Идуће седмице о уставности акциза

Уставни суд Босне и Херцеговине изјасниће се 15. и 16. фебруара о уставности сета закона о акцизама који су довели до повећања цијена горива у нашој земљи, потврђено је за Клиx. ба.

Босна и Херцеговина 07.02.2018 | 17:26
Идуће седмице о уставности акциза
"Захтјев деветнаест посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ за оцјену уставности Закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у Босни и Херцеговини, Закона о измјенама и допуни Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода и Закона о измјени Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ уврштен је у дневни ред 108. пленарне сједнице Уставног суда БиХ за 15. и 16. фебруар 2018. године с почетком у 9:30 сати", речено је у Уставном суду БиХ.

Државни парламентарци који су на сједници гласали против сета закона о акцизама тражили су од Уставног суда БиХ да донесе привремену мјеру, односно да стави ван снаге одредбе усвојених закона до доношења коначне одлуке. У преводу то значи да би Уставни суд БиХ могао својом одлуком вратити цијене горива које су биле на снази прије усвајања измјена закона.

Подсјећамо, парламентарци су у захтјеву за оцјену уставности навели да је Представнички дом ПСБиХ прекршио чланове Устава БиХ који се односе на демократска начела, надлежности Парламентарне скупштине БиХ и Савјета министара БиХ.

Потписници захтјева за оцјену уставности Младен Босић, Александра Пандуревић, Борислав Бојић, Ненад Лалић, Момчило Новаковић, Ђорђо Крчмар, Жељко Комшић, Дамир Бећировић, Маја Гасал-Вражалица, Менсура Бегановић, Ханка Вајзовић, Саша Магазиновић, Денис Бећировић, Мирсад Мешић, Сенад Шепић, Салко Соколовић, Садик Ахметовић, Јасмин Емрић и Заим Бацковић посебно су истакли чињеницу да је представнички дом ПСБиХ разматрао сет закона о акцизама као приједлог Дома народа ПСБиХ, а не приједлог Савјета министара БиХ.

У захтјеву за оцјену уставности Уставни суд БиХ информисан је и да је Парламентарна скупштина БиХ усвојила различите текстове два закона из сета закона о акцизама. Наиме, садржајно се разликују верзије закона на бошњачком и хрватском језику од верзије закона која је написана на српском језику. Ријеч је о Закону о измјени Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ и Закону о измјенама и допуни Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода.

Шефица Клуба посланика СДС-а у Представничком дому ПСБиХ Александра Пандуревић недавно је изјавила да се нада како ће Уставни суд БиХ ставити законе ван снаге те да би било поразно за комплетно правосуђе уколико Уставни суд БиХ легитимизује усвајање различитих текстова закона.

Извор: Клиx

Коментари / 0

Оставите коментар