Srpska hrana u japanskom baru

Kumiko i Tomojuki Hojo su bračni par koji drži bar u Jokohami u Japanu. To ne bi bilo ništa neobično da se njihov objekat ne zove “Nemanja” i da se u njemu ne služi srpska hrana.

Svijet 28.02.2018 | 11:50
Srpska hrana u japanskom baru
Na ideju su došli 2013. godine, inspirisani srpskim violinistom Nemanjom Radulovićem, kojeg su upoznali pet godina ranije.

''Kada smo otvarali bar odlučili smo da ga nazovemo po našem prijatelju, sjajnom violinisti, Nemanji Raduloviću. Ja sam njegov veliki fan i već deset godina idem na njegove koncerte širom svijeta. Nemanja nas poznaje veoma dobro. Još ranije mi je govorio o srpskom duhu i to me je veoma impresioniralo'', priča Kumiko za B92.

Tada je počelo i interesovanje za Srbiju koja je sada već njihova redovna destinacija. Osim što uči srpski jezik, Kumiko pohađa i kurs kulinarstva na kom uči da sprema srpska jela.''Bila sam u Srbiji nekoliko puta imam sjajna iskustva i zaista volim srpsku kulturu, običaje, hranu i ljude'', nastavlja Kumiko.

U njihovom baru gosti mogu da probaju rakiju, ali i srpska jela koja Kumiko sama sprema.

''Spremam neka srpska jela, ne svaki dan, ali ponekad da. Recimo, ajvar, pljeskavicu, pogaču, riblju čorbu, sarme, punjene paprike i palačinke. Naši gosti Japanci zaista vole srpsku hranu, rakiju takođe'', kaže Kumiko.

Međutim, priznaje da, osim što malo toga znaju o Srbiji, Japanci imaju i predrasude.

''Uglavnom ni ne znaju gdje je Srbija na mapi. Često me pitaju: “Može li se tamo bez posebnih viza” i “Da li je Srbija bezbjedna za Japance”. Neki misle da je Srbija još uvijek opasna. Ja iskreno smatram da je Beograd bezbjedniji od Pariza i Londona i jako prijatan za putovanje'', dodaje ova Japanka.U Srbiji ima dosta prijatelja i za njih samo riječi hvale.

''To su zaista divni ljudi i veoma ljubazni prema meni. Znam da je teško zaraditi platu za normalan život u Srbji. Međutim, veoma su srdačni, znaju da uživaju u životu i imaju bogato srce. Veoma im se divim i želim da svoje mišljenje podjelim sa ljudima koji ne poznaju Srbiju. Želim da prenesem Japancima svoja iskustva i voljela bih da ih zainteresujem više. Zbog toga nekada pripremamo srpska jela i svakako nudimo rakiju našim gostima'', priča Kumiko.

Osim domaćih gostiju u baru se nađe i poneki Srbin.

''Neki žive u Japanu dok drugi dolaze poslom, rade u orkestru, za velike kompanije ili dolaze kruzerom. Zadovoljstvo nam je da ih ugostimo. Posljednji put bio nam je jedan srpski student, probao je riblju čorbu i rusku salatu i rekao da ima gotovo isti ukus kao prava srpska. To me je baš obradovalo'', zaključuje Kumiko Hojo.

Izvor: B92

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sta zna japanac

28.02.2018 12:27

Ovaj nabroja pogacu sarmu punjene paprike corbe itd nigdje srpske kuinje. Ovo sve Tursko ko li mu podvali

ODGOVORITE
Name

Možda

28.02.2018 13:58

Garant bio u N.Pazaru gdje su ga lokalni šaneri ubjedili da je u Niš(u).

Name

savo

28.02.2018 17:24

Toliko imamo turske kuhinje , koliko i vas dvoica srbske krvi.

ODGOVORITE