Радници имали велика очекивања

Производни погони у Фабрици дувана Бањалука закључани су већ мјесец дана. Радници, Савез синдиката РС и менаџмент компаније ’’Булгартабак’’ тражили су данас рјешење како да се покрене производња цигарета и спаси 100 радних мјеста. Састанк је одржан у Министарству пољопривреде. Меморандум којим се бугарска компанија 2013. обавезала да ће три године задржати постојећи број радника, а укупно пет година дјелатност производње цигарета, истиче у априлу.

Република Српска 27.02.2018 | 18:10
Радници имали велика очекивања
Радници су у зграду ушли са великим очекивањима.

’’Ово је историјски састанак за раднике Фабрике дувана’’ – изјавио је прије почетка састанка предсједник Сидниката Фабрике дувана Мирослав Маринковић.

Из зграде су изашли са великим разочарењем.

Двочасовни, за раднике историјски састанак, завршен је без договора и рјешења. Синдикалци кажу да су Бугари признали да немају визију, ни пословни план за ову годину, али неће ни да продају Фабрику. 

На састанку је од компаније ’’Булгартабак’’ која је власник Фабрике дувана затражено да нађе начин за даље пословање или да Фабрику препусте другом инвеститору који би наставио производњу. Синдикалци траже од Владе да преузме ствари у своје руке. Имају приједлог за спас Фабрике и 100 радних мјеста.

’’Ја сам лично за то да на основу потписаног Меморандума са "Булгартабаком" Влада има право пречег купца. Да Влада преузме Фабрику па да онда тражи статешког купца’’ – рекао је након састанка Маринковић.

’’Проблем је што је ’’Булгарттабак’’ продао брендове и немају ста производити, чекају да неко нешто поручи да они производе’’ – тврди и предсједник Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије РС Александар Томи.

Са овом изјавом, чини се, све је речено. Влада ће се о свему изјаснити у цетвртак на сједници.  Министар Стево Мирјанић не обећава много. Пред камеру није желио. Лакша варијанта била је написати саопштење. Све пребацује на менаџмент Фабрике.

’’Министар Мирјанић је истакао да менаџмент фабрике и холдинга „Булгартабак“, у сарадњи са радницима,  мора понудити рјешење било у смислу наставка производње, обезбјеђења стратешког партнера или продаје фабрике, али уз задржавање радних мјеста’’ – саопштено је из Министарства пољопривреде РС.

Подршка радницима стигла је и од Ранке Мишић. За Бугаре је имала конкретне понуде.

’’Очекујемо да менаџемнт врати раднике у круг  Фабрике. Да не губе радна мјеста, па и да имају смањене плате да се премости ситуација, док се не почне са производњом у пуном капацитету’’ – поручила је предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

Сазнајемо за Бугаре то није било прихватљиво. Шта ће урадити нису хтјели да кажу. Избјегли су новинаре.

Информације из Владе, радници Фабрике су чекали на снијегу и хладноћи испред капије. Очекивали су позитивне вијести. Добили су само препричане детаље разговора који не слуте на добро.

’’Фали ми још 6 година до пензије. Волио бих да је ту зарадим, јер сам ту одсколовао двоје дјеце. Овдје има за сваког пара, само је мафија покрала’’ – каже радник Фабрике дувана Драган Прерад.

У сличној ситуацији нашао се и радник Неџад Козарагић.

’’То ми је главни циљ да Фабрика ради, ако останем без посла, остао сам на улици’’ – тврди Козарагић.

Уколико радници остану на улици, атрактивно земљиште у центру града, које је у власништву „Булгартабаца“, могло би да буде продато за десетине милиона КМ. Струка каже да је од свих опција најгора – стечај.

’’То што страни партнер нема визију и план можемо рећи да је неозбиљно. Свједочили смо изјави министра рада Миленка Савановића да су у питању неки мешетари и да он већ дуже вријеме зна за то. Тако да би једини логичан потез био да министар Савановић обавијести МУП и Тужилаштво да су у питању мешетари који желе да униште животе најмање 100 породица’’ – рекао је за БН ТВ економиста Горан Радивојац.  

Бугарска компанија „Булгартабац“ купила је 2013. године већински пакет од 55 одсто акција Фабрике дувана Бањалука од лакташке фирме “Антонић трејд” за 4,5 милиона КМ. У међувремену, кроз тендер понуду, бугарски холдинг је повећао свој удио на 90 одсто, да би прошле године откупио и преостале акције те на тај начин постао стоодстотни власник Фабрике дувана Бањалука.



БН телевизија

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Људи да ли је могуууце..

27.02.2018 17:21

Кад су упропастили дуванску индустрију па сад стварно да ли је могуце да код нас има висе пусаца нег становника..хихи....а пропадне дуванска индустрија...хихији.зивеле аквизе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОРРО

27.02.2018 20:14

КОСМОС ВИШЕ НИКО НЕ СПОМИЊЕ, КАО НИ ПОЉОПРИВРЕДУ АД ТОПОЛА, ЖЕЉЕЗНИЦЕ РС СУ ГОТОВЕ - ОСТАЋЕ ПРУГЕ И ПРУЖНА ПОСТРОЈЕЊА, А ТЕРЕТНИ САОБРАЋАЈ ЋЕ РАДИТИ СТРАНА КОМПАНИЈА НЕКОГ ДОМАЋЕГ ВЛАСНИКА И ПРЕВОЗИТИ ОМАРСКУ РУДУ У ЗЕНИЧКУ ЖЕЉЕЗАРУ, БАЊАЛУЧКА ТОПЛАНА ЈЕ МРТВА САМО СМРТОВНИЦА ЈОШ НИЈЕ НАПИСАНА, ТВОРНИЦА ДУХАНА СУТРА ДОБИЈА СМРТВНИЦУ. И НИЈЕ ГОТОВО... САДА НЕКА СЕ ПРИПРЕМИ ЈАВНИ ЗДРАВСТВЕНИ СЕКТОР КОЈИ ДОЛАЗИ НА РЕД - И ТО ПРВО КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР И ДОМОВИ ЗДРАВЉА - "ГЛУВИ" СТЕЧАЈ И ТИХА ЛИКВИДАЦИЈА - ФЗО ЋЕ РЕДОВНО ПЛАЋАТИ САМО ПРИВАТНЕ ЗДРАВСТВЕНЕ УСТАНОВЕ, САМО ДА ОВИ СНСД ЛИКВИДАТОРИ УСПЈЕШНО ПРЕСКОЧЕ ИЗБОРЕ. ПЛАН ПОСТОЈИ И ОН СЕ ЈАВНО ПРОВОДИ.... ЖИВИ БИЛИ ПА ВИДЈЕЛИ !!!

Name

модрицанин

27.02.2018 17:23

Најбоље да им Зељка да 10-15 милиона кредита, а да гарант кредита буде Ранка Мисиц и синдикат.Па да покрену производњу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лагранз

27.02.2018 17:42

Све је то јавна пљацка јос из времена претходног власника па све до данас. Вец се унапријед зна за ста је фабрика дувана планирана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРПСКИ СОКО

27.02.2018 18:08

БАЊАЛУКА,,СВАКИ ДАН МАЊЕ РАДНИКА,,ВИСЕ НЕРАДНИКА,, ОВО СЕДИСТЕ ЦРВЕНЕ МАФИЈЕ ОСТАЈЕ БЕЗ ЈОС ЈЕДНЕ ФАБРИКЕ,,ПА ГЛАСАЛИ СТЕ ЗА РОНХИЛА,,САД ГА ПУСИ,,ТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

питање

27.02.2018 18:17

Овај фосил (стево) јос зив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

27.02.2018 18:48

Овако ће проћи и РС за оптимисте, а за реалне, она је већ готова, математика је неумољива. Наш народ не воли ништа а математику незна и мрзи. Како да зна математику кад није ни писмен, па зато има власт која је иста као и народ, па смо зато у овој позицији каквој јесмо, пропалој. Све је јасно као дан, само мутавим ништа није јасно, нитиће икад бити јасно. Касно је мени се чини за све, срећно народе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мудро

27.02.2018 19:40

Овде је проблем сто и превисе има сколованих,али хеби га,нема образованих.

Name

Ме

27.02.2018 19:41

ЕНије касно.Сад це референдум па прогласење независности, онда сукоби односно рат и победа Српске против тзв. БиХ. Затим иде уједињење са мајком Србијом и након тога конацно зивот у изобиљу. До тад, а тај тренутак није далеко, стегнути каис.

Name

Квис Линг

27.02.2018 19:57

Када то крене ја цу бити домаци издајник.

Name

Ни

27.02.2018 20:29

Ма какве творница дувана ко сиса раднике па измисљена локација за нове зграде градевинске мафија коју подрзава власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

27.02.2018 21:14

Допала се локација кумовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Преко пута

28.02.2018 06:57

Wеллнесс центар кум прави тачно преко пута...а зна и шта ће бити на локацији Фабрике дувана...