Radnici imali velika očekivanja

Proizvodni pogoni u Fabrici duvana Banjaluka zaključani su već mjesec dana. Radnici, Savez sindikata RS i menadžment kompanije ’’Bulgartabak’’ tražili su danas rješenje kako da se pokrene proizvodnja cigareta i spasi 100 radnih mjesta. Sastank je održan u Ministarstvu poljoprivrede. Memorandum kojim se bugarska kompanija 2013. obavezala da će tri godine zadržati postojeći broj radnika, a ukupno pet godina djelatnost proizvodnje cigareta, ističe u aprilu.

Republika Srpska 27.02.2018 | 18:10
Radnici imali velika očekivanja
Radnici su u zgradu ušli sa velikim očekivanjima.

’’Ovo je istorijski sastanak za radnike Fabrike duvana’’ – izjavio je prije početka sastanka predsjednik Sidnikata Fabrike duvana Miroslav Marinković.

Iz zgrade su izašli sa velikim razočarenjem.

Dvočasovni, za radnike istorijski sastanak, završen je bez dogovora i rješenja. Sindikalci kažu da su Bugari priznali da nemaju viziju, ni poslovni plan za ovu godinu, ali neće ni da prodaju Fabriku. 

Na sastanku je od kompanije ’’Bulgartabak’’ koja je vlasnik Fabrike duvana zatraženo da nađe način za dalje poslovanje ili da Fabriku prepuste drugom investitoru koji bi nastavio proizvodnju. Sindikalci traže od Vlade da preuzme stvari u svoje ruke. Imaju prijedlog za spas Fabrike i 100 radnih mjesta.

’’Ja sam lično za to da na osnovu potpisanog Memoranduma sa "Bulgartabakom" Vlada ima pravo prečeg kupca. Da Vlada preuzme Fabriku pa da onda traži stateškog kupca’’ – rekao je nakon sastanka Marinković.

’’Problem je što je ’’Bulgarttabak’’ prodao brendove i nemaju sta proizvoditi, čekaju da neko nešto poruči da oni proizvode’’ – tvrdi i predsjednik Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije RS Aleksandar Tomi.

Sa ovom izjavom, čini se, sve je rečeno. Vlada će se o svemu izjasniti u cetvrtak na sjednici.  Ministar Stevo Mirjanić ne obećava mnogo. Pred kameru nije želio. Lakša varijanta bila je napisati saopštenje. Sve prebacuje na menadžment Fabrike.

’’Ministar Mirjanić je istakao da menadžment fabrike i holdinga „Bulgartabak“, u saradnji sa radnicima,  mora ponuditi rješenje bilo u smislu nastavka proizvodnje, obezbjeđenja strateškog partnera ili prodaje fabrike, ali uz zadržavanje radnih mjesta’’ – saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede RS.

Podrška radnicima stigla je i od Ranke Mišić. Za Bugare je imala konkretne ponude.

’’Očekujemo da menadžemnt vrati radnike u krug  Fabrike. Da ne gube radna mjesta, pa i da imaju smanjene plate da se premosti situacija, dok se ne počne sa proizvodnjom u punom kapacitetu’’ – poručila je predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Saznajemo za Bugare to nije bilo prihvatljivo. Šta će uraditi nisu htjeli da kažu. Izbjegli su novinare.

Informacije iz Vlade, radnici Fabrike su čekali na snijegu i hladnoći ispred kapije. Očekivali su pozitivne vijesti. Dobili su samo prepričane detalje razgovora koji ne slute na dobro.

’’Fali mi još 6 godina do penzije. Volio bih da je tu zaradim, jer sam tu odskolovao dvoje djece. Ovdje ima za svakog para, samo je mafija pokrala’’ – kaže radnik Fabrike duvana Dragan Prerad.

U sličnoj situaciji našao se i radnik Nedžad Kozaragić.

’’To mi je glavni cilj da Fabrika radi, ako ostanem bez posla, ostao sam na ulici’’ – tvrdi Kozaragić.

Ukoliko radnici ostanu na ulici, atraktivno zemljište u centru grada, koje je u vlasništvu „Bulgartabaca“, moglo bi da bude prodato za desetine miliona KM. Struka kaže da je od svih opcija najgora – stečaj.

’’To što strani partner nema viziju i plan možemo reći da je neozbiljno. Svjedočili smo izjavi ministra rada Milenka Savanovića da su u pitanju neki mešetari i da on već duže vrijeme zna za to. Tako da bi jedini logičan potez bio da ministar Savanović obavijesti MUP i Tužilaštvo da su u pitanju mešetari koji žele da unište živote najmanje 100 porodica’’ – rekao je za BN TV ekonomista Goran Radivojac.  

Bugarska kompanija „Bulgartabac“ kupila je 2013. godine većinski paket od 55 odsto akcija Fabrike duvana Banjaluka od laktaške firme “Antonić trejd” za 4,5 miliona KM. U međuvremenu, kroz tender ponudu, bugarski holding je povećao svoj udio na 90 odsto, da bi prošle godine otkupio i preostale akcije te na taj način postao stoodstotni vlasnik Fabrike duvana Banjaluka.



BN televizija

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Ljudi da li je moguuuce..

27.02.2018 17:21

Kad su upropastili duvansku industriju pa sad stvarno da li je moguce da kod nas ima vise pusaca neg stanovnika..hihi....a propadne duvanska industrija...hihiji.zivele akvize...

ODGOVORITE
Name

TORRO

27.02.2018 20:14

KOSMOS VIŠE NIKO NE SPOMINJE, KAO NI POLJOPRIVREDU AD TOPOLA, ŽELJEZNICE RS SU GOTOVE - OSTAĆE PRUGE I PRUŽNA POSTROJENJA, A TERETNI SAOBRAĆAJ ĆE RADITI STRANA KOMPANIJA NEKOG DOMAĆEG VLASNIKA I PREVOZITI OMARSKU RUDU U ZENIČKU ŽELJEZARU, BANJALUČKA TOPLANA JE MRTVA SAMO SMRTOVNICA JOŠ NIJE NAPISANA, TVORNICA DUHANA SUTRA DOBIJA SMRTVNICU. I NIJE GOTOVO... SADA NEKA SE PRIPREMI JAVNI ZDRAVSTVENI SEKTOR KOJI DOLAZI NA RED - I TO PRVO KLINIČKI CENTAR I DOMOVI ZDRAVLJA - "GLUVI" STEČAJ I TIHA LIKVIDACIJA - FZO ĆE REDOVNO PLAĆATI SAMO PRIVATNE ZDRAVSTVENE USTANOVE, SAMO DA OVI SNSD LIKVIDATORI USPJEŠNO PRESKOČE IZBORE. PLAN POSTOJI I ON SE JAVNO PROVODI.... ŽIVI BILI PA VIDJELI !!!

Name

modricanin

27.02.2018 17:23

Najbolje da im Zeljka da 10-15 miliona kredita, a da garant kredita bude Ranka Misic i sindikat.Pa da pokrenu proizvodnju..

ODGOVORITE
Name

Lagranz

27.02.2018 17:42

Sve je to javna pljacka jos iz vremena prethodnog vlasnika pa sve do danas. Vec se unaprijed zna za sta je fabrika duvana planirana.

ODGOVORITE
Name

SRPSKI SOKO

27.02.2018 18:08

BANJALUKA,,SVAKI DAN MANJE RADNIKA,,VISE NERADNIKA,, OVO SEDISTE CRVENE MAFIJE OSTAJE BEZ JOS JEDNE FABRIKE,,PA GLASALI STE ZA RONHILA,,SAD GA PUSI,,TE

ODGOVORITE
Name

pitanje

27.02.2018 18:17

Ovaj fosil (stevo) jos ziv.

ODGOVORITE
Name

Nije nego

27.02.2018 18:48

Ovako će proći i RS za optimiste, a za realne, ona je već gotova, matematika je neumoljiva. Naš narod ne voli ništa a matematiku nezna i mrzi. Kako da zna matematiku kad nije ni pismen, pa zato ima vlast koja je ista kao i narod, pa smo zato u ovoj poziciji kakvoj jesmo, propaloj. Sve je jasno kao dan, samo mutavim ništa nije jasno, nitiće ikad biti jasno. Kasno je meni se čini za sve, srećno narode!

ODGOVORITE
Name

Mudro

27.02.2018 19:40

Ovde je problem sto i previse ima skolovanih,ali hebi ga,nema obrazovanih.

Name

Me

27.02.2018 19:41

ENije kasno.Sad ce referendum pa proglasenje nezavisnosti, onda sukobi odnosno rat i pobeda Srpske protiv tzv. BiH. Zatim ide ujedinjenje sa majkom Srbijom i nakon toga konacno zivot u izobilju. Do tad, a taj trenutak nije daleko, stegnuti kais.

Name

Kvis Ling

27.02.2018 19:57

Kada to krene ja cu biti domaci izdajnik.

Name

Ni

27.02.2018 20:29

Ma kakve tvornica duvana ko sisa radnike pa izmisljena lokacija za nove zgrade gradevinske mafija koju podrzava vlast

ODGOVORITE
Name

In

27.02.2018 21:14

Dopala se lokacija kumovima.

ODGOVORITE
Name

Preko puta

28.02.2018 06:57

Wellness centar kum pravi tačno preko puta...a zna i šta će biti na lokaciji Fabrike duvana...