада, "Дестилација Теслић" никад није прекидала производњу све до момента кад је менаџмент "Шума Српске" својим пословима угушио рад ове фабрике, поручују из Синдиката шумарства.

„Ово није трафика која се може отворити и затворити ту се гасе пећи које се десетинама година жаре и не смију се гасити тако да су радници на ногама у дестилацији ескалација која ће сигурно услиједити уколико у наредна два дана сировина не пристигне у још увијек топле пећи и поново не потпали тај хаос нико неће моћи контролисати“, поручује Владо Павловић, предсједник Синдиката шумарства прераде дрвета и папира РС.

Предузеће "Дестилација" Теслић са 350 радника прије неколико дана приморано је да заустави производњу због недостатка дрвне сировине и дугогодишњег проблема са Шумама Српске које већ годинама не испоручују уговорене количине дрвних сортимената.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Жалосно

06.03.2018 18:02

Молим те чуј ти, у најмању руку, безобразлука од директора шума,, бит ће смењени они који нису испоштовати уговор према дестилацији,,. Ко ће надокнадити огромну штету овом предузећу коју сте направили својом неозбиљношћу, бахатошћу и нерадом, а да не говоримо о штети коју сте нанијели радницима и њиховим породицама који живе од ове производње. Одговорни, не само у овом случају, морају кривично одговарати а не само сменама где у већини случајева добију боље мјесто. Годинама уназад приказујете губитке а углавном мање те жито које нисте сијалице. Да имате имало морала бар би се стиде ли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инспектор из СИПЕ

06.03.2018 18:57

Најодговорнији је, наравно директор јавног предузећа, а можда ни он није крив јер није сам себе поставио. У нормалној држави он у том предузећу не би могао бити ни неки шефић, са својом купљеном дипломом и Косовској Митровици. Гдје му је шеф партије купио диплому не знам.Знам једино да смо генерација у средњој полицијској у Сарајеву и ево дошеках да ха истражујем и његовог Риста шибицара!

Name

ре

06.03.2018 19:08

Излаз је да се преоријентишу на лабораторијску производњу онога што најбоље иде на тржишту.

Name

Јос један

06.03.2018 22:07

Јос једам мајмунлук у насој лијепој.Па ми унистимо производњу цигарета.Пепси коле.Сад и творницу која извози.Престасно.

Name

Има Има ,

07.03.2018 10:04

Прво позатварати ту проклету банду,и нема фрке.

Name

Теслицанин

06.03.2018 19:21

Родјен сам у том граду И добро познајем процес производње у Дестилацији. Да недузим о овоме Дестилација је прије сукоба добијала дрво са простора Завидовица и Зеницке регије, засто се није И у овом слуцаја тако реаговало И пронасао нови добављац, ако Суме Српске нису могле испунити уговорену обавезу. Дрво нема националност, И није у питању само 350 радника, него И њихове породице. Несто ту "Смрди" И мислим да је досло до сукоба И партијских и лицних интереса

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.03.2018 19:54

Знаци дрва су стизала из Завидовица тј са Српског Озрена и коме припада та сума???

Name

Браво

06.03.2018 20:04

УПРАВО ТИ ДЕСТИЛАЦИЈА ЈЕ ОКИДАЦ ЗА КЛАНОВСКЕ И ПОЛИТИЦКЕ ОБРАЦУНЕ ОБРАЦУНЕ У ВЛАДАЈУЦОЈ КОАЛИЦИЈИ БИЛО БИ ЛИЈЕПО ВИДЈЕТИ КАКО ЛОПОВЛУК НЕ ПОЗНАЈЕ ГРАНИЦЕ И КАКО МИТО СВЕ РИЈЕСАВА

Name

Баја

07.03.2018 06:48

Не могу насе паре у федерацију.