Premijer na sto stavio milion €

U Slovačkoj traje istraga o ubistvu mladog istraživačkog novinara i njegove devojke, koji su nađeni mrtvi pre pardana. Premijer ponudio milion evra nagrade.

Svijet 28.02.2018 | 13:09
Premijer na sto stavio milion €
Vest da su novinar Jan Kuciak i njegova devojka pronađeni mrtvi u njegovoj kući u nedelju, nedaleko od Bratislave, objavljena je u ponedeljak i od tada policija intenzivno pokušava da rasvetli ovaj slučaj. Kako kažu iz policije, u kontaktu su sa službama u Češkoj i Italiji.

Zbog ubistva je održana i vanredna konferencija za novinare na kojoj je, pored šefa policije, govorio i slovački premijer Robert Fico, koji je na konferenciju za štampu doneo milion evra, namenjenih svakome ko pomogne u istrazi. Novac je stavio na sto ispred novinara i rekao: "Naš prioritet je zaštita slobode govora i garantovanje sigurnosti novinarima."

Prema pisanjima slovačkih medija, koje je preneo Jutarnji list, u korupciju koju je istraživao ubijeni novinar umešani su i glavna savetnica pri kancelariji slovačkog premijera Maria Troškova i Viliam Jasan, sekretar u slovačkom Veću sigurnosti.

Fico se na konferenciji za novinare osvrnuo i na te medijske spekulacije. "Nemojte bez dokaza povezivati nevine ljude s dvostrukim ubistvom. To je van svake pameti. To više nije smešno", rekao je Fico.

Navodi se i da je ubijeni Kuciak posebno pratio korupcionaške afere, među kojima je i ona o mogućoj povezanosti poslovne zajednice sa socijaldemokratskom strankom na vlasti SMER-SD. Kako piše dnevnik SME, Kuciak je bio spreman da objaviti članak o mogućim političkim vezama italijanskih poslovnih ljudi koji se pak sumnjiče za povezanost s mafijom "Ndranghetom" koja deluje i u Slovačkoj.

Britanski novinar Tom Nikolson, koji je radio na istim aferama kao i Kuciak, izjavio je "da su u svakom slučaju, slovačkim tajnim službama poznata imena gangstera".

Izvor: Agencije

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Regan

28.02.2018 12:50

Nas sve da neko pobije ovi nasi prokletnici nebi dali milion€,

ODGOVORITE
Name

Bajsone

28.02.2018 13:09

:-O Lijepa gomila

ODGOVORITE
Name

hmm

28.02.2018 14:06

KAKO BI JU BAJA SLATKO SVRNO'.

Name

dusanculi

28.02.2018 14:03

E ovako se vrši potraga za počiniocima ubistava koja imaju moguću političku pozadinu a ne nastupima u skupštini koja se zaborave poslije poslije jednog dana. Staneš novcem iza koga postoji javno obećanje nagrade ili autoritetom.

ODGOVORITE
Name

Radomi

28.02.2018 15:45

Kako ljepo nasjede narod nudi se 1 Mio. Zato sto se neci nikad naci naricilac i koje opali...

ODGOVORITE