Iduće sedmice o ustavnosti akciza

Ustavni sud Bosne i Hercegovine izjasniće se 15. i 16. februara o ustavnosti seta zakona o akcizama koji su doveli do povećanja cijena goriva u našoj zemlji, potvrđeno je za Klix. ba.

Bosna i Hercegovina 07.02.2018 | 17:26
Iduće sedmice o ustavnosti akciza
"Zahtjev devetnaest poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH uvršten je u dnevni red 108. plenarne sjednice Ustavnog suda BiH za 15. i 16. februar 2018. godine s početkom u 9:30 sati", rečeno je u Ustavnom sudu BiH.

Državni parlamentarci koji su na sjednici glasali protiv seta zakona o akcizama tražili su od Ustavnog suda BiH da donese privremenu mjeru, odnosno da stavi van snage odredbe usvojenih zakona do donošenja konačne odluke. U prevodu to znači da bi Ustavni sud BiH mogao svojom odlukom vratiti cijene goriva koje su bile na snazi prije usvajanja izmjena zakona.

Podsjećamo, parlamentarci su u zahtjevu za ocjenu ustavnosti naveli da je Predstavnički dom PSBiH prekršio članove Ustava BiH koji se odnose na demokratska načela, nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH i Savjeta ministara BiH.

Potpisnici zahtjeva za ocjenu ustavnosti Mladen Bosić, Aleksandra Pandurević, Borislav Bojić, Nenad Lalić, Momčilo Novaković, Đorđo Krčmar, Željko Komšić, Damir Bećirović, Maja Gasal-Vražalica, Mensura Beganović, Hanka Vajzović, Saša Magazinović, Denis Bećirović, Mirsad Mešić, Senad Šepić, Salko Sokolović, Sadik Ahmetović, Jasmin Emrić i Zaim Backović posebno su istakli činjenicu da je predstavnički dom PSBiH razmatrao set zakona o akcizama kao prijedlog Doma naroda PSBiH, a ne prijedlog Savjeta ministara BiH.

U zahtjevu za ocjenu ustavnosti Ustavni sud BiH informisan je i da je Parlamentarna skupština BiH usvojila različite tekstove dva zakona iz seta zakona o akcizama. Naime, sadržajno se razlikuju verzije zakona na bošnjačkom i hrvatskom jeziku od verzije zakona koja je napisana na srpskom jeziku. Riječ je o Zakonu o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH i Zakonu o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Šefica Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH Aleksandra Pandurević nedavno je izjavila da se nada kako će Ustavni sud BiH staviti zakone van snage te da bi bilo porazno za kompletno pravosuđe ukoliko Ustavni sud BiH legitimizuje usvajanje različitih tekstova zakona.

Izvor: Klix

Komentari / 0

Ostavite komentar