Српска храна у јапанском бару

Кумико и Томојуки Хојо су брачни пар који држи бар у Јокохами у Јапану. То не би било ништа необично да се њихов објекат не зове “Немања” и да се у њему не служи српска храна.

Свијет 28.02.2018 | 11:50
Српска храна у јапанском бару
На идеју су дошли 2013. године, инспирисани српским виолинистом Немањом Радуловићем, којег су упознали пет година раније.

''Када смо отварали бар одлучили смо да га назовемо по нашем пријатељу, сјајном виолинисти, Немањи Радуловићу. Ја сам његов велики фан и већ десет година идем на његове концерте широм свијета. Немања нас познаје веома добро. Још раније ми је говорио о српском духу и то ме је веома импресионирало'', прича Кумико за Б92.

Тада је почело и интересовање за Србију која је сада већ њихова редовна дестинација. Осим што учи српски језик, Кумико похађа и курс кулинарства на ком учи да спрема српска јела.



''Била сам у Србији неколико пута имам сјајна искуства и заиста волим српску културу, обичаје, храну и људе'', наставља Кумико.

У њиховом бару гости могу да пробају ракију, али и српска јела која Кумико сама спрема.

''Спремам нека српска јела, не сваки дан, али понекад да. Рецимо, ајвар, пљескавицу, погачу, рибљу чорбу, сарме, пуњене паприке и палачинке. Наши гости Јапанци заиста воле српску храну, ракију такође'', каже Кумико.

Међутим, признаје да, осим што мало тога знају о Србији, Јапанци имају и предрасуде.

''Углавном ни не знају гдје је Србија на мапи. Често ме питају: “Може ли се тамо без посебних виза” и “Да ли је Србија безбједна за Јапанце”. Неки мисле да је Србија још увијек опасна. Ја искрено сматрам да је Београд безбједнији од Париза и Лондона и јако пријатан за путовање'', додаје ова Јапанка.



У Србији има доста пријатеља и за њих само ријечи хвале.

''То су заиста дивни људи и веома љубазни према мени. Знам да је тешко зарадити плату за нормалан живот у Србји. Међутим, веома су срдачни, знају да уживају у животу и имају богато срце. Веома им се дивим и желим да своје мишљење подјелим са људима који не познају Србију. Желим да пренесем Јапанцима своја искуства и вољела бих да их заинтересујем више. Због тога некада припремамо српска јела и свакако нудимо ракију нашим гостима'', прича Кумико.

Осим домаћих гостију у бару се нађе и понеки Србин.

''Неки живе у Јапану док други долазе послом, раде у оркестру, за велике компаније или долазе крузером. Задовољство нам је да их угостимо. Посљедњи пут био нам је један српски студент, пробао је рибљу чорбу и руску салату и рекао да има готово исти укус као права српска. То ме је баш обрадовало'', закључује Кумико Хојо.

Извор: Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ста зна јапанац

28.02.2018 11:27

Овај наброја погацу сарму пуњене паприке цорбе итд нигдје српске куиње. Ово све Турско ко ли му подвали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Можда

28.02.2018 12:58

Гарант био у Н.Пазару гдје су га локални шанери убједили да је у Ниш(у).

Name

саво

28.02.2018 16:24

Толико имамо турске кухиње , колико и вас двоица србске крви.

ОДГОВОРИТЕ