Премијер на сто ставио милион €

У Словачкој траје истрага о убиству младог истраживачког новинара и његове девојке, који су нађени мртви пре пардана. Премијер понудио милион евра награде.

Свијет 28.02.2018 | 13:09
Премијер на сто ставио милион €
Вест да су новинар Јан Куциак и његова девојка пронађени мртви у његовој кући у недељу, недалеко од Братиславе, објављена је у понедељак и од тада полиција интензивно покушава да расветли овај случај. Како кажу из полиције, у контакту су са службама у Чешкој и Италији.

Због убиства је одржана и ванредна конференција за новинаре на којој је, поред шефа полиције, говорио и словачки премијер Роберт Фицо, који је на конференцију за штампу донео милион евра, намењених свакоме ко помогне у истрази. Новац је ставио на сто испред новинара и рекао: "Наш приоритет је заштита слободе говора и гарантовање сигурности новинарима."

Према писањима словачких медија, које је пренео Јутарњи лист, у корупцију коју је истраживао убијени новинар умешани су и главна саветница при канцеларији словачког премијера Мариа Трошкова и Вилиам Јасан, секретар у словачком Већу сигурности.

Фицо се на конференцији за новинаре осврнуо и на те медијске спекулације. "Немојте без доказа повезивати невине људе с двоструким убиством. То је ван сваке памети. То више није смешно", рекао је Фицо.

Наводи се и да је убијени Куциак посебно пратио корупционашке афере, међу којима је и она о могућој повезаности пословне заједнице са социјалдемократском странком на власти СМЕР-СД. Како пише дневник СМЕ, Куциак је био спреман да објавити чланак о могућим политичким везама италијанских пословних људи који се пак сумњиче за повезаност с мафијом "Ндрангхетом" која делује и у Словачкој.

Британски новинар Том Николсон, који је радио на истим аферама као и Куциак, изјавио је "да су у сваком случају, словачким тајним службама позната имена гангстера".

Извор: Агенције

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Реган

28.02.2018 12:50

Нас све да неко побије ови наси проклетници неби дали милион€,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајсоне

28.02.2018 13:09

:-О Лијепа гомила

ОДГОВОРИТЕ
Name

хмм

28.02.2018 14:06

КАКО БИ ЈУ БАЈА СЛАТКО СВРНО'.

Name

дусанцули

28.02.2018 14:03

Е овако се врши потрага за починиоцима убистава која имају могућу политичку позадину а не наступима у скупштини која се забораве послије послије једног дана. Станеш новцем иза кога постоји јавно обећање награде или ауторитетом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радоми

28.02.2018 15:45

Како љепо насједе народ нуди се 1 Мио. Зато сто се неци никад наци нарицилац и које опали...

ОДГОВОРИТЕ