Plan za ostanak kadrova u Srpskoj

,,Univerzitet u Istočnom Sarajevu 2017. godinu završava vrlo stabilno i po pitanju nastavnog procesa i po pitanju finansija'',izjavio je danas na prijemu za novinare vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić.

Republika Srpska 22.12.2017 | 15:37
Plan za ostanak kadrova u Srpskoj
"Otvaramo Univerzitet prema javnosti, lokalnim zajednicama i institucijama jer je uslov za razvoj svake zemlje podizanje nivoa obrazovanosti stanovništva", kaže Pašalić i dodaje:

,,Nama je jako bitna studentska populacija sa ovog prostora. Znate da su demografski trendovi takvi da opada broj stanovnika, pa tako opada i broj studenata.

Mi ćemo pokušati sa lokalnim zajednicama da studente zadržimo na ovim prostorima, ne samo kao studente nego da ih nakon završenog školovanja uključimo u procese rada''.

Univerzitet u narednom periodu planira otvaranje Centra za populacionu edukaciju, koji će obuhvatiti oko 100 hiljada studenata i srednjoškolaca iz Republilike Srpske.

Smatraju da je to značajna mjera populacione politike čiji je cilj stvaranje svijesti o neophodnosti povećanja rađanja za opstanak društva.

,,Takođe, jedan od naših prvih zadataka je prelazak Fakulteta sporta i fizičke kulture sa Stambulčića, gdje su otežani uslovi za rad, na Koran u Palama.

Planiramo i racionalizaciju nastavnog kadra na cijelom Univerzitetu. Imamo dosta domaćeg kadra koji je sigurniji, troškovi njihovog angažovanja su manji a nećemo izgubiti na kvalitetu nastave'',ističe Nenad Lalić, prorektor za materijalne i ljudske resurse Univerziteta Istočno Sarajevo. 

Prorektor Lalić dodaje da će doći i do korekcije nastavnih planova i programa kako bi se ostvarila značajnija saradnja sa realnim sektorom i obezbijedili što kvalitetniji školovani kadrovi. Svi planovi ostvariće se kroz timski rad novog rukovodstva Univerziteta.

Rukovodstvo Univerziteta Istočno Sarajevo pohvalilo se i uspješnom akreditacijom Univerziteta i studijskih programa fakulteta, te intenzivnim naučno-istraživačkim radom i međunarodnom saradnjom.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Kontretno

22.12.2017 14:58

Kada se hvale naučno-istraživačkim radom neka objave koji su to profesori i gdje su ti radovi objavljeni,da li to.relevantni naučni časopisi u Svijetu i kako je pozicioniran Univerzitet na ŠANGAJSKOJ LISTI.Ovo su uopšteni samo hlavospjevi.

ODGOVORITE
Name

Re,

22.12.2017 15:32

Pa gde je plan ,za ostanak obicnog stanovnistva ,samo na sebe mislite .

Name

Informisan

22.12.2017 21:33

Stevo v.d. rektor, znak da je društvo u ozbiljnom problemu. Šta li je sa Trbojevića čuvenog naučnika?

Name

@

23.12.2017 15:40

Bice to sve dobro,..ide u jednom smjeru,..svodi se u ravan,..svake godine blize kraju......

Name

V.d.

22.12.2017 15:45

Oni se ponašaju kao da će večno tu da ostanu. Zaboravljaju da su v.d. rektor i v.d. prorektor.

ODGOVORITE
Name

Tužno i otužno..

22.12.2017 19:23

Nema tu ni N od nauke. I ne samo tu, nema toga ni u BL univerzitetu. Nauke nema ni u onome što se zvučno i zvonko naziva ANURS. Sve prevara, blef i obmana.

ODGOVORITE
Name

Www

23.12.2017 23:29

Zato s pravnog fakulteta masovno napustaju studenti i ne upisuju se novi zbog prof Bajalovic,frustriranu i bolesnu zenu niko ne moze da zaustavi,ko joj cuva ledja,studenti polazu po 20 puta i nmg dobiti 6,kakav je to pedagog,,sta onda trebaju znati za 10,pita li se iko ili pocev od dekana do ostalih sve ima u saci,sramota,dok na drugim pravnim fakult ta dva ispita polazu visokim ocjenama,sramota?

ODGOVORITE